ПОДІЯ

Переможний знак оклику поставила під завісу чемпіонату світу наша чудова команда шаблісток
на чолі з Ольгою Харлан  

Фехтування належить до елітних видів сучасного спорту. Тим більш приємно, що Україна перебуває  серед лідерів. Нашим красуням-дівчатам треба аплодувати стоячи. Це один з багатьох відгуків уболівальників, які активно обговорюють гарячі спортивні події у Всесвітній мережі. З автором важко не погодитися.

Новини, які протягом останнього тижня надходили з Угорщини, звичайно ж, тішили шанувальників такого витонченого і елегантного олімпійського виду спорту, як фехтування. Спочатку в індивідуальних змаганнях рапіристів третє місце посів Ростислав Герцик. Його бронзова медаль виявилася на вагу золота. Адже аспірант Львівського університету фізичної культури здобув першу нагороду у цьому виді програми з часів нашого легендарного земляка Сергія Голуб?ицького. Наприкінці минулого століття — на світовій першості-1999 — українець втретє поспіль став чемпіоном світу в індивідуальному турнірі.

Згодом уперше за часів незалежності України на другу сходинку п’єдесталу пошани піднялася чоловіча збірна з фехтування на шпагах.

Наш квартет — Ольга Харлан, Галина Пундик, Олена Вороніна і Аліна Комащук — бився з козацьким завзяттям. Фото з сайту nffu.org.ua

Наша четвірка у складі Богдана Нікішина, Анатолія Герея, Дмитра Карюченка і Віталія Медведєва  тільки у фіналі поступилася господарям змагань — угорцям.

— На Універсіаді-2013 в Казані наш квартет програв в 1/8 фіналу збірній Ізраїлю, — розповів кореспонденту «УК» старший тренер чоловічої національної збірної Володимир Станкевич. — Щоправда, з основних фехтувальників тоді виступав лише Анатолій Герей. Згодом ми вже в бойовому складі стали третіми на чемпіонаті Європи в Хорватії. Але найскладніше випробування чекало нас на світовій першості. Адже на шляху до будапештського фіналу хлопцям довелося зламати опір таких титулованих конкурентів, як збірні Росії, Чехії, Франції. 

І все ж таки останнє слово на фехтувальних доріжках угорської столиці залишилося за представницями прекрасної статі. Головна героїня пекінської Олімпіади Ольга Харлан підкорила чергову вершину — вперше в своїй кар’єрі стала чемпіонкою світу в індивідуальному турнірі. А під завісу світової першості здійснила фантастичний спортивний подвиг. На шляху до фіналу збірна України перемогла команди Казахстану, Китаю та Італії. У фіналі командних змагань синьо-жовті програвали росіянкам з небезпечним рахунком 36:42. До перемоги нашим головним конкуренткам на міжнародній арені досить було нанести три удари.

Але неперевершена миколаївська принцеса фехтування не тільки вирівняла становище, а й завдала вирішального удару — 45:44. Цей успіх дав змогу нашій національній дружині посісти  третє місце в командному заліку. На рахунку українців  дві золоті, одна срібна та одна бронзова медалі. Перша сходинка — за Росією, в якої три золотих, п`ять срібних та одна бронзова нагороди. На другій позиції команда Італії з трьома золотими та трьома бронзовими відзнаками.

Бронзовим призерам чемпіонату світу з фехтування Богдану Нікішину, Анатолію Герею, Віталію Медведєву і Дмитру Карюченку надіслав привітання Микола Азаров.

«Вірю, що завдяки спортивній підготовці і волі до перемоги ми ще не раз станемо свідками вашого сходження на вершину п’єдесталу спортивної слави престижних міжнародних змагань», — зазначив Прем’єр-міністр.

 Глава уряду побажав спортсменам та їхнім тренерам міцного здоров’я, гарного настрою, натхнення до перемог і нових досягнень у спорті.