Уболівальники ще досі обговорюють синхронний провал наших клубів у матчах третього туру Ліги Європи. Дуже неприємний осад залишила гра київських динамівців в Ольборзі. До цієї скандинавської подорожі під керівництвом Сергія Реброва біло-блакитні поступалися лише одного разу — у Суперкубку України своєму головному конкурентові «Шахтареві». Тим більш несподіваним став розгром від клубу, який на той момент посідав скромне восьме місце в чемпіонаті Данії.

«Дитячі» помилки в обороні, постійні втрати м’яча плеймейкером Беландою, безідейна гра центральної ланки півзахисту — Кравця, Рибалки і Велозу, підвищена нервозність капітана команди Андрія Ярмоленка, який того дня відзначав своє 25-річчя… Перелік причин поразки за великим рахунком можна продовжувати довго. Зрозумілим було одне: в наступній кубковій зустрічі проти львівських «Карпат» ми побачимо чимало нових виконавців.

Так і сталося. На лаві запасних залишилися Рибка, Сілва, Кравець і Рибалка. Легіонера з Нідерландів Ленса і його марокканського партнера Беланди взагалі не було серед гравців, заявлених на кубковий поєдинок. Зрозуміло, що кардинальним чином оновлений колектив не вирізнявся продуманими колективними діями. Показовим був і ключовий епізод зустрічі, коли донецький суддя Олександр Іванов призначив пенальті у ворота гостей. Ще не забули, як Ярмоленко не реалізував одинадцятиметровий у грі проти збірної Македонії, поціливши в поперечку. На «Олімпійському» Андрій взагалі пробив повз ворота.

21-річний Владислав Калітвінцев (у центрі) замінив на лівому фланзі Джермейна Ленса. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Єдиний забитий м’яч глядачі побачили лише в компенсований арбітром час. Олег Гусєв, який вийшов на заміну, вдало уникнув офсайдної пастки і елегантно переграв у ближньому бою голкіпера Мисака — 1:0.

— У світі не існує таких команд, які не програють, — нагадав після фінального свистка керманич динамівців Сергій Ребров. — Головне — робити правильні висновки. Повернувшись із Данії, ми провели три теоретичні заняття, намагаючись глибоко проаналізувати причини поразки. Сподіваюся, у наступній грі проти «Ольборга» хлопці будуть подвійно мотивовані. І зуміють довести, що та гра була прикрою несподіванкою.

Щодо майбутнього суперника в 1/4 фіналу Кубку України, то жодних переваг у мене немає. Минулого сезону ми грали з усіма лідерами. Чим сильніша команда — тим цікавіше. Про кубковий поєдинок ми вже забули, попереду в нас найважливіший матч з «Дніпром». А вже 6 листопада настане черга «Ольборга».

«Полтава» стала єдиною командою першої ліги,

яка зуміла зупинити

в 1/16 фіналу представника Прем’єр-ліги. Полтавці несподівано для багатьох у попередній стадії переграли донецький «Металург». А от у матчах проти титулованого «Шахтаря» сенсації не сталося, що засмутило вболівальників полтавського клубу. 5:1 — у Полтаві, 4:1 — у Києві на стадіоні імені Віктора Банникова. Чинний чемпіон країни крокує далі.

Несподіванкою кубкових матчів стала розгромна поразка запорізького «Металурга» від новачка елітного дивізіону — «Олімпіка» з Донецька.

— Я розумію, коли провалюються молоді хлопці, яким бракує досвіду або майстерності, — розвів руками наставник господарів поля Олег Таран.— Однак у цьому випадку футболісти, які мають за плечима неабиякий досвід ігор на серйозному рівні, зіграли жахливо.

Жеребкування 1/4 фіналу Кубку України відбудеться 31 жовтня.

ТАБЛО «УК»

Кубок України

1/8 фіналу, матчі-відповіді

Шахтар — Полтава — 4:1

Голи: Веллінгтон Нем (9), Гладкий (20), Бернард (23, 38) — Коркішко (51)

Перший матч: 5:1

Дніпро — Волинь — 4:0

Голи: Чеберячко (37), Ротань (57), Селезньов (72), Калінич (87)

Перший матч: 0:1

Металург З — Олімпік — 0:4

Голи: Дорошенко (14), Кадимян (24, 43), Драченко (90+2)

Вилучення: Орелесі (64)

Перший матч: 0:2

Динамо — Карпати — 1:0

Гол: Гусєв (90+1)

Перший матч: 1:0

Матчі Ворскла — Іллічівець, Чорноморець — Сталь (Дніпродзержинськ) відбулися вчора. Сьогодні зустрічаються: Зоря — Олександрія.

ЛАУРЕАТИ

Хто зіграє «Золотим м’ячем»

ФІФА на своєму офіційному сайті опублікувала список претендентів на звання найкращого футболіста світу. Найбільше представництво в шорт-листі мають футболісти німецької «Баварії» та іспанського «Реала».

«Баварія»: Маріо Гьотце, Філіп Лам, Томас Мюллер, Мануель Нойєр, Ар’єн Роббен, Бастіан Швайнштайгер.

«Реал»: Гарет Бейл, Карім Бензема, Кріштіану Роналду, Тоні Кроос, Серхіо Рамос, Хамес Родрігес.

«Барселона»: Андреас Іньєста, Хав’єр Маскерано, Ліонель Мессі, Неймар.

«Челсі»: Дієго Коста, Тібо Куртуа, Еден Азар.

Також номіновані: Анхель ді Марія («Манчестер Юнайтед»), Златан Ібрагімович («Парі Сен-Жермен»), Яя Туре («Манчестер Сіті»), Поль Погба («Ювентус»).

Імена трьох фаворитів буде оголошено 1 грудня, а переможця визначать на урочистій церемонії в Цюріху 12 січня 2015 року.

Серед претендентів на звання найкращого тренера року: Карло Анчелотті («Реал»), Хосеп Гвардіола («Баварія»), Юрген Клінсманн (збірна США), Йоахім Льов (збірна Німеччини), Жозе Моурінью («Челсі»), Мануель Пеллегріні («Манчестер Сіті»), Дієго Сімеоне («Атлетико»), Луї ван Гал (збірна Нідерландів, «Манчестер Юнайтед»), Антоніо Конте («Ювентус», збірна Італії) і Алехандро Сабелья (збірна Аргентини).