ДОРУЧЕННЯ

Президент вимагає від Кабміну активізувати роботу щодо розбудови комплексної системи моніторингу довкілля

Під час засідання Ради національної безпеки і оборони Віктор Янукович висловив переконання, що комплексна система моніторингу довкілля має стати дієвим інструментом оцінки екологічного стану та адекватного реагування на його зміни. «У цьому контексті уряду, безумовно, треба активізувати роботу щодо розбудови системи моніторингу, забезпечити вжиття невідкладних і комплексних заходів для посилення координації діяльності органів влади, задіяних у цьому процесі», — підкреслив глава держави.

Президент переконаний, що майбутнім екологічним проблемам треба запобігти сьогодні. Фото з сайту kees-straver.com

За його словами, якщо зараз не думати про попередження екологічних проблем, то в майбутньому доведеться витратити значно більше на ліквідацію їхніх негативних наслідків. «Ситуація в цій сфері має бути під постійним контролем держави», — акцентував Президент.

Під час засідання він окремо наголосив на необхідності створення дієвої системи екологічно безпечного поводження з відходами. «Вимагаю системного підходу до вирішення цих питань, ефективної координації на державному рівні та прийняття дієвих управлінських рішень для попередження і нейтралізації загроз національній безпеці в екологічній сфері», — передає слова глави держави прес-служба Президента.

У цьому розрізі Віктор Янукович сказав про процеси формування й реалізації державної політики в цій галузі. На його переконання, вони розбалансовані, а інфраструктура поводження з відходами має вкрай низький рівень розвитку: «Внаслідок цього в Україні відбувається стрімке та практично неконтрольоване зростання обсягів накопичення промислових і побутових відходів. Це негативно позначається на екології та загрожує здоров’ю громадян».

Також глава держави наголосив, що підвищення ефективності державного регулювання у сфері поводження з відходами має забезпечити раціональне використання природних ресурсів та підвищити рівень екологічної безпеки. Адже успішне розв’язання проблеми поводження з відходами є передумовою ефективного соціально-економічного розвитку держави.

Також ішлося про те, що ефективне використання водних ресурсів — це один із ключових чинників національної безпеки та соціально-економічного розвитку. «Невирішеність проблеми забезпечення водою не лише порушує основоположні права громадян, а й загрожує стабільності розвитку водоємних секторів економіки, — зазначив Президент. — Зважаючи на високу соціальну чутливість та гостроту цієї проблеми, маємо радикально підвищити ефективність державної політики у сфері використання водних ресурсів».

У цьому розрізі Віктор Янукович нагадав про те, що за його ініціативи розроблено державну програму «Питна вода», нову редакцію якої затверджено у 2011 році. Він наголосив, що програма розрахована до 2020 року, її мають неухильно виконувати попри обмежені бюджетні ресурси.

«Чекати кращих часів, коли люди страждають без питної води (а там, де вона є, то низької якості), — неприпустимо», — резюмував він.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»