Нещодавно видалив з телефону всі пісні у виконанні Софії Ротару. Так відреагував на повідомлення в інтернеті про вручення Софії Михайлівні — народній артистці України, Герою (!!!) України — музичної премії «Золотий грамофон-2015» в НСК «Олімпійський» у Москві. Обурила не стільки статуетка від «Русского радио» за виконання пісні «Давай устроим лето», як  факт самої поїздки до столиці країни-агресора (!) співачки, яка однією калиною за вікном, однією родиною за столом, однією стежиною, що додому йшла сама, і Україною, якої в нас іншої нема, заряджала оптимізмом і патріотизмом мільйони українців.

Невже тепер Софія Ротару думає інакше? Тоді як у Києві скорботно відзначали другу річницю Революції гідності, артистка (разом із Ані Лорак та Вірою Брежнєвою, про яких зовсім не хочеться говорити) вислуховувала улесливі й нещирі компліменти російських ЗМІ. І складалося таке враження, що дорожчих за агресора нагород для Софії Михайлівни більше не існує. Таким учинком Герой України Софія Ротару (вибачте) просто плюнула в душу мільйонам своїх співвітчизників. Зокрема й тим, хто загинув  на Донбасі від вилитих російськими «грамофонниками» куль, снарядів та мін або став інвалідом, втративши на передовій руки, ноги, зір.

Мабуть, сама Софія Михайлівна в глибині душі теж розуміла, що чинить неправильно, бо, отримавши нагороду, вона категорично відмовилася від запитань журналістів. Адже, безперечно, відповідати на них було б незручно.

У Москві Софія Ротару «відзначилася» двічі: 1) попри негативну реакцію українців, співачка взяла участь у зйомках новорічних концертів (до речі, Алла Пугачова з незрозумілих причин проігнорувала головне зіркове шоу — «Пісню року»); 2) Софія Михайлівна спочатку привітала з Новим роком російських телеглядачів, побажавши їм мирного неба над головою, а потім, невдало повернувшись перед фотографами, впала разом зі стільцем під ялинку.

Мені прикро за Софію Ротару. Перед українською публікою тепер вона з’являється рідко, а от нагоди поспівати для росіян не упускає. Сестра народної артистки України Лідія Хлябич на це заявила «Бульвару Гордона», що Софія Михайлівна перебуває на межі бідності: у неї, мовляв, зовсім немає корпоративів і виступів. Тому артистка вимушена економити. Сестра Софії Ротару наголосила, що родичка тепер платить у повному обсязі за комунальні послуги, хоча за статус «Герой України» (!) їй належать пільги». Але це, як зазначив «Бульвар Гордона», не завадило Софії Ротару нинішнього року побувати разом із сім’єю на Мальдивах. За вихідні, які артистка провела там з родичами, Софія Михайлівна заплатила 150 тисяч євро. Тому, очевидно, співачка взяла участь 24 вересня 2015 року в концерті на честь 70-річчя «Росатома» в Кремлівському палаці в Москві.

Нині Софія Ротару із сім’єю проживає у Кончі-Заспі під Києвом. У Криму в неї залишився готельний бізнес, який, за словами  Лідії Хлябич, не дає прибутку. Не знаю: нещодавно читачі soveris.narod.ru дізналися, що співачка подарувала своїм родичам «заводик» з виробництва вина, а рідному братові на 50-річчя — кругленьку суму грошей на будівництво магазину. StarAndStar.ru додає, що Софія Ротару отримує стабільно високі гонорари за свої виступи. Торік їй вдалося заробити 1,5 мільйона доларів. Співачка за цим показником входить до першої п’ятірки високооплачуваних колег по сцені.

Натомість від участі в «Золотому грамофоні» відмовився Григорій Лепс. І зробив це він на знак протесту проти зміни керівництва «Русской медиагруппы». Артист заявив, що нагороди й премії ніяк не впливають на народну любов. Тому, бойкотувавши захід, він нічого не втратив. А от наша Софія Ротару не спромоглася. Співати у ворожій для Батьківщини країні заради грошей — це і непатріотично, і нечесно. Ані Лорак та Віра Брежнєва можуть собі таке дозволити, бо для них Україна вже не Батьківщина.

Окрім того, статус Героя України зобов’язує Софію Михайлівну зважувати кожен свій крок. Так необачно не зробили б інші Герої України, як-от Ніна Матвієнко, солістка опери, теж народна артистка України Марія Стефюк, народна артистка України, лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка, премії Союзу театральних діячів ім. М. Заньковецкої, кількох премій «Київська пектораль» та удостоєна ордена «За заслуги» ІІІ ступеня член Телевізійної академії мистецтв України Ада Роговцева. Ада Миколаївна проявила справжню мужність, відкрито виступивши в Росії проти українофобів. В інтерв’ю «Апострофу» знаменита українська акторка заявила, що в Росії є багато хороших людей. Але й вони, на жаль, тепер усі запрограмовані на викривлене розуміння України — такої собі умовно створеної держави з якоюсь недорозвиненою мовою. «Якось мені розповіли про хлопчика, який був у складі української делегації в Росії і говорив виключно українською. Розумник із розумників. Але російські колеги над ним відверто сміялися. Коли ж виступав американець, який калічив російські слова, — росіяни були у захваті».

А може, годі вже захоплюватися всім російським і принижувати себе як українців?!