Починаючи з березня нинішнього року українська збірна змушена була грати під девізом «перемога або смерть». Під ним слід розуміти крах усіх надій на участь у наступній світовій першості. Руслан Ротань з партнерами витримали цей неймовірний марафон, обігравши на чужих полях прямих конкурентів у боротьбі за путівку в Бразилію — Чорногорію і Польщу.

Коли до заповітної мети залишився практично один крок, вражена подібною психологічною міццю, над нами змилостивилася футбольна фортуна.

У домашньому матчі проти одного з господарів Євро-2012 підопічні Фоменка явно поступалися гостям за грою. Двічі м’яч лише дивом оминав ворота, які захищав Андрій П’я?тов. Одного разу голкіпера на останньому рубежі підстрахував Євген Коноплянка після удару головою Артура Енджейчика. Долю валідольної зустрічі в середині другого тайму вирішила одна невимушена помилка захисника поль?сь?кої збірної, якою майстерно скористався Андрій Ярмоленко.

Зважаючи на ймовірну участь наших хлопців у стикових зустрічах ЧС-2014, нашому тренерському штабу слід звернути увагу на таке. Сьогодні майбутні суперники добре вивчили тактичну манеру дій синьо-жовтих, що зайвий раз підтвердили останні поєдинки проти англійців і поляків. Британські журналісти після київської зустрічі кращим у складі гостей назвали Ешлі Коула. Захисник збірної і лондонського «Челсі» практично виключив з гри одного з найгостріших наших виконавців — Андрія Ярмоленка. У результаті з восьми ударів по воротах гостей три наніс наш гравець оборони Артем Федецький. Усього ж за 90 хвилин господарі лише двічі змусили серйозно вступити в гру голкіпера Джо Харта.

Головний тренер «Кадри» Вальдемар Форналік у свою чергу дав завдання зв’язати активність іншого нашого вінгера — Коноплянки — двом своїм оборонцям. Коли з перших хвилин не пішли стандарти у Ротаня, залишився на голодному пайку наш єдиний форвард Зозуля. Після перенесеної операції не міг як слід допомогти партнерам Безус. Ось чому атакувальні дії підопічних Фоменка видавались вкрай непереконливими.

Водночас зірковий форвард поляків Роберт Левандовський почувався в атаці як риба у воді. Його партнера по дортмундській «Боруссії» Кубу Блащиковського не могли зупинити відразу троє наших опорних півзахисників — Степаненко, Ротань і Едмар. Лише після появи на полі швидкісного і винахідливого Марка Девіча господарі зуміли відсунути гру від своїх воріт і дали змогу полегшено зітхнути сорока тисячам уболівальників на трибунах харківської арени.

Героєм ще одного принципового поєдинку минулої п’ятниці, Англія — Чорногорія, став Андрос Таунсенд. Головний тренер господарів Рой Ходжсон довірив місце в стартовому складі 22-річному вінгеру з лондонського «Тоттенгема». І не помилився: дебютант забив красивий м’яч ударом з далекої відстані, а також віддав гольову передачу, після якої відзначився форвард «Манчестер Юнайтед» Вейн Руні. За тур до закінчення групового турніру Англія продовжує лідирувати в нашій групі.

Першими участь у світовій першості забезпечили собі збірні Нідерландів та Італії. До них приєдналися команди Бельгії, Швейцарії та Німеччини. Володарі ще чотирьох прямих путівок визначаться сьогодні вночі.

Марко Девіч: одна борода додала впевненості всій команді. Фото Укрінформу

ПРЯМА МОВА

Михайло ФОМЕНКО,
головний тренер збірної України:

— У першій половині матчу ми були затиснуті, за вісім хвилин отримали два попередження. Футболісти виглядали надто збудженими — це заважало реалізувати задуманий план на гру. Не вважаю, що сьогодні ми сильніші за Англію — це об’єктивна реальність. Тому, напевне, доведеться грати перехідні матчі.

