Далекого 1927 року на нараді ФІФА, що відбувалася в Парижі, Анрі Делоне, відомий діяч французького та міжнародного футболу, вперше порушив питання проведення Кубка Європи для збірних. Проте 28 травня 1928 року на конгресі ФІФА в Амстердамі вирішили проводити чемпіонати світу, а ідею Анрі Делоне не підтримали.

З 1952 року Анрі Делоне спільно з італійським і бельгійським футбольними функціонерами Отторіно Барассі і Жозе Краєм працювали над створенням європейської футбольної асоціації. Зрештою 15 червня 1954 року таку організацію (УЄФА) створили. А Делоне став її першим генеральним секретарем, а футбольний трофей, який здіймають над головою найкращі збірні Європи, і дотепер названо його іменем.

Для Франції Євро-2016 — третій чемпіонат в історії. Французи були господарями дебютної європейської першості у 1960-му та 1984 роках. Другий турнір  вони виграли.

Цього року вперше за Кубок Анрі Делоне боротимуться 24 національні команди, а не шістнадцять як зазвичай. Завдяки розширенню складу учасників додатковий шанс зіграти в матчах «на виліт» отримали чотири команди: щасливчиків визначать із-поміж шести претендентів, які посядуть треті місця в своїх групах.

Згідно зі статтею 18.03 регламенту, найкращі треті команди визначатимуть за такими критеріями: а) більша кількість очок; б) краща різниця м’ячів; в) більша кількість забитих м’ячів; г) більша кількість м’ячів, забитих на виїзді; г) Fair Play; д) рейтинг УЄФА для збірних команд. Це додає оптимізму й українській збірній, перед якою національна федерація поставила завдання виходу з групи.

Нинішній чемпіонат Європи розпочався у Франції на тлі посилених заходів безпеки, адже в країні й досі діє надзвичайний безпековий стан, який було запроваджено після торішніх терористичних актів у Парижі, що забрали життя 130 людей.

Задля безпеки понад семи мільйонів уболівальників під час чемпіонату, матчі якого відбуватимуться у 10 французьких містах, залучено приблизно 90 тисяч поліцейських, військових і приватних охоронців. Організатори, УЄФА та французька влада запевнили, що вони роблять усе можливе, аби 51 матч чемпіонату пройшов безпечно для 2,5 мільйона глядачів, які купили квитки на стадіони. До речі, найдешевший квиток на матч групового етапу європейської першості з футболу коштує 25 євро. Це менше, ніж 2012 року, коли вартість квитків стартувала від 30. А найбільша ціна перепустки на фінальний матч нинішнього чемпіонату — 895 євро. Натомість найдорожчий квиток на київський фінал Євро-2012 коштував «лише» 600.

Окрім  безпекових викликів французькій владі доводиться «змагатися» з природною стихією і врегульовувати ситуацію з протестами та страйками через реформу законодавства про працю.

Фото з сайту euro2016.sport.org

МОДЕРНІЗОВАНІ ПРАВИЛА

У березні Міжнародна рада футбольних асоціацій (IFAB) запровадила поправки у всім відомі 17 правил гри. На Євро-2016 правила застосовуватимуть уже в новій редакції.

Зокрема гравці не залишатимуть поле після надання медичної допомоги — вони матимуть змогу швидко повернутися і вступити в гру навіть тоді, коли м’яч у полі.

Крім того, футболісти можуть отримати картки не тільки під час матчу — їм належить поводитися коректно з моменту прибуття на стадіон. Якщо раніше розігрувати м’яч на старті потрібно було лише пасом уперед, то тепер це не має значення.

Трактування того, звідки саме команда мусить виконувати вільний удар після того як футболіст її суперника потрапив у офсайд, відтепер буде лише одне — з того місця, де був гравець, що перебував у офсайді.

Під час серії післяматчевих 11-метрових ударів кількість виконавців у складі команд-суперників буде рівною. Емблеми команд нарешті можна розміщувати на кутових прапорцях, а на допомогу арбітрові прийде  система автоматичного визначення взяття воріт на Євро-2016.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»