Перед тим, як арбітр зустрічі одесит Віктор Швецов дав стартовий свиток, майже 40 тисяч глядачів, яких зібрав на трибунах НСК «Олімпійський» центральний матч туру, стоячи вітали моряків екіпажу «Кіровограда», що нещодавно повернулися з окупованого Криму. Мужні хлопці залишилися вірними присязі Батьківщині. Можна тільки уявити почуття, які переповнювали серця героїв-моряків, коли тисячі вболівальників на уславленій футбольній арені виконали національний гімн України.

Суто ігрові моменти прин?ципового протистояння «Динамо» і «Металіста» теж заслуговують на повагу. Рік тому явна перевага у тренерській дуелі Мирон Маркевич — Олег Блохін була на боці досвідченішого фахівця. У рідних стінах аргентинський легіон харків’ян просто познущався з майбутнього бронзового призера — 3:0. У Києві картина теж виявилася невтішною для господарів: Тайсон, Шав’єр і Торрес тричі змусили біло-блакитних починати з центра поля. Кияни відповіли лише голом престижу у виконанні Андрія Ярмоленка — 1:3.

На початку весняної частини першості столичні футболісти потроху почали віддавати борги вболівальникам. У кубковому поєдинку за путівку до півфіналу Денис Гармаш та його партнери обіграли чинного віце-чемпіона країни з рахунком 3:2. Минулої неділі знову змусили голкіпера Олександра Горяїнова чотири рази діставати м’яч із сітки власних воріт.

— Сьогодні з різних причин не могли вийти на поле четверо футболістів основного складу: Браун Ідейє, Олег Гусєв, Євген Хачеріді й Александар Драгович, — нагадав на прес-конференції головний тренер динамівців Олег Блохін. — Тому особливого вибору в нас не було. У центрі захисту довелося використати опорного півзахисника Огнена Вукоєвича. Добре, що такий тактичний варіант ми випробували під час тренувальних зборів в Іспанії. Наприкінці першого тайму мої підопічні глибоко «сіли» в оборону, і перевага перейшла до харків’ян. Лише під завісу матчу, коли гра пішла на зустрічних курсах, ми зуміли краще використати свої моменти.

Динамівець Денис Гармаш був нестримним: забив м’яч і заробив пенальті. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Чергова поразка за сім турів до закінчення чемпіонату остаточно поставила хрест на чемпіонських амбіціях харків’ян. В останніх трьох іграх вони пропустили у свої ворота 11 м’ячів.

— Причина дірявої оброни одна: усі гравці біжать уперед, але в оборону ніхто не повертається, —  так звучить діагноз хвороби головного тренера гостей  Ігоря Рахаєва. — Зараз у нас немає футболістів, які можуть посилити гру, замінити тих, хто не виконує чорнової  роботи. Зрозуміло, так  грати важче, однак  це робити потрібно. Ми боротимемося до кінця у будь-якому разі.

Щодо киян, то вони намагатимуться наздогнати своїх головних конкурентів – футболістів «Дніпра» і «Шахтаря». Ключовим може стати поєдинок 16 квітня, коли на «Олімпійський» завітає чинний чемпіон країни — команда Мірчі Луческу.

Зараз біло-блакитні відстають від дніпропетровців на два, а від гірників — на п’ять очок.

P.S. У сім’ї легендарного українського футболіста Андрія Шевченка поповнення. В екс-форварда київського «Динамо» та збірної України  народився син, який став четвертою дитиною в сім’ї Андрія Шевченка і Крістен Пазік. Окрім новонародженого, Андрій — батько Джордана, Крістіана й Олександра.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат України, 24 тур

Севастополь — Ворскла — 1:0
Гол: Фертовс (7)

Чорноморець —  Металург З — 3:0
Голи: Гай (3,83), Антонов (20)

Говерла — Металург Д — 0:0

Зоря — Іллічівець — 3:0
Голи: Малиновський (13), Болі (39, з пенальті, 65) 

Таврія – Дніпро – 0:2
Голи: Джуліано (9), Калинич (54, з пенальті)

Динамо — Металіст — 4:2
Голи: Гармаш (9), Ленс (39), Ярмоленко (79, з пенальті), Мбокані (87) — Едмар (26), Гоменюк (66)

Шахтар —  Карпати — 3:0
Голи: Едуардо (12, 43), Адріано (51)

Лідери: Шахтар — 47 очок, Дніпро — 44, Динамо — 42, Чорноморець — 36, Металіст — 34, Ворскла — 30.