Тринадцятирічна Софійка Ткачук cкорчилася від гострого болю в животі. Мама відразу повела її до педіатра в поліклініку за місцем проживання. За результатами аналізів той порадив терміново звернутися в хірургію обласної дитячої лікарні: мовляв, підозри на гострий апендицит. Ткачуки викликали «швидку допомогу». Показали лікарю щойно отримані аналізи зі значно підвищеним рівнем лейкоцитів, висловили свою тривогу, адже попереду вихідні…

Лікар і медсестра сказали: «Можемо відвезти вас тільки в міську дитячу лікарню, але там немає хірургічного відділення. Тому підпишіть відмову, а якщо хочете, везіть дитину до обласної дитячої самі».

Батьки так і зробили. Коли на таксі виїздили з двору, «швидка» ще стояла…

В обласній дитячій лікарні дитину з «гострим животом» госпіталізували, терміново скликали консиліум. Виявили гострий апендицит, підвищений рівень ацетону, високу температуру, кількість лейкоцитів більшала... Софію поклали під крапельницю і подякували мамі за те, що вчасно привезла доньку: ще трохи, мовляв, і ситуацію «малою кров’ю» не врятували б (для її стабілізації кваліфікованим фахівцям знадобилося кілька днів).

А я думаю про інше: що було б, якби мама послухала медиків зі «швидкої» і втратила важливий час? Нині у всіх на вустах — реформування «швидкої допомоги» в екстрену та невідкладну: в місті вона неодмінно має домчати до хворого за 10, у селі — не більш як за 20 хвилин. Рівненщина теж на всіх рівнях звітує, що не пасе тут задніх: ось і центральну диспетчерську обладнують надсучасною апаратурою і спецзв’язком, і три десятки новеньких «швидких» закупили бюджетним коштом. Усе це й має зменшити час приїзду карети «швидкої» навіть у найглухіше село.

Та тільки якщо такими самими подекуди глухими, як наші поліські села, будуть люди, які в тій кареті приїдуть, нічого з тієї реформи не вийде. І не допоможуть ані спецзв’язок у центральній диспетчерській, ані обладнання в салонах… Одне слово, з великої хмари піде в ліпшому разі малий дощ.

Бо замість екстреної допомоги приїде «екстрена» бездушність. І застрахувавши себе, попросить написати відмову від госпіталізації…