Яскраві поєдинки за участю  гірників і дніпрян, на жаль, у минулому, або, можливо, у далекому майбутньому. А в  центральному матчі звітного туру «Шахтар» здобув п’яту перемогу  в чемпіонаті поспіль і зберіг  восьмиочковий відрив від киян, які утримували комфортнішу на три пункти   різницю лише добу.  Підопічні Дмитра Михайленка грали на тлі чергових запевнень  дніпровського менеджменту про те, що у керівництва клубу є план, як «Дніпру» уникнути долі «Металіста».

Відразу троє гірників пропускали зустріч із «Дніпром» через перебір жовтих карток. Дискваліфікацію відбували Малишев, Бернард і капітан Срна. Травма спини завадила зіграти у Дніпрі найкращому бомбардирові донеччан Феррейрі.

Від старту поєдинку стало зрозуміло, що «Шахтареві» доведеться зламувати насичену оборону суперника. «Дніпро» чималими силами захищався, майже всією командою притиснувшись до власних воріт. Враховуючи щільність поблизу воротарського  майданчика Луніна, помаранчево-чорні били з далекої дистанції. Перевіряли свою влучність Фред, Степаненко і Ракицький. На 36-й хвилині навіс Ярослава дав змогу Коваленкові відкрити рахунок: після розіграшу кутового 20-річний півзахисник головою відправив м’яч у ворота дніпрян. На 24-й хвилині захисник суперника не за правилами діяв у власному штрафному проти Коваленка, й арбітр вказав на 11-метрову позначку. Марлос пробив сильно, та кіпер зумів угадати напрямок польоту м’яча. До перерви «Шахтар» оформив другий гол. Едуардо на 39-й хвилині обікрав захисника господарів Влада й зробив ідеальний пас на Коваленка, що набігав у центрі. Віктор холодно кровно відправив м’яч повз воротаря.

Днем раніше матч у Луцьку між «Волинню» та «Динамо» проходив без глядачів через рішення контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ, яке покарало луцький клуб за неналежну поведінку вболівальників на домашньому матчі із «Дніпром» у 12-му турі.

Старт поєдинку вийшов не надто вдалим для гостей. Ледь не перша атака лучан призвела до взяття воріт — Рудько парирував перед собою потужний удар Шабанова, а досвідчений Діденко, опинившись першим на добиванні, переправив м’яч у ворота. Пропущений гол, схоже, став несподіванкою для динамівців.

Однак кияни досить швидко перехопили ініціативу й на 21-й хвилині зрівняли рахунок. Рибалка довгою передачею вивів Громова на ворота, той перекинув м’яч через Марчука, а Мораєс із лінії воротарського майданчика відправив м’яч у сітку.

Це був лише початок. У цьому матчі бразильський легіонер «Динамо» зробив хет-трик і з дев’ятьма м’ячами очолив бомбардирські перегони.

«Радий, що хлопці виклалися і показали, що можемо грати через два дні на третій», — сказав  на післяматчевій прес-конференції головний тренер  киян Сергій Ребров. А на запитання про те, що вплинуло на  результативність Мораєса, наставник відреагував мудро: «Це добре, коли в команді є конкуренція на позиції. Бесєдін добре себе проявляє — користь,  забиває м’ячі Мораєс — також добре, тренер і команда від цього тільки виграють!»

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга. 16-й тур

Сталь — Ворскла — 0:1
Гол: Ребенок (89)

Чорноморець — Зірка — 2:1
Голи: Коркішко (25), Андрієвський (78) — Білоног (3)

Волинь — Динамо — 1:4
Голи: Діденко (6) — Мораєс (21, 71, 90+3), Ярмоленко (45)

Олександрія — Олімпік — 1:1
Голи: Пономар (78) —  Матяж (50,  пен.)

Карпати — Зоря — 2:2
Голи: Худоб’як (12), Густаво Бланко Лещук (29) — Сухоцький (22), Любенович (90). 

Дніпро — Шахтар — 0:2
Голи: Коваленко ( 36, 40)

Турнірне становище команд:  
1. Шахтар — 44,
2. Динамо — 36,
3. Зоря —31,
4. Олімпік — 27,
5. ФК Олександрія — 25,
6. Чорноморець — 22,
7. Ворскла — 19,
8. Сталь — 14,
9. Зірка — 14,
10. Волинь — 9,
11. Дніпро —8,
12.  Карпати — 5.