ГЕМОДІАЛІЗ

Хворі на хронічну ниркову недостатність знову потребують підтримки обласної влади

У тому, що питання обслуговування хворих на ниркову недостатність, які лікуються в черкаському гемодіалізному центрі «Фрезеніус», знову загострилося, дивного нічого немає. Адже, як і торік, позначається нестача бюджетного фінансування. Всього на Черкащині проживає 107 хворих, які потребують такої послуги. Оскільки коштів на їхнє лікування у «Фрезеніусі» в бюджеті бракує, їм запропоновано отримувати аналогічну послугу у відділенні гемодіалізу обласної лікарні. Та вони на це категорично не згодні.

Представники громадської організації «Відродження життя» заявили про своє бажання лікуватися виключно у «Фрезеніусі», мотивуючи це тим, що там за одні і ті ж гроші лікують якісніше, ніж в обласній лікарні. До того ж, як пояснив керівник проекту компанії «Фрезеніус» Дмитро Михайлівський, між клінікою та обласною владою угоди на новий термін про співпрацю так і не укладено. Хоч торік уже дійшли спільної згоди, що вартість послуг у «Фрезеніусі» становитиме стільки ж, як і в обласній лікарні: 829 гривень. Але приватна клініка має 18 найсучасніших апаратів, які є далеко не в кожній клініці Європи, й одночасно може обслуговувати 42 пацієнтів. У обласній лікарні апаратів тільки вісім. Незважаючи на укладену торік угоду, обласна влада з вересня минулого року припинила фінансування обслуговування хворих у приватній клініці.

За словами начальника головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Володимира Брожика, переговори з керівником фірми Володимиром Подворним тривають. Заборгованість перед «Фрезеніусом» становить 2,7 мільйона гривень, однак уже знайдено шляхи розв’язання існуючих проблем. Борг виник унаслідок того, що було обрано дуже довгий, багатоступеневий шлях передачі коштів за послуги. Тобто із районних бюджетів гроші передавалися в область, а потім рішенням сесії обласної ради їх перенаправляли за призначенням. Ще проблема й у тому, що гроші на медикаменти — це захищена стаття, яка фінансується обов’язково, а гроші на обслуговування пацієнтів «Фрезеніуса» йдуть на статтю «послуги». Вона не є захищеною, що й спричиняє певні перебої з фінансуванням. Тепер, як переконаний Володимир Брожик, знайдено інший, значно коротший шлях передачі коштів.

Непроста процедура гемодіалізу продовжує пацієнтам життя. Фото Олега ГАНІНА

Ще один варіант виходу зі складної ситуації — прямі угоди з «Фрезеніусом» на фінансування послуг хворих на ниркову недостатність районів та міст. Така можливість існує. Половина хворих, які потребують послуги гемодіалізу, — жителі Черкас.  Двадцять сім із них коштом обласного бюджету обслуговує обласна лікарня на базі відповідного відділення, а обслуговування ще 24 чоловік, зауважують в обласних владних кабінетах, мала б фінансувати міська рада. Якраз 1,2 мільйона гривень із заборгованих «Фрезеніусу» 2,7 мільйона витрачено саме на цих хворих.

У міськвиконкомі тим  часом не поспішають розв’язувати цю проблему, хоч приватна клініка, як заявляють її керівники, продовжує лікувати хворих за власний рахунок.

Свою думку з цього приводу, опубліковану в місцевій пресі, висловив і голова облдержадміністрації Сергій Тулуб: «Хворим на ниркову недостатність, які лікуються в Черкасах, надають допомогу у двох закладах: в обласній лікарні та приватній клініці гемодіалізу «Фрезеніус». Усі пацієнти, які проходять лікування у державній установі, повністю забезпечені усім необхідним, як і передбачено законодавством. Проблеми виникають із приватною клінікою, адже існують певні юридично-правові норми фінансування приватних структур. Відтак виникла заборгованість. Але ми чітко розуміємо, що не можемо покинути цих людей напризволяще, тому докладаємо максимум зусиль, аби врегулювати ситуацію. І я можу сказати лише одне — тогорічна заборгованість найближчим часом буде погашена».

Незважаючи на обнадійливі обіцянки обласних керівників, пацієнти черкаської філії гемодіалізного центру «Фрезеніус», обурені тим, що обласна рада досі не повернула борги з фінансування за минулий рік та не укладає договір на нинішній, цими днями перекрили рух транспорту у центрі міста. Начальник головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації Володимир Брожик запевнив, що з боргами розрахуються вже до кінця березня, а крім того, укладуть угоду на фінансування лікування до кінця року.