ЗНАЙ НАШИХ

Україна — перша країна, котра отримала право на виробництво місцевих українських новин та їх поширення на регулярній основі 

Дарина СОКОЛЬНИКОВА 
для «Урядового кур’єра»

Знакова подія для України — вихід в ефір української версії міжнародного каналу EuroNews. 24 серпня цього року о 15-й годині перший випуск євроновин українською паралельно з основним супутниковим ефіром транслювався на Першому Національному каналі разом з вітанням Президента України Віктора Януковича з початком мовлення. За його словами, долучення нашої країни до  EuroNews сприятиме євроінтеграції України та свободі слова в країні.

На зв’язку — Ліон

Українська редакція EuroNews у Франції — це нині 17 осіб на чолі з  Фіделем Павленком (раніше працював над українською версією ВВС у Лондоні). Вони в роботі 24 години на добу 7 днів на тиждень.

Я зателефонувала до Ліона, де розташована штаб-квартира EuroNews, і розпитала журналістку нашої редакції Марію Єщенко, як формується контент каналу, як відбирають матеріали для показу.

Отже, перелік подій, які варто висвітлювати з огляду на важливість і актуальність теми, затверджує колегія, до якої входять представники національних редакцій. Коли ж визначено матеріали до показу та їхня верстка, зміна (чергова бригада з 11 журналістів, по одному на кожну мову) готує свої закадрові тексти, а потім робить «озвучку»  заздалегідь змонтованих без участі цих чергових журналістів відеосюжетів. Загальна спрямованість матеріалів забезпечується як жорсткою структурою відеоряду, так і тим, що всі журналісти керуються єдиною редакційною політикою та пишуть тексти, враховуючи мінімальний загальний набір відправних даних про подію, які надходять разом з відеорядом, та орієнтуючись на повідомлення провідних світових інформаційних агентств. У цих рамках кожен з  чергової бригади має свободу в формі подачі та адаптації загального матеріалу до своєї мовної аудиторії.

Екстрена інформація передається в форматі прямих включень з місць подій. Регулярно поновлюваний блок відеосюжетів, повторюючись в ефірі через 15 чи 30 хвилин, окрім матеріалів про ключові суспільно-політичні події, фінансові новини, спортивну хроніку, включає в себе звіти про діяльність європейських органів влади та прогнози погоди в Європі та світі. До того ж, розміщується низка тематичних передач, присвячених культурним подіям, розвитку науки та високих технологій, охороні довкілля, різноманітним проблемам жителів Європейського регіону та іншим актуальним питанням.

24 супутники забезпечують мовлення EuroNews із Ліона на всі континенти одним відеопотоком та 11-ма звуковими каналами.

 

EuroNews відтепер добре знає, яка погода буде в Україні. Фото ua.euronews.net

«Вікна»  в україномовній версії

Однак є передумови для того, щоб цей алгоритм роботи змінився. І не без нашого впливу. Україна — перша країна, котра отримала право на виробництво місцевих українських новин та їх поширення на регулярній основі в рамках трансляції національної, тобто української, версії EuroNews. Для цього виділятимуться «вікна» (слоти) в україномовній версії програми для трансляції виключно наших новин. Готуватиме такі матеріали спеціальна редакція в Києві, функції якої, сказала мені М. Єщенко, остаточно не визначено. Рішення про видачу тих чи тих сюжетів, отриманих із Києва, у виділених для України слотах прийматиметься тільки  в Ліоні відповідно з редакційною політикою EuroNews. Якщо експеримент з підготовкою блоків новин про Україну лише  для україномовної версії виявиться вдалим, така сама практика, не виключено,  пошириться на решту мов, якими користується EuroNews.

Це все добре, але...

За словами голови наглядової ради EuroNews П’єра Луїджі Малезані, Європа зацікавлена в отриманні об’єктивної інформації про Україну. Поза сумнівом, наші телеглядачі зацікавлені в тому, щоб мати змогу дивитися українську версію EuroNews. Із цим, на жаль, поки що важко.

З’явився сайт http://ua.euronews.net/, і тут можна в режимі он-лайн отримувати EuroNews  українською. 15-20-хвилинні включення EuroNews українською здійснює задля його промоушену НТКУ. Мабуть,  можна бачити нашу версію, маючи  доступ до супутника Astra1 М, який транслює канал  EuroNews. Та основна надія — на кабельних операторів. Проте головний київський — «Воля-кабель», пропонуючи EuroNews кількома мовами, поки що української в їхньому числі не має.

Згідно з даними, знайденими на сайті EuroNews, дев’ять операторів кабельного ТБ в Україні транслюють канал, про який ідеться, російською. Не приведи Господи, щоб так залишилося й надалі...

ДОВІДКА «УК»

EuroNews — міжнародний багатомовний телевізійний канал новин, який почав працювати з 1 січня 1993 року як акціонерне товариство. Він прагне донести європейський погляд на події. Спочатку канал був п’ятимовним. Нині — освоїв 11 мов: англійську, італійську, іспанську, німецьку, португальську, російську, французьку, перську, арабську, турецьку і віднедавна — українську. Водночас ведеться скорочене мовлення румунською та деякими іншими мовами. Телеканал доступний глядачам у 150 країнах світу, в майже 350 млн будинків.

EuroNews позиціонує себе як незалежного та нейтрального в подачі інформації мовника, вільного від будь-якого політичного чи економічного тиску. Редакція каналу не оцінює та не підтримує жодної зі сторін конфліктів, що висвітлюються, надаючи можливість кожній викласти свою точку зору. EuroNews чітко відокремлює новини від коментарів.

Статут EuroNews гарантує повну незалежність творчого колективу від будь-якого тиску з боку державних, приватних, громадських, релігійних або інших структур. Акціонери (а в українському випадку це НТКУ) займаються лише діловим управлінням і, згідно із французьким законодавством, не можуть впливати на редакційну політику.