ЄВРОКУБКИ 

Підопічні Хуанде Рамоса успішно стартували  в одній із найскладніших груп Ліги Європи
 

Минулого четверга в Леверкузені футболісти «Металіста» відзначали своєрідний ювілей. П’ять років тому команда під керівництвом Мирона Маркевича вперше зіграла в континентальному клубному турнірі. У Ліверпулі на стадіоні Гудісон-Парк бронзовий призер Прем’єр-ліги розійшовся миром з англійським «Евертоном» — 1:1. Тоді основу харківського клубу складали вітчизняні гравці.

Інша річ — сьогодні. Як відомо, в єврокубках ліміту на легіонерів немає. Тому черговий похід у Лігу Європи розпочав своєрідний  варіант складу «Металіста» з яскраво вираженим південноамериканським акцентом. Судіть самі: на поле Бай-Арени вийшла п’ятірка аргентинців — Вільягра, Торсільєрі, Соса, Крістальдо і Торрес. Компанію їм склали чарівники м’яча з Бразилії — Шав’єр, Фінінью, Тайсон і Едмар, який, щоправда, прийняв українське громадянство, а також Папа Гуйє із Сенегалу. У цьому інтернаціональному колективі знайшлося місце і для вихованця українського футболу — Олександра Горяїнова.

Едам (№8) атакує ворота «фармацевтів». Фото з сайту ФК «Металіст»

Саме воротар нашої національної збірної врятував гостей від поразки. На 82-й хвилині зустрічі під час масової атаки найактивніший гравець «Байєра» Белльарабі двічі намагався вразити ціль, але 37-річний голкіпер виявився спритнішим. Після цього харків’ян врятувала поперечина, яка взяла на себе вбивчий постріл Андре Шюрле, за якого лондонський «Челсі» в літнє міжсезоння пропонував німцям 25 мільйонів євро.

Неймовірними зусиллями «Металіст» зберіг бажану нічию в матчі проти свого головного конкурента. В наступному турі підопічним Мирона Маркевича треба продемонструвати не тільки вміння вправно захищатися: до Харкова завітає потенційний аутсайдер квартету — австрійський «Рапід», який на старті поступився «Русенборгу» з Норвегії.

Дік Адвокат оцінив майстерність Коноплянки (праворуч). Фото УНІАН

Другий представник України в Лізі Європи розпочав свій турнірний шлях із важкої перемоги. «Дніпро» в рідних стінах обіграв вкрай небезпечного конкурента — голландський ПСВ. Поєдинок викликав підвищену увагу спеціалістів з огляду на тренерську дуель Хуанде Рамоса і Діка Адвоката. Обидва спеціалісти вже відчували солодкий смак здобутих у Старому Світі престижних трофеїв.

Адвокат влітку нинішнього року став ледь не головним винуватцем фіаско збірної Росії на Євро-2012. Під час тренувального збору в Женеві він готував Андрія Аршавіна та його партнерів, наче на курорті. Наслідки не змусили довго чекати: росіяни почали турнір з перемоги над чехами, а згодом різко здали фізично і не зуміли вийти в наступний етап з найлегшої групи чемпіонату Європи.

Не склалося на старті у голландця і на чолі клубу ПСВ, з яким він підписав контракт ще до початку фінальної частини континентальної першості.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи

Група K

Байєр (Німеччина) — Металіст (Україна) — 0:0

Рапід (Австрія) — Русенборг (Норвегія) — 1:2

Голи: Катцер (66) — Ельюнуссі (19), Дорсін (60)

Нереалізований пенальті: Алар (70)

4 жовтня. АІК — Дніпро, ПСВ — Наполі.

Група F

Дніпро (Україна) — ПСВ (Нідерланди) — 2:0

Голи: Матеус (50), Хатчінсон (58, автогол)

Наполі (Італія) — АІК (Швеція) — 4:0

Голи: Варгас (6, 46, 69), Джемаїлі (90+1)

4 жовтня. Металіст — Рапід, Русенборг — Байєр.

ПРЯМА МОВА     

                                   
Хуанде РАМОС,

головний тренер «Дніпра»:

«Рік тому наша команда мала набагато слабший вигляд. Вона програвала «Зорі», «Кривбасу», «Волині». Футболістам не вистачало бойового настрою і концентрації. Сьогодні ж мої підопічні обіграли серйозного суперника, продемонструвавши дуже інтенсивну гру. Але це лише один із шести матчів групового турніру. Дуже хотілося б уникнути тієї ейфорії, яка зараз панує. Потрібно розуміти: нам належить багато працювати, щоб пробитися до єврокубкової весни».

                                   
Мирон МАРКЕВИЧ,

головний тренер «Металіста»:

«Вважаю нічию позитивним результатом. При цьому залишилися запитання до гравців лінії атаки, які здавалися напрочуд невпевненими. Далеко не найкращу гру провів аргентинець Хосе Соса — десь, напевно, перегорів. Не хотів би загострювати на цьому увагу. Він — наш лідер і, вважаю, в наступних матчах проявить себе з кращого боку».