Вихованець Сумщини Андрій Дериземля — один з найдосвідченіших у нашій олімпійській дружині. Досить сказати, що на зимових Іграх він дебютував у японському Нагано в двадцятирічному віці. Сочинська Олімпіада — п’ята в кар’єрі лідера української біатлонної збірної. І, схоже, остання. Свого часу Андрій був бронзовим призером світової першості в спринті, разом з товаришами по команді піднімався на третю сходинку подіуму в естафеті на чемпіонаті світу-2011 у російському Ханти-Мансійську. На жаль, кращі часи незмінного лідера синьо-жовтих залишилися далеко позаду.

Мартен Фуркад: «срібло» у Ванкувері, «золото» в Сочі. Фото з сайту www.purepeople.com

В улюбленому виді програми — спринті він припустився лише однієї помилки: у стрільбі стоячи. Але незакрита мішень перекреслила всі надії — підопічний Василя Карленка фінішував лише 22-м, поступившись переможцеві майже хвилиною.

— Не зумів витримати у потрібному темпі всю дистанцію. Хто знав, що на другій стрільбі буде так важко, — самокритично визнав Дериземля свою невдачу. — Начебто налаштовувався, не поспішав, але перший постріл не склався. Загалом не задоволений ні своїм бігом, ні стрільбою.

Ті самі слова Андрій міг би повторити і після гонки переслідування. Цього разу на заваді стало прикре падіння на одному з крутих віражів. У підсумку це обернулося 36-м місцем у протоколі. Його партнери підстрахувати капітана не зуміли: Сергій Семенов фінішував 39-м, Артем Прима — 44-м, а Сергій Седнєв — 54-м. Загалом наш квартет на вогневих рубежах залишив незакритими 13 мішеней.

Перше олімпійське «золото» у своїй кар’єрі виграв француз Мартен Фуркад. Після шостого місця у спринті лідер світового чоловічого біатлону показав майже стовідсоткову стрільбу в перс’юті, промахнувшись лише одного разу. На останньому вогневому рубежі Мартен мав особливо впевнений вигляд і після останнього влучного пострілу дозволив собі привітати глядачів, переможно здійнявши руки догори. Його головний суперник Сімон Едер з Австрії у вирішальний момент здригнувся і змушений був піти на штрафне коло.

Несподіванкою слід вважати друге і третє місця Ондржея Моравеца з Чехії та француза Жана-Гійома Беатрікса, які на останній стрільбі скористалися помилками суперників. Знаменитий норвежець Бьорндален цього разу фінішував четвертим.

— Для наших хлопців гонка не склалася із самого початку, — прокоментував невеселі підсумки перс’юту головний тренер збірної України Василь Карленко. — Ніхто не міг уявити, що впаде наш лідер Андрій Дериземля: ми на нього особливо розраховували. Але що тепер посипати голову попелом? Щодо результатів інших хлопців, то в спорті їх важко спрогнозувати.

Не спрацював трохи Артем Прима, але це його перша Олімпіада, і треба ставитися до цього з розумінням. Ось Мартен Фуркад дочекався свого шансу — і погляньте, як «вистрілив». Тепер найголовніше завдання — індивідуальна гонка. Ще до початку олімпійських стартів ми робили ставку саме на цей вид програми. Плануємо, що 13 лютого замість Сергія Седнєва побіжить Дмитро Підручний. Це майбутнє нашого біатлону.