ДЕПОЗИТИ

Прибуток від кожного  потенційного  вкладу треба ретельно прораховувати в різних валютах з урахуванням можливої девальвації гривні

Як кажуть, земля повниться чутками… Кулуарно-кухонні розмови  про «здешевлення» національної валюти роблять свою справу — люди почали активно переводити гривневі депозити в доларові та інші.  Втім, «справа» ця не нова. Ще в пам’яті події листопада 2011 року, коли українці перекинулись на короткострокові вклади. Чи свіжіші — травня  2012-го, коли незначне коливання на валютному ринку і зростання курсу долара миттєво позначилися на настроях і діях простих людей: обсяги вкладів у нацвалюті знизились. Аналогічні тенденції спостерігаються й нині.

Сьогодні деякі банкіри не на камеру і не під увімкнений диктофон зазначають, що побоюються можливого серйозного коливання курсу гривні стосовно валют ближче до зими. І саме цим пояснюють те, що значно зменшують обсяги видачі кредитів у нацвалюті.

Цікаво й те, що зміцнення «зеленого» у травні цього року призвело не лише до «проблем» з гривневими вкладами, а й до відтоку коштів із різних валютних депозитів. Приміром, за місяць обсяги вкладів у євро зменшилися на 6%.

Нинішнім літом українці також не зрадили традиціям — попри те, що ставки вкладів у доларах в Україні удвічі нижчі за гривневі. Сьогодні чимало експертів прогнозують, що в найближчі півроку гривня може втратити 3-4% своєї вартості. Втім, як вважає начальник управління грошових та валютних ринків VAB Банку Наталя Шишацька, робити прогнози щодо курсу гривні на перспективи сьогодні дуже складно, і багато що залежатиме від платіжного балансу та дій Нацбанку.

Банкіри неохоче говорять на цю тему. Але, як свідчать дані Нацбанку, у липні цього року українці купили валюти на 26,12% більше, ніж у червні. Деякі аналітики, зокрема з НБУ, пояснюють це так званим сезонним попитом населення. Інші ж кажуть, що влітку населення, навпаки, не запасалось валютою, а здавало її, через те що за літні відпустки з’їдались основні ресурси і доводилось залазити в доларові резерви, або так звані заначки, які українці мають звичку відкладати на завтра, аби перестрахуватись від безгрошів’я. «Девальваційні настрої в суспільстві нині на максимальному рівні. Українці спостерігають, що відбувається в зоні євровалюти, і доходять висновку, що їхні проблеми можуть вплинути на економіку України. Крім того, наближаються вибори. І зрозуміло, що люди чекають на певну політичну та економічну нестабільність», — пояснив тенденцію до доларової лихоманки аналітик Forex club Микола Івченко.

У цій нелегкій ситуації чимало банків ухвалили рішення і відкрили депозитні програми в так званих «екзотичних» для українців, але дуже «стійких» валютах — швейцарських франках й англійських фунтах стерлінгів. Цікаво, що такі депозити (і навіть дуже широкі депозитні програми) пропонують населенню й державні банки. Приміром, Укрексімбанк залучає вклади у швейцарських франках терміном від 6 до 12 місяців з річними відсотками від 5,1 до 5,5. Найвищі відсоткові ставки на сьогодні — від ОТП банку (7% річних).

Щодо англійського фунта стерлінгів, то його вважають найстабільнішою валютою світу. Попри те, що він нині став дещо дешевшим стосовно долара, до кінця року фунт збільшить свою вагу. Аналітики переконують: вклад у цій валюті (чи то на півроку, чи на рік навіть під 3—3,5% річних) дасть прибуток в 1,5—2 рази більший, ніж депозити у гривнях чи доларах.

Утім, економічні експерти не бачать ніяких ризиків у триманні грошей на гривневих вкладах комбанків. Так, фінансовий аналітик Ерік Найман зазначає, що якщо покласти кошти у гривнях під 20—21%, то ризики девальвації практично нівелюються, адже в доларах ставки нижчі.

Директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова теж підтримує гривневий вибір українців. Аргумент — у світі немає жодної валюти, яка була б дуже доброю. Отже, хоч у якій валюті депозит, ризики є завжди. І це правильно. Але в світі недарма існують тверді валюти, на які можна покластися, «середнячки» і дуже ризиковані. Саме тому кожен має визначитись сам, на яку валюту покладатися. Варто власноруч, тримаючи в руках калькулятор, прорахувати всі ризики і зиски від кожної з валют. Це й буде єдино правильний, а головне —  ваш вибір, а не когось із аналітиків. До яких слід дослухатися, але все-таки мати власну голову на плечах.