ЕКОНОМІКА 

Через спрощену дозвільну процедуру розширили інвестиційне вікно
 

Далеко за межами Сумщини і України відома солодка продукція, яку випускають у виробничих цехах ПАТ «Крафт Фудз Україна», що в Тростянці. Підприємство невпинно розвивається, збільшує обсяги виробництва, урізноманітнює асортимент. Здається, зовсім недавно тут взялися за спорудження нового виробництва з виготовлення бісквітів, у яке інвестували 40 мільйонів доларів. Минуло менше року і цех випустив першу продукцію. Вкластися в такі рекордні терміни допомогло єдине інвестиційне вікно, запроваджене в області.

Ініціатор такої інвестиційно-віконної новації — голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь переконаний: протягом останнього року в регіоні кардинально змінився фінансово-економічний клімат, завдяки чому край став привабливим для капіталовкладень. В основу діяльності «вікна» покладено один, але дуже суттєвий принцип — супровід кожного проекту з дня його реєстрації до випуску готової продукції. На практиці це означає, що інвестору гарантують зелене світло на всьому шляху, знімають будь-які бар’єри і, в першу чергу, організаційні, максимально спрощують проходження всіх дозвільних процедур. Сьогодні з усією впевненістю можна стверджувати, що влада знайшла спільну мову з бізнесом, створивши для його роботи всі необхідні умови.

Інвестиції знайдуть живильний грунт. Фото з сайту jaktau.kz

Високу ефективність єдиного інвестиційного вікна належно оцінює керівник ТОВ «Керамейя» Іван Телющенко. Протягом 2011 року товариство вклало у виробництво 10 мільйонів американських доларів, освоївши випуск нових видів будівельних матеріалів, які не мають аналогів у Європі. На вищі економічні обшири виходить лебединське підприємство «Укртранспневматика» — його директор Олександр Огієнко переконаний, що закордонні інвестори впевнилися в надійності партнерства і сповна використовують надані можливості для активізації виробництва.

Загалом протягом 2011 року для реалізації чотирьох потужних інвестиційних проектів залучено майже 100 мільйонів доларів і створено 850 нових робочих місць. Це такі виробництва як  ТОВ «Гуала Кложерс Україна», «Керамейя», ПАТ «Крафт Фудз Україна» і «Технологія». Зайве акцентувати, що саме означає це на практиці — нова продукція, додаткові робочі місця, відрахування до бюджетів різних рівнів і Пенсійного фонду.

Одержуючи підтримку і сприяння, зарубіжні інвестори мають тверді наміри розширювати співпрацю із Сумським регіоном і в 2012 році. Вже заявило про готовність вкладати кошти керівництво товариства  «Крафт Фудз Україна», яке інвестує 40 мільйонів доларів у створення логістичного центру і 10 мільйонів — у  розвиток інфраструктури Тростянця. Два нових заводи планує спорудити ТОВ «Гуала Кложерс Україна». ПАТ «Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування «Насосенергомаш» вкладе 100 мільйонів доларів у будівництво ливарного цеху. Значні інвестиційні кошти очікуються в агропромисловому комплексі, зокрема для зведення зерно-, картопле-  та овочесховищ.

Наприкінці листопада Кабінет Міністрів своєю постановою затвердив Державну цільову програму розвитку індустріального парку «Свема» (місто Шостка) на 2012 — 2015 роки. Документ передбачає залучення 15 мільйонів гривень з державного бюджету, більш як 200 мільйонів інвестиційних доларів, завдяки чому буде створено майже 10 тисяч робочих місць. Сумщина виступила ініціатором розробки проекту Закону «Про спрощення реалізації інвестиційних проектів та запровадження спеціального режиму інвестиційної діяльності в Сумській області», який подано на розгляд Верховної Ради.

Іншими словами, найближчими місяцями Сумська область матиме якщо і не фінансову зливу, то, принаймні не потерпатиме від доларової «засухи». Динаміка вкладених інвестицій чітко вказує на це.