Позачерговий конгрес ФІФА, що відбувся минулої п’ятниці в Цюриху, перегорнув сторінку в літописі світового футболу. На Міжнародну футбольну асоціацію очікують серйозні реформи, які очолить уже новообраний голова організації —  швейцарець Джанні Інфантіно.

179 із 207 членів конгресу проголосували за затвердження пакета реформ, які покликані очистити головний футбольний орган планети від корупції й скандальних новин.

До статуту федерації внесено поправки, згідно з якими вводиться обмеження тривалості перебування однієї людини на посаді президента організації трьома термінами по чотири роки.

Джанні Інфантіно переміг свого головного конкурента шейха Салмана бін Ібрагім аль-Халіфа з рахунком 115:88. Фото з сайту washingtonpost.com

Виконком ФІФА, який у грудні 2015 року зважився на ці реформи, припинив діяльність. Згідно з новою структурою управління організації, його замінить рада на чолі з президентом ФІФА, що складається з 36 осіб. Цікаво, що представники УЄФА, з огляду на квоту, займатимуть чверть виконавчого органу, а від кожної конфедерації до ради повинна увійти принаймні одна жінка.

Рада ФІФА працюватиме над стратегічними питаннями розвитку футболу і здійснюватиме наглядову функцію над генеральним секретаріатом, який займеться повсякденним управлінням організацією.

Ще одним важливим рішенням конгресу стало скорочення кількості комітетів ФІФА з 26 до 9. Тож у Цюриху розраховують підвищити ефективність роботи і прийняття рішень в організації. При цьому з’явиться новий комітет зацікавлених сторін, до якого увійдуть футболісти, представники клубів і національних ліг.

Затверджений конгресом пакет реформ покликаний відновити підірвану довіру до ФІФА. І потужним поштовхом у впровадженні нововведень стало обрання президента-реформатора, яким став уже екс-генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно. Новий керманич ФІФА одержав підтримку 115 членів конгресу і пообіцяв, що організація поверне повагу до себе. «Ми відкриємо нову еру ФІФА, де футбол буде в центрі уваги. Хочу повернути ФІФА у футбол, а футбол у ФІФА», — зазначив він після перемоги на виборах.

Згідно з передвиборною програмою  президента, на ФІФА чекає впровадження процесів, мета яких — фінансова прозорість федерації. Крім того, зміни, ймовірно, можуть торкнутися процедури виборів господарів чемпіонатів світу, кількості учасників на майбутніх світових першостях, а також модернізації рейтингу ФІФА.

У роботі конгресу взяла участь українська делегація на чолі із президентом ФФУ Андрієм Павелком, яка була послідовною у своєму виборі. Федерація футболу України  стала однією з п’яти національних асоціацій, які висунули кандидатуру Джанні Інфантіно на посаду президента ФІФА, повідомляє прес-служба ФФУ.

До речі, в неділю новообраний  президент Міжнародної федерації футболу Джанні Інфантіно відкрив у Цюриху музей організації. ФІФА інвестувала у його створення 140 мільйонів швейцарських франків (128 мільйонів євро), 110 з яких було витрачено на реконструкцію будівлі. Музей займає 3 тисячі квадратних метрів і містить понад 1000 експонатів. Цікаво, чи будуть там копії  судових рішень стосовно оборудок відсторонених попередників. Утім, як повідомляють засоби масової інформації,  одним з перших привітав Джанні Інфантіно з обранням  його попередник, звинувачений у корупції Зепп Блаттер, котрий заявив, що новий очільник продовжить його роботу у ФІФА… 

Ганна РОМАШКО
 для «Урядового кур’єра»