Політичні лідери вже давно використовують річні збори Всесвітнього економічного форуму як нейтральну платформу. Приміром, у Давосі 1988 року було підписано декларацію між Грецією і Туреччиною про припинення війни. У 1992 році президент Південної Африки Ф. В. де Клерк зустрівся з Нельсоном Манделою саме на річних зборах — це була їхня перша зустріч за межами Південної Африки. На річних зборах 1994-го міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес і голова ОВП Ясір Арафат досягли попередньої згоди щодо Гази і Єрихона. Утім, усе це було в минулому столітті. Нині й сніг у Давосі вже не той, і час плине значно швидше. Та й виклики глобалізувалися.

Добре відомо, в яких геополітичних умовах відбувається цьогорічний 46-й Всесвітній економічний форум. Його старт збігся з оприлюдненням погіршеного прогнозу МВФ та черговим зниженням цін на нафту. Зустріч світових лідерів та провідних бізнесменів проходить на тлі кризи із мігрантами в Європі. Головними офіційними темами форуму є так звана четверта промислова революція як поєднання розвитку промисловості із новими цифровими технологіями, а також гуманітарні виклики, передусім проблеми біженців та мігрантів.

Загалом цього року форум відвідають 40 світових лідерів, понад тисяча керівників провідних компаній. Тим важливіша для нас участь у ньому Президента України Петра Порошенка.

Глава держави бере участь у неформальних засіданнях світових економічних лідерів на теми «Імперативи на 2016 рік» та «Боротьба з гібридними викликами». Крім того, він зустрічається з директором Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Мауером, прем’єр-міністром Королівства Нідерландів Марком Рютте, а також з провідними представниками міжнародних ділових та інвестиційних кіл.

Петро Порошенко і Джо Байден домовилися про координовані дії проти спільних викликів. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Альтернативи мінському процесу немає

У середу Президент України Петро Порошенко провів у Давосі зустріч із віце-президентом США Джозефом Байденом. Глава держави повідомив після зустрічі, яка тривала понад чотири години, що передовсім ішлося про безпекові питання. «Ми дійшли спільного висновку, що альтернативи мінському процесу не існує. Маємо повну підтримку Сполучених Штатів Америки щодо повної імплементації мінського процесу, який має безпекову складову. Ми домовилися про скоординовані дії, які мають забезпечити припинення вогню, обстрілів, безперешкодний доступ представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до пунктів зберігання важкої зброї й до кордону. Домовилися про координацію дій з активізації звільнення українських заручників», — повідомив Петро Порошенко.

Також, за словами Президента, сторони скоординували дії щодо активізації політичного процесу, включаючи підготовку модальностей виборів на окупованій території відповідно до українського законодавства із широкою участю міжнародних спостерігачів.

Значну увагу було приділено підтримці Сполученими Штатами українських реформ, активізації військово-технічної співпраці. Президент подякував віце-президентові США за допомогу — 23 мільйони доларів, яка щойно надійшла в Україну. «Ми домовилися про продовження й активізацію цієї співпраці», — повідомив Петро Порошенко.

Співрозмовники також обговорили реформування сектору безпеки і оборони, в чому США беруть активну участь, і питання співпраці в галузі енергетики. «Було наголошено, що проект «Північний потік-2» суто політичний, спрямований як проти України, так і проти значної кількості держав Європейського Союзу, і ми маємо ефективно діяти, щоб його зупинити», — наголосив Петро Порошенко.

Зустрічі на полях

Під час зустрічі з прем’єр-міністром Турецької Республіки Ахметом Давутоглу Президент України Петро Порошенко висловив співчуття у зв’язку із загибеллю людей внаслідок нещодавніх терористичних атак на території країни.

Петро Порошенко та Ахмет Давутоглу зазначили: перед Україною й Туреччиною як перед справжніми стратегічними партнерами постає амбітний порядок денний у 2016 році. У цьому контексті сторони обговорили стан підготовки важливих двосторонніх заходів, насамперед п’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною, яке відбудеться в Анкарі, а також візиту глави турецького уряду в Україну.

Сторони також обговорили питання, пов’язані з економічною агресією Росії щодо обох країн. На думку співрозмовників, введені Російською Федерацією обмеження не лише безпідставні, а й такі, що суперечать нормам міжнародного права та зобов’язанням РФ у СОТ.

Ахмет Давутоглу відзначив високу динаміку перетворень в Україні й висловив готовність сприяти українській стороні у подальшому впровадженні реформ.

Лідери двох держав обмінялися думками щодо деокупації Криму та Донбасу. Прем’єр-міністр Туреччини підтвердив незмінну підтримку його країною суверенітету й територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів. Співрозмовники погодилися, що повернення Криму Україні дасть змогу не лише відновити законний статус півострова, а й припинити порушення прав людини окупаційною владою, а також його небезпечну мілітаризацію.

Сторони обговорили і ситуацію у Чорноморському та Близькосхідному регіонах й домовилися посилити координацію для протистояння спільним зовнішнім викликам та загрозам.

Фінансова підтримка буде й надалі

Міністр фінансів України Наталія Яресько під час робочого візиту до Давоса, обговорила з представниками США і Європейського Союзу умови отримання Україною чергової фінансової допомоги.

«У Давосі зустрілася із заступником міністра фінансів США Натаном Шитсом. Обговорили програму фінансової підтримки Міжнародного валютного фонду, визначили подальші кроки для отримання Україною гарантій США обсягом $1 млрд», — написала вона на своїй сторінці у Facebook в середу.

Міністр домовилася із представником США про надання Україні технічної допомоги в межах проведення країною реформ у фінансовому секторі.

А з Єврокомісаром з економічних і фінансових питань П’єром Московісі Наталія Яресько обговорила умови отримання Україною третього траншу фіндопомоги ЄС.

Вона також зазначила, що в межах форуму проведе понад 15 робочих зустрічей з іноземними колегами-міністрами фінансів інших країн, а також з керівництвом міжнародних фінансових організацій-партнерів України.

Окрім міністра фінансів, український уряд на Всесвітньому економічному форумі в Давосі представляє міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус.

22 січня в Давосі відбудеться український сніданок «Світ змінюється. Чи змінилася Україна?»