У межах робочого візиту до Франції Президент України Петро Порошенко провів зустрічі з головою Сенату Жераром Ларше та з  головою Національних зборів Франції Клодом Бартолоном.

Зокрема глава Української держави висловив глибоке розчарування ухваленою 8 червня цього року Сенатом Франції резолюцією щодо поступового пом’якшення санкцій ЄС проти Російської Федерації. Президент зазначив, що це рішення не відповідає цінностям, на яких грунтується Європейський Союз і які поділяє Україна. Він наголосив, що світова спільнота має бути рішучою і єдиною у своїй реакції на зневагу Росії до міжнародного права.

Зневагу Росії до міжнародного права не можна залишати безкарною. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Натомість Жерар Ларше констатував, що резолюція має лише дорадчий характер і про скасування санкцій щодо Росії до повного виконання нею мінських домовленостей не йдеться.

Водночас Петро Порошенко вітав подовження Європейським Союзом санкцій проти РФ через незаконну анексію Криму і Севастополя.

Спілкуючись з Жераром Ларше, Президент України висловив сподівання, що Франція й надалі сприятиме Україні на шляху реформ, а також підтримає рішення щодо надання найближчим часом безвізового режиму для українців. Петро Порошенко запросив голову Сенату Франції відвідати Україну з візитом у зручний для нього час.    

Під час  зустрічі з головою Національних зборів Франції глава Української держави поінформував співрозмовника, що ситуація на Донбасі залишається складною, Росія й досі брутально порушує норми міжнародного права. І саме цим має керуватися світова спільнота у своїй реакції на дії Росії.

Клоду Бартолону Петро Порошенко також висловив розчарування рішенням Національних зборів Франції щодо санкцій проти Росії.

Водночас Президент зазначив, що розраховує на подальшу солідарність та єдність Європейського Союзу в питанні підтримки незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. У цьому контексті він відзначив принципову позицію Клода Бартолона в питанні дотримання порядку в’їзду на тимчасово окуповані території Криму та Донецької і Луганської областей.

Президент України поінформував співрозмовника про останні досягнення на шляху реформ, дорожньою картою яких незмінно залишається Угода про асоціацію з ЄС. Особливу увагу було приділено питанням боротьби з корупцією, реформуванню прокуратури, сфери судоустрою та децентралізації влади, у яких Франція надає експертну допомогу нашій державі.

Глава держави закликав парламентаріїв Франції сприяти ухваленню рішення щодо запровадження безвізового режиму Європейським Союзом для українських громадян уже найближчим часом.

Петро Порошенко запросив і голову Національних зборів Франції здійснити візит в Україну в зручний для нього час, повідомляє офіційний сайт глави держави. 

Ганна РОМАШКО
 для «Урядового кур’єра»