Представниці цього чарівного виду спорту зібралися на офіційні змагання в грудні 1963-го в Будапешті. Тож цього року чемпіонати світу з художньої гімнастики відзначають свій півстолітній ювілей. Тим приємніше, що вперше в історії саме в українську столицю приїхали понад 300 спортсменок з рекордної кількості країн — 59. На килим столичного Палацу спорту вийдуть найчарівніші грації світу — лідери збірної України Ганна Різатдінова та Аліна Максименко, зірки російської команди Маргарита Мамун і Яна Кудрявцева, Мелітіна Станюта та Катерина Галкіна з Білорусі, болгарка Сільвія Мітєва і Нета Рівкін з Ізраїлю.

У церемонії відкриття ХХХІІ чемпіонату світу з художньої гімнастики  взяли участь віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко, міністр молоді та спорту України Равіль Сафіуллін, голова КМДА Олександр Попов та президент Міжнародної федерації гімнастики Бруно Гранді.

Під час урочистостей Костянтин Грищенко зачитав вітання Президента Віктора Януковича, наголосивши, що проведення чемпіонату світу з художньої гімнастики сприятиме примноженню міжнародного іміджу нашої країни та подальшому розвитку і популяризації цього виду спорту як в Україні, так і в усьому світі. Від імені уряду та Прем’єр-міністра Миколи Азарова учасників, організаторів та гостей ХХХІІ чемпіонату світу привітав міністр молоді та спорту Равіль Сафіуллін.

Ось воно — майбутнє української гімнастики

— Упевнений, змагання буде проведено на високому організаційному рівні.

Нехай українська арена стане щасливою для вас на шляху підкорення найвищих спортивних вершин. Бажаю всім міцного здоров’я, упевненості у власних силах та спортивної вдачі, — наголосив очільник відомства. Із вітальним словом виступив президент Міжнародної федерації гімнастики Бруно Гранді, який побажав успіхів усім учасницям світової першості.

Емоційної родзинкою церемонії став виступ співачки Ірини Блохіної. Вона виконала композицію «We make this World go» (Ми змушуємо цей світ рухатися), записану спеціально для цього чемпіонату, яка стала його неофіційним гімном.

У рамках проведення чемпіонату з 25 серпня до 1 вересня на Хрещатику та Майдані Незалежності діє фан-зона. Прийти та підтримати нашу збірну команду може кожен охочий. Тож якщо ви ностальгуєте за уболівальницькою атмосферою Євро-2012, вирушайте у центр столиці. Можна навіть із футбольною символікою.

Учора увечері визначилися перші переможці — в   індивідуальних вправах з обручем та м’ячем.

П’ятиразова чемпіонка світу Ганна Безсонова також  мріяла перемогти у рідних стінах

Склад збірної України:

Індивідуальна першість. Аліна Максименко, Ганна Різатдінова.

Групові вправи. 2 стрічки + 3 м’ячі. 10 булав. Олена Дмитраш, Світлана Прокопова, Валерія Гудим, Вікторія Мазур, Євгенія Гомон, Вікторія Шинкаренко.

ПРЯМА МОВА

Ірина ДЕРЮГІНА,
віце-президент Федерації гімнастики
України:

— Наші гімнастки в гарному стані, й у них бійцівський дух. Цього року як ніколи Україна дуже  сильна у двох видах програми. 

Валерій РЕКУНОВ, Олександр ЛЕПЕТУХА  (фото), «Урядовий кур’єр»