В англійській Прем’єр-лізі виступають п’ять столичних клубів. Українським уболівальникам краще відомі два з них. Це «Челсі», кольори якого свого часу захищав форвард київського «Динамо» і збірної країни Андрій Шевченко, і «Тоттенгем Хотспур», за який грав його партнер в лінії атаки Сергій Ребров. Окрім них, в елітному дивізіоні Туманного Альбіону ще три лондонських клуби — «Арсенал», «Вест Гем» і «Фулгем».

У сусідній з нами Росії столичний регіон представлено квартетом команд. За столичний «Локомотив» грає колишній динамівець Тарас Михалик. Ще три футбольних важковаговики «Спартак», «Динамо» і ЦСКА — непримиренні конкуренти на всі часи.

У кращі часи київський футбол в елітному дивізіоні представляли три клуби: «Динамо», «Арсенал» і «Оболонь». Першими відсіялися «пивовари». А сьогодні таке поняття, як столичне дербі, взагалі зникає перед нашими очима. Спочатку футболісти київського «Арсенала» не зуміли вилетіти на матч 14 туру Прем’єр-ліги з «Таврією», а у вівторок не з’явилися в Тернополі, де мали зіграти в 1/8 фіналу розіграшу Кубка країни. Схоже на те, що не відбудеться і наступний поєдинок за участю канонірів — проти запорізького «Металурга».

— На превеликий жаль, сьогодні так і не знайшлося спонсорів і меценатів, яким дорогий футбол. Незважаючи на всі заклики, наша команда так і не дочекалася допомоги і підтримки. Тому зі щирим болем у серці змушений оголосити: футбольний клуб «Арсенал» (Київ) починає процедуру банкрутства, команда знімається зі змагань, — заявив генеральний директор клубу Віктор Головко.

Офіційна версія того, що відбулося, звучить так: новий власник канонірів Олександр Онищенко відмовився від фінансування через проблеми з передачею клубу колишнім очільником команди Вадимом Рабіновичем.

Таким чином тернопільська «Нива» уперше в своїй історії потрапила до чвертьфіналу Кубка України. Компанію підопічним Ігоря Яворського склав ще один колектив обласного центру — «Тернопіль». У серії пенальті лідери другої ліги обіграли амбіційну полтавську «Ворсклу».

Ще в одній парі доля путівки до 1/4 фіналу вирішувалася за допомогою  ударів з одинадцятиметрової позначки. Гравці першолігової чернігівської «Десни» виявилися холоднокровнішими, ніж суперник із Прем’єр-ліги. Нагадаю, що ця зустріч стала дебютною на посту головного тренера запорізького «Металурга» для Олега Тарана, який замінив звільненого Сергія Пучкова.

 У форс-мажорній ситуації опинилися футболісти «Дніпра», які так і не зуміли добратися на кубковий матч із «Чорноморцем» в Одесу. Місцевий аеропорт не зміг прийняти літак з дніпропетровською делегацією через сильний туман. Рішення по грі «Чорноморець» —  «Дніпро», яка не відбулася через неявку дніпропетровської команди, винесе контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу.

Отже, уперше в кубковій історії маємо ситуацію, коли боротьбу в чвертьфіналі наступного року продовжать два першолігові клуби — чернігівська «Десна» і тернопільська «Нива», а також дует колективів з другої ліги — «Тернопіль» і «Славутич» (Черкаси). Компанію новачкам складуть головні претенденти на трофей — «Шахтар», «Динамо» і «Металіст».

Харків’янин Володимир Гоменюк (№14) навесні зіграє  в кубковому чвертьфіналі. Фото УНIAН

ТАБЛО «УК»

Кубок України, 1/8 фіналу

МФК Миколаїв — Шахтар — 0:3
Голи:
Фернандо (38), Адріано (58), Едуардо (66)

Шахтар (Свердловськ) — Динамо — 0:4 
Голи:
Дуду (53), Гусєв (73), Идейє (88), Аруна (90+3)

Десна (Чернігів) — Металург З — 1:1 (серія пенальті — 5:4)
Голи:
Мачуленко (92) — Штурко (106)

Славутич (Черкаси) — Авангард (Краматорськ) — 1:0
Гол:
Сангаре (90, автогол)

Тернопіль — Ворскла — 1:1 (серія пенальті — 3:1)
Голи:
Богданов (11) — Яхович (53)

Карпати —  Металіст — 0:2
Голи:
Гомес (23), Моледо (42)

Матчі Нива (Тернопіль) — Арсенал, Чорноморець — Дніпро  не відбулися.

БЛАГОДІЙНІСТЬ

Повернули усмішку дітям

Сьогодні про це доводиться тільки мріяти. Навесні 1999 року київське «Динамо» грало в півфіналі Ліги чемпіонів. Одним з тих, хто перемагав славетний мадридський «Реал», французький «Ланс» і лондонський «Арсенал»,  був вихованець прикарпатського футболу Василь Кардаш.

П’ятиразовий чемпіон України, триразовий володар Кубка в складі динамівської дружини, півзахисник, за плечима якого півтора десятка матчів у складі національної збірної України, нагородив переможців благодійного турніру з міні-футболу «Кубок надії», який пройшов під Києвом. Здолавши всіх суперників, серед яких була збірна популярних радіоведучих «ХітФМ», головний приз здобула команда «Першого українського міжнародного банку».  Кращим футболістом змагань став гравець переможців Іван Кравець, Роман Якубець  з команди «Самсунг» отримав відзнаку найнадійнішого гравця оборони, кращий воротар — голкіпер Денис Мережко з  «ХітФМ».

Варто зазначити, що турнір провели громадська організація «Футбол для всіх» (керівник — Андрій Волковинський) та благодійний фонд «Краб» (засновник — Лариса Лавренюк).Усі гроші, виручені організаторами футбольного свята, вже передані дитячому відділенню Національного інституту раку.