Президент Петро Порошенко вчора здійснив офіційний візит до Туркменістану. Офіційна церемонія зустрічі глави Української держави та Президента Республіки Туркменістан Гурбангули Бердимухамедова в центрі столиці Туркменістану на площі Незалежності розпочалася з виконання гімнів обох країн. Після цього президенти оглянули стрій воїнів Почесної варти та представили членів делегацій.

По завершенні урочистостей у президентському палаці Рухиєт відбулася зустріч Петра Порошенка та Гурбангули Бердимухамедова у форматі віч-на-віч. Особиста зустріч глав держав продовжилася українсько-туркменськими переговорами в розширеному складі. З українського боку в них, окрім Президента Петра Порошенка, взяли участь віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко, міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, заступник Секретаря РНБО Олег Гладковський.

Під час переговорів сторони акцентували на подальшому розвитку співпраці між двома країнами, активізації міждержавного політичного діалогу на вищому рівні, поглибленні взаємовигідного партнерства у торговельно-економічній, аграрній, енергетичній, фінансовій, науково-технічній, культурно-гуманітарній та туристичній сферах.

Петро Порошенко залишився задоволеним візитом до Туркменістану. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Ризики для всіх однакові

Коли всі протокольні заходи залишилися позаду, президенти обох країн у спільній заяві підтвердили взаємну зацікавленість у подальшому розвитку співпраці на основі довіри, взаємоповаги, відкритості та обопільної вигоди.

Керуючись цими принципами, на основі Статуту ООН та загальновизнаних норм міжнародного права глави держав висловилися щодо необхідності подальшого посилення політичного діалогу на вищому рівні, поглиблення співпраці у вищеозначених напрямах.

Президенти України й Туркменістану підтвердили намір активізувати взаємовигідну співпрацю на світовій арені. Вони підкреслили необхідність координації зусиль і взаємовигідної підтримки в межах універсальних та регіональних організацій, членами яких є Україна та Туркменістан. Сторони підтвердили важливість підвищення ролі Організації Об’єднаних Націй та її інститутів у вирішенні глобальних питань, забезпеченні сталого розвитку, зміцненні безпеки і стабільності у світі.

Сторони документально підтвердили свою відданість дотриманню загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, зокрема принципів державного суверенітету, територіальної цілісності, непорушності кордонів, невтручання у внутрішні справи одна одної, а також мирного врегулювання суперечок.

Лідери обох країн відзначили необхідність розширення двосторонньої й багатосторонньої взаємодії із забезпечення регіональної безпеки і стабільності, повідомляє прес-служба Президента.

Петро Порошенко та Гурбангули Бердимухамедов готові до подальшого нарощування зусиль у боротьбі з такими транскордонними загрозами і ризиками, як тероризм, організована злочинність і незаконний обіг наркотиків.

Нинішня зустріч глав обох держав, спрямована на зміцнення дружніх відносин, покликана надати нового імпульсу розвитку взаємовигідної співпраці між двома країнами в різноманітних галузях.

Загалом обидві країни прагнуть до забезпечення постійного зростання обсягів двосторонньої торгівлі, диверсифікації її структури, розвитку довгострокових форм економічної співпраці, поглиблення двосторонньої інвестиційної взаємодії на основі загальновизнаних норм і правил міжнародної торгівлі.

Коридори та інфраструктура

Значну увагу під час переговорів було приділено перспективам співпраці у транспортній сфері. Президент Туркменістану зазначив, що його держава працює над створенням розгалуженої транспортної мережі і логістичної інфраструктури у напрямках схід — захід та північ — південь. Ці трансконтинентальні коридори мають з’єднати регіони Каспійського моря, Чорноморський басейн, Північне море та Балтію.

«Ми розглядаємо Україну, яка має потужну портову інфраструктуру і вигідне географічне положення, перспективним партнером у реалізації цих планів», — сказав Гурбангули Бердимухамедов.

Особливу увагу приділено роботі Спільної міжурядової українсько-туркменської комісії з питань економічного і культурно-гуманітарного співробітництва, зокрема в інтенсифікації практичної діяльності у паливно-енергетичному напрямку. Підкреслено необхідність подальшої активізації діяльності комісії для досягнення конкретних результатів у торгівлі та економіці, насамперед у реалізації масштабних інфраструктурних проектів і розвитку контактів між суб’єктами господарювання.

«Підписані документи дадуть змогу реалізувати потенціал, який є в України, для збільшення обсягів, розширення номенклатури продукції українських виробників, яку постачають до Туркменістану», — зазначив Петро Порошенко.

Не забуто й про розвиток культурно-гуманітарних обмінів, який сприяє зміцненню дружби, поваги й взаєморозуміння між нашими народами. Тож відносини в галузях культури, освіти, науки, туризму і спорту поглиблюватимуться й розвиватимуться. Це зокрема стосується організації Днів культури Туркменістану в Україні й проведення Днів культури України у Туркменістані.

Туркменського колегу Петро Порошенко привітав із 20-річчям набуття його країною статусу постійного нейтралітету. Він також запросив Гурбангули Бердимухамедова відвідати Україну з візитом у зручний для нього час. Запрошення було із вдячністю прийнято, а конкретні терміни візиту узгоджуватимуть дипломатичними каналами.

Про деякі практичні аспекти співпраці розповів віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. За його словами, Україна веде переговори з Туркменістаном про постачання нафти й вивчає оптимальні шляхи транспортування газу для потреб внутрішнього ринку.