КОНТРАКТ

Україна відновила експорт електроенергії до Молдови, угоду підписано до  кінця 2012 року

Історія «експорту» вітчизняної електроенергії до  Молдови отримала логічне завершення. «Українська компанія ДTEK Power Trade і молдавське акціонерне товариство Energocom підписали контракт на постачання з України до Молдови електроенергії за ціною $0,069 за 1 кВт/год. Обумовлені в договорі обсяги поставок повністю покривають потреби Молдови в електроенергії, зокрема енергетичних підприємств півночі і заходу країни». Про це йдеться в офіційному повідомленні Мінекономіки Молдови.

Нагадаємо, що з 1 квітня перестав діяти попередній комерційний контракт про постачання електроенергії до Молдови. Та незважаючи на це, за інформацією  начальника управління зовнішніх технологічних та економічних відносин НЕК «Укренерго» Юрія Кудренка, остання продовжувала  відбирати українську електроенергію.

Мережі готові до експорту струму. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Кишинів відмовлявся  підписувати нові  угоди, за якими два найбільші постачальники — українська «ДТЕК Пауер Трейд» і молдавська ГРЕС (розташована у Придністров’ї, входить до російської групи «Інтер РАО ЄЕС»)  — піднімали ціни на 20%. Перша просила збільшити тариф до $ 0,075, друга — до $ 0,073 за 1 кВт/год, що не задовольняло Молдову. Натомість експортери аргументували підвищення цін  значним зростанням вартості газу, що використовується для роботи турбін ГРЕС («Інтер РАО ЄЕС»), та  відсутністю фінансової вигоди. «Для України поставки електроенергії до Молдови були збиткові. Постачальник закуповував її на внутрішньому ринку за вищою ціною, ніж продавав. Крім того, зростання ціни пов’язане з нерівномірним енергоспоживанням у Молдові. Через брак великих підприємств у цій країні коефіцієнт нерівномірності графіка навантажень (співвідношення поставок у нічний і денний час) дорівнює 0,35, тоді як у промислово розвинених країнах — 0,75-0,8», — констатують енергетичні експерти. 

Разом з тим сторони все-таки досягли компромісу і ратифікували нову угоду, яка діятиме до кінця року.

Коментуючи швидке розв’язання проблеми експорту електроенергії, експерти вказують на кілька чинників. Насамперед,  на розпорядження Кабміну №163-р від 28 березня 2012 р., яке дало змогу експортувати електроенергію у Словаччину, Угорщину, Румунію і Польщу за оптовою ринковою ціною (ОРЦ) без урахування обсягів дотацій для компенсації витрат, пов’язаних з постачанням електроенергії за регульованим тарифом (так звані «дотаційні сертифікати»). Кабмін також доручив ДП «Енергоринок» забезпечити укладення з постачальниками електроенергії договорів купівлі-продажу на оптовому ринку електроенергії України для її подальшого експорту.

«Через скасування «дотаційних сертифікатів» українська електроенергія подешевшає і зможе конкурувати з цінами на ринку Європи», — переконаний фінансовий аналітик інвесткомпанії Eavex Capital Дмитро Чуріна. Разом з тим, експерти побоюються, що, як наслідок, може зрости  вартість електроенергії для населення, але це заперечують у Міністерстві  палива та вугільної промисловості. «Закупівля електроенергії для забезпечення потреб населення всередині України проводиться за регульованим тарифом, який встановлює НКРЕ. Без рішення Нацкомісії й уряду ніяких «автоматичних» підвищень тарифу бути не може, а уряд поки що виступає проти підвищення цін для населення», — йдеться у їхньому повідомленні.