Екіпаж  патрульної  поліції  міста  Дніпро у складі  Артема Кутушева та  Ольги Макаренко  вранці  минулої  неділі  отримав інформацію про порушення правил дорожнього руху і поїхав на виклик. Автомобіль  «Citroen» проїхав на червоне світло і був затриманий поліцейськими. Патрульні попросили водія надати документи для перевірки. Однак той почав відмовлятися і наполягав, щоб його відпустили, на що отримав належну відповідь: поліцейські мають виконати свої службові обов’язки. Артем Кутушев сів у автівку і почав перевіряти документи порушника. Той вийшов із машини і вистрелив у патрульного. 27-річний правоохоронець загинув на місці, але встиг зробити постріл у відповідь. Напарниця загиблого поліцейського намагалася затримати вбивцю товариша, та злодій випустив у жінку кілька куль. Ольга Макаренко зазнала серйозних поранень, кулі зачепили легені, печінку, ногу.  Лікарі намагалися її врятувати, та, на жаль, це не вдалося — молода жінка померла на операційному столі.

Злодія затримали в лікарні

Трагедія сталася біля центрального автовокзалу Дніпра під наглядом численних відеокамер і на очах у багатьох свідків. Один із них, водій маршрутного таксі  Валерій Тімонін, намагався затримати злочинця і заблокував йому виїзд. Але вбивця   вистрелив у маршрутку і втік із місця злочину. Щоб його спіймати, правоохоронці одразу оголосили план  «Сирена», перекривши всі траси не тільки в Дніпрі, а й у регіоні.  Попередили колег, що мають справу з особливо небезпечним злочинцем.

Ім’я підозрюваного у вбивстві патрульних швидко стало відомим усій країні. Це уродженець Тамбовської області Російської Федерації, житель міста Торез Донецької області Олександр Андрійович Пугачов, 1983 року народження. Як повідомив радник голови МВС України Антон Геращенко, Олександр Пугачов — колишній боєць роти спецпризначення МВС «Торнадо», який вже понад рік у розшуку за  статтями 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), 255 (створення злочинної організації), 153 (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом) Кримінального кодексу.  За фактом трагічних подій у Дніпрі відкрито три кримінальних провадження.  На місце того самого дня виїхали перший заступник голови Нацполіції — начальник кримінальної поліції Вадим Троян та начальник департаменту карного розшуку Нацполіції Дмитро Головін.

Постріл загиблого поліцейського допоміг впіймати вбивцю, який згодом звернувся по медичну допомогу до лікарні з підробленими документами. Лікарі витягнули з нього кулю і повідомили правоохоронців про підозрілого пацієнта. За словами  Вадима Трояна, з лікарні до поліції надійшов анонімний дзвінок з повідомленням, що громадянин на прізвище Михайленко  за підробленим паспортом хотів, щоб його прооперували.

«Ми вилучили підроблені документи, речові докази, перуки та вуса. Він маскувався. За всіма ознаками це був громадянин Пугачов.

Його затримали. Ми підтверджуємо, що це саме ця людина, — запевнив Вадим Троян. — Свою провину він не визнає і каже, що Пугачов — не його прізвище». На той момент зброю, з якої були вбиті поліцейські, ще розшукували, правоохоронці вилучили  лише гільзи. Проводяться відповідні експертизи. Затриманому Пугачову пред’явлено підозру про скоєння злочину, у нього взято відбитки пальців. Отже, навряд чи йому вдасться видати себе за іншого й уникнути відповідальності.

Дніпряни учора несли квіти до місць служби і загибелі поліцейських. Фото УНIAН

Понеділок — день жалоби

Біля входу в управління патрульної поліції Дніпра — портрети Артема Кутушева і Ольги Макаренко в траурних стрічках.  Їхні  колеги і жителі міста несуть туди квіти. Вшанувала пам’ять загиблих патрульних і голова Національної поліції  України Хатія Деканоідзе. Вона заявила, що відомство не залишить без допомоги і уваги їхні сім’ї, що діти загиблих поліцейських будуть забезпечені всім необхідним.  У трирічної  доньки Артема Кутушева 25 вересня був день народження, батька на свято вона не дочекалася. Не дочекалися своєї мами з роботи і двоє діточок Олі Макаренко. «Я знаю, що управління патрульної поліції — це ніби велика родина, тут всі товаришують. І для нас це дуже велика втрата. Вічна пам’ять загиблим героям, які не злякалися і виконали свій службовий обов’язок. Кожна людина повинна зрозуміти, наскільки професія поліцейського важлива, наскільки ці хлопці і дівчата щодня ризикують життям. Тому ми повинні в них повірити так, щоб вони зрозуміли, що за ними стоїть велика сила — суспільство і держава», —  зазначила Хатія Деканоідзе.

Вона розповіла, що молоді поліцейські, які загинули  під час  виконання обов’язків,   почали  служити своїй країні кілька місяців тому, пройшовши конкурс. Вони були дисциплінованими і відповідальними. Не злякалися погроз злочинця, який  вимагав не перевіряти його документи. Саме тому, коли Артем перевіряв дані водія-порушника по базі, той  застрелив патрульного.

Понеділок 26 вересня у Дніпрі  оголошено днем жалоби за загиблими під час виконання службових обов’язків поліцейськими. Міський голова Дніпра Борис Філатов теж заявив, що їхнім родинам буде надано допомогу від міста. Він висловив упевненість, що цей жахливий злочин не залишать безкарним, і закликав громадськість не політизувати ситуацію і не піаритися на загибелі людей. Міністр внутрішніх справ України  Арсен Аваков та Борис Філатов нагородили водія маршрутного таксі Валерія Тімоніна, який спробував затримати злодія, нагородним пістолетом «Форт-17» та медаллю «За заслуги перед містом».

ПРЯМА МОВА

Арсен АВАКОВ, міністр внутрішніх справ:

«Імператив презумпції правоти поліцейського повинен стати соціальною нормою. Спочатку підкоряйся поліцейському, потім оскаржуй. Суспільство має прийняти це правило як необхідне для власної безпеки.  Іншого шляху побудови  ефективної правоохоронної системи немає. Поліція, яку реформують, має   отримувати більше прав і більше довіри суспільства. Треба вдосконалювати й поліцейські сили, розширювати рівень їхньої   компетентності  і відповідальності за забезпечення свобод кожного. Повага до правил, законності  лише розширює громадянські свободи. Презумпція правоти поліцейського повинна працювати,  як це  є в багатьох країнах. Це один з інструментів побудови системи колективної внутрішньої безпеки.

У пакеті законодавчих ініціатив із гарантування безпеки, який  готуємо до  подання у парламент, МВС пропонуватиме парламентарям імплементувати цю норму в законодавче поле».