ПРОГНОЗ

У цьому році масштабного спалаху епідемії  не очікується

Про це заявила перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко.

— Рівень захворюваності буде значно нижчим, ніж у попередні роки, але вітчизняна система охорони здоров’я готова до будь-якої ситуації. Медичні заклади по всій території України забезпечені достатнім обсягом медикаментів, щоб надати допомогу в разі необхідності при перевищенні епідемічного порогу. На даний час моніторинг відомства свідчить, що рівень захворюваності на грип та ГРВІ навіть не наближається до епідемічного порогу. У нас абсолютно спокійна епідемічна ситуація, — зазначила вона.

За словами фахівців профільного міністерства, запаси медикаментів у 2,5 раза більші, ніж були в такий самий період минулого року.

— Одним з головних профілактичних заходів залишається вакцинація, — вважає начальник відділу санітарно-епідеміологічного благополуччя населення Державної санітарно-епідеміологічної служби Віктор Ляшко. — Сьогодні в Україні зареєстровано 11 вакцин, 6 з них дозволено до застосовування в епідемічному сезоні, 2 вакцини проходять лабораторний контроль на відповідність показникам якості. Після завершення лабораторного контролю і отримання позитивного висновку вакцини надійдуть в Україну для реалізації. Надходження вакцин до медичних закладів очікується з перших днів жовтня.

Щеплення, за словами лікарів, краще зробити протягом жовтня. Передусім це стосується людей, які належать до групи ризику.

— Ці групи поділяються за професійними показниками (медики й фахівці, які працюють в місцях масового скупчення людей) і медичними ризиками (вагітні, люди старшого віку, особи, що мають хронічні серцево-судинні і легеневі захворювання), — пояснює Віктор Ляшко.

У цьому році в Україні традиційно очікується дві хвилі грипу. За словами начальника відділу профілактики інфекційних захворювань Управління громадського здоров’я Костянтина Легези, останні кілька років епідемія грипу починається практично в один і той самий час. Перша хвиля очікується на початку грудня, друга — в березні.

Представники МОЗ також оголосили прогноз щодо трьох штамів грипу: H1N1 (Каліфорнія), H3N2 («Перт») і вірус В («Брізбен»).

— У зв’язку з тим, що всі вони були в нас минулого року, ми очікуємо неінтенсивну епідемію, тому що в українців уже є імунітет до цих штамів вірусу, — зазначив Костянтин Легеза.