Лише останній тур національного чемпіонату розставив усі крапки над «і». Упевнена перемога на фініші — у рідних стінах над донецьким «Металургом» дала змогу Руслану Ротаню з партнерами стати срібним призером Прем’єр-ліги. Під керівництвом іспанського тренера Хуанде Рамоса команда з берегів Дніпра тричі поспіль фінішувала слідом за трійкою призерів. Здійснити ривок у зону Ліги чемпіонів вдалося лише зараз: головного конкурента в суперечці за звання віце-чемпіона країни — харківського «Металіста» — дніпропетровці випередили на два очка.

— Переконаний, що на цей момент мої підопічні готові грати в кваліфікації Ліги чемпіонів, — заявив Хуанде Рамос. — Ми розуміємо, що це буде дуже складно, однак розраховуємо на успіх. Звісно, нам хотілося б вибороти чемпіонський титул. На шляху до цього ми двічі обіграли незмінного чемпіона України останніх років — «Шахтар». Але команда Луческу вкотре довела свою перевагу над суперниками. Наш клуб уперше випередив у турнірній таблиці двох грізних конкурентів — «Металіст» та київське «Динамо».

Шлях до основного турніру Ліги чемпіонів срібний призер української першості розпочне з третього кваліфікаційного раунду. Жеребкування відбудеться в середині липня. Чемпіон країни «Шахтар» чекатиме жеребкування основної сітки.

Виборовши національний кубок, футболісти київського «Динамо» здобули право розпочати боротьбу в Лізі Європи з групового етапу. Готуватиме команду до іспитів на континентальній арені Сергій Ребров. Як повідомив журналістам після перемоги в останньому турі президент столичного клубу Ігор Суркіс, контракт із 39-річним спеціалістом підписано на три роки. Завдання перед новим головним тренером залишається незмінним — повернення до Ліги чемпіонів.

Бронзовий призер першості — «Металіст»  — у серпні розпочне шлях на міжнародній арені з раунду плей-оф Ліги Європи. Футболістам «Чорноморця», щоб потрапити до 48-ми кращих клубів другого за значенням євротурніру, доведеться подолати два бар’єри. Останнім учасником континентальних футбольних баталій мали стати футболісти донецького «Металурга». Але нещодавно УЄФА прийняв рішення відсторонити клуб від участі в єврокубках на три сезони. Ось чому шоста путівка на арену Старого Світу, найімовірніше, перейде до луганської «Зорі».

Лідер дніпропетровців Євген Коноплянка (в центрі) влітку може перебратися до англійської Прем’єр-ліги. Фото з сайту ФК «Дніпро»

Провалили весняну частину першості футболісти «Таврії». Дві нічиї і дев’ять поразок — такий результат відправив першого чемпіона незалежної України до першої ліги. Як відомо, другим невдахою став київський «Арсенал», який припинив своє існування наприкінці минулого року.

Кращим бомбардиром сезону став бразилець Луїс Адріано. Форвард гірників лише в останньому турі випередив лідера списку голеадорів Жуніора Мораєса з донецького «Металурга». У весняній частині першості Адріано продемонстрував неабияку скорострільність — 12 м’ячів в одинадцяти зустрічах.

ТАБЛО «УК»

30 тур

Таврія — Іллічівець — 0:3   

Голи: Чурко (13, 87), Тотовицький (83)

Шахтар — Волинь — 2:0  

Голи: Адріано (30, 63)

Чорноморець — Карпати — 0:0

Дніпро — Металург Д — 3:1   

Голи: Джуліано (3, 32), Матеус (55) — О'Ді (43)

Динамо — Зоря — 3:1    

Голи: Ідейє (69), Ярмоленко (71, пен.), Гармаш (72) — Даніло (83, пен.)

Металіст — Ворскла — 1:0    

Гол: Хав’єр (6)

Матч Севастополь — Говерла не відбувся.