Рой ХОДЖСОН,
головний тренер збірної Англії:

— Ми зробили півсправи. Хочемо здобути пряму путівку в фінальний турнір чемпіонату світу. Для цього треба обов’язково обіграти Польщу. Наш сьогоднішній суперник дуже добре провів перший тайм матчу з Україною. Якщо вони гратимуть так само на «Вемблі» — поєдинок виявиться важким. Проте я вірю у своїх гравців і довіряю їм. Ми провели дев’ять ігор у кваліфікації і досі залишаємося непереможними. Мої підопічні здатні продовжити цю традицію.

СИТУАЦІЯ

Наша доля залежить від поляків і німців

Перемога над збірною Польщі з імовірністю на 99,9 % гарантувала збірній Україні друге місце у групі H. Для цього Анатолію Тимощуку та його партнерам треба сьогодні обіграти в гостях безнадійного аутсайдера — команду Сан-Марино. Нагадаємо: у Львові господарі поля забили у ворота карликової держави дев’ять м’ячів.

Не можна ігнорувати іншого варіанту. Воістину царський подарунок українцям можуть зробити наші західні сусіди. Якщо на «Вемблі» Роберт Левандовський і компанія зіграють внічию з британцями, саме наша команда фінішує у відборі на мундіаль першою. А родоначальникам футболу доведеться брати участь у втішних поєдинках.

Нагадаю, що під час жеребкування матчів плей-оф сіяні команди будуть визначатися згідно з жовтневим рейтингом ФІФА. Наразі синьо-жовті поступаються таким збірним — Хорватії, Португалії, Греції, Боснії і Герцеговині та Франції.

Уже зараз можна сказати, що після виграшу над Польщею та гіпотетичною перемогою над Сан-Марино у світовому табелі про ранги українці обійдуть французів. Далі все залежатиме від збірної Німеччини. У разі поразки Швеції у заключному матчі відбору проти Бундестіму, яка вже забезпечила собі путівку до Бразилії, Україна увійде до числа сіяних команд, уникнувши зустрічей з хорватами, португальцями, греками і боснійцями. Якщо ж скандинави не програють у Стокгольмі, то саме вони виявляться четвертою сіяною збірною у плей-оф.

Ось який вигляд мають обидва варіанти. Якщо Україна буде сіяною, її вірогідними суперниками стануть Швеція, Туреччина чи Румунія, Словенія або Ісландія, Франція.

Якщо дружина Михайла Фоменка згідно з рейтингом ФІФА залишиться несіяною, їй доведеться битися за путівку до ЧС-2014 з Хорватією, Португалією, Грецією, Швецією або Боснією і Герцеговиною.

А ТИМ ЧАСОМ

Ігор Cуркіс стелить соломку?

Оксана ГОЛОВКО,
«Урядовий кур’єр»

Своєю думкою про ситуацію, що склалася на цьому етапі сезону для його команди, президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс поділився з одним зі спеціалізованих телеканалів:

 — Сподіваюся, найближчим часом гравці притруться один до одного, почнуть розуміти, чого від них хочуть, стабілізується склад. Дуже і дуже надіюся, що ми виправимо ситуацію в Лізі Європи, яка мене турбує найбільше. Бо не вийти з такої групи з цими гравцями — це злочин перед нашими вболівальниками. Гадаю, всі це усвідомлюють, і в найближчих іграх все можна виправити, все в наших руках.

Президент біло-блакитних визнав, що нижче опускатися команді вже нікуди. Однак нинішній очільник ще не втратив довіри в його очах. Ігор Михайлович вірить у Блохіна і сподівається, що в того все вийде, а якщо ні, вектор буде різко змінено.

«Якщо ж з Олегом Володимировичем нам доведеться з тих чи тих причин розлучитися, тренер у київському «Динамо» буде з іноземним корінням. Вважайте це моєю офіційною заявою. Я зобов’язаний придивлятися до можливих кандидатур, тримати в голові, кого хотів би бачити на цій посаді. Але це не розмова сьогоднішнього дня. Нині я довіряю і вірю в Блохіна. Бо якщо не вийде в Олега Володимировича, це чергова моя помилка», — цитує Ігоря Суркіса офіційний сайт клубу.