НОВОБУДОВА

У Почаївській лаврі освятили собор Преображення Господнього

Перше Богослужіння у новобудові відправив Блаженніший митрополит Київський і всієї України Володимир. Голова обласної державної адміністрації Валентин Хоптян на згадку про цю подію подарував лаврі дарохранительницю. На його думку, символічно, що саме у рік відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі у храмі відбулася перша літургія.

Над новим собором ще й зараз височіє величезний кран. Це означає, що спорудження його триває, проводять певні будівельні роботи. Зокрема, пораються біля купола, який буде одним з найбільших серед православних церков країни. У лаврі стверджують: необхідність зведення такої великої церковної споруди постала тому, що Свято-Троїцький та Свято-Успенський собори потребують капітальної реставрації. Якщо хоча б один з них зачинити, то ніде буде звершувати недільні й святкові Богослужіння, щоб вмістити всіх охочих. До того ж, зрозуміло, в новому храмі прочанам буде набагато просторіше, колони не закриватимуть центральної частини, а отже, віряни бачитимуть усе, що навколо них відбувається. Інтер’єрний простір нового собору створюють хрестоподібно розміщені склепіння в поєднанні з ротондою. Крім головного приділу на честь Преображення Господнього, у храмі також будуть додаткові вівтарі в ім’я святителя Марка Ефеського та преподобного Марка Афінського.

Поруч зі Свято-Успенським собором видніються куполи нового храму Преображення Господнього, над якими височіє будівельний кран. Фото автора

Варто додати, що місце для спорудження собору Преображення Господнього Предстоятель УПЦ освятив у вересні 2009 року, у день відзначення 350-річчя з часу віднайдення святих мощей преподобного Іова Почаївського. Відтак оголосили Всеукраїнський конкурс на кращий архітектурно-просторовий проект сучасного храму в комплексі Свято-Успенської Почаївської лаври. Два роки тому під спорудження нового собору заклали капсулу зі святими мощами та святинями й відслужили обряд освячення води.