«Шахтар» приймав «Гент» у статусі лідера групи після двох турів. Порівняно з поєдинком проти «Браги» у складі «гірників» відбулося три зміни. Повернувся до строю капітан команди Срна. Ордеця, що днями підхопив застуду, замінив Ракицький. А замість Фреда, який відбував дискваліфікацію, вийшов Малишев.

«Гірники» відразу вирішили показати, хто на «Львів Арені» господар. І вже на 12-й хвилині рахунок було відкрито: голкіпер «Гента», вийшовши з воріт, вибив м’яч просто на Коваленка, а півзахисник «Шахтаря», перебуваючи метрів за 40 від воріт, правильно оцінив ситуацію й закинув м’яч тому «за комір».

Дебютний гол Максима Малишева (праворуч) зробив рахунок 5:0. Фото УНIAН

Непоганий шанс зрівняти рахунок гості мали на 27-й хвилині. Пербе опинився сам перед голкіпером донеччан, проте перекинув не лише голкіпера, а й ворота. А на 30-й хвилині «Шахтар» забив другий гол. Марлос розігнав контратаку, віддав на Феррейру, і аргентинець чітко пробив повз голкіпера «Гента». Саме він міг невдовзі довести справу до розгрому. На 37-й хвилині наставнику «гірників» Паулу Фонсеці довелося робити вимушену заміну. Травми зазнав Коваленко, і замість нього на полі з’явився Дентіньо. Ще до перерви бразилець міг записати своє ім’я до протоколу, ось лише м’яч після його удару влучив у стійку. Перша ж атака у другому таймі забезпечила «помаранчево-чорним» черговий успіх. Чудову комбінацію розіграли Марлос, Дентіньо і Бернард. Останній після прострілу пробивав уже по порожніх воротах.

На 74-й хвилині замість Бернарда з’явився Тайсон і першим дотиком провів четвертий гол команди. А на 85-й хвилині свій дебютний гол у єврокубках забив Максим Малишев.

«Це була відмінна гра з нашого боку, яка закінчилася блискучою перемогою. Хоча ми протистояли сильній команді, яка  минулого вікенду  обіграла 3:0 лідера чемпіонату Бельгії, —  сказав головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека після матчу. — Напевно,  нам добряче допоміг  перший гол. Відкривши рахунок, ми отримали більше простору, а потім вже все пішло своєю чергою. Також я дуже радий, що ми впевнено відіграли в обороні».

Та, за словами керманича гірників, гравці не мають права розслаблятися. І перед виїздом до Бельгії на матч-відповідь треба буде забути про гру у Львові, яка вже стала історією.

Водночас луганська «Зоря» до матчу із «Фейєнордом» у Роттердамі підходила у статусі аутсайдера групи, маючи в активі лише одне очко. Хоча, якщо зважати  на гру команди Юрія Вернидуба  з турецьким «Фенербахче» та англійським «Манчестер Юнайтед», очковий доробок українського клубу мав би бути соліднішим. Схожа історія сталася й у Нідерландах, де «Зоря» впевнено захищалася  протягом  матчу, граючи «другим номером» на контр?атаках, та  все-таки одного разу пропустила гол у власні ворота.

Головний тренер «Зорі» Юрій Вернидуб прокоментував результат виїзного матчу проти «Фейєнорда» стримано:  «Гра була рівна. Справедливим був би результат 0:0. Не заслужили на те, щоб забити гол ні ми, ні вони. Однак вони забили м’яч після помилки, та ще й найдосвідченішого футболіста. Це життя, буває. Але такі дитячі помилки не маємо права робити. Тому й програли 0:1»…

Також наставник «Зорі» засмучений тим, що лінія атаки не проявила себе. «Жоден з них — ні Петряк, ні Кулач, ні Караваєв, ні Любенович, ні Ліпартія. Не було тієї гри, яка у нас виходить. Все відбувалося повільно. Чекатимемо, коли хлопці почнуть рухатися і зіграють краще», —  сказав Юрій Вернидуб. Можливо,  це станеться 3 листопада в Одесі, де команди знову зустрінуться вже  в четвертому турі групового турніру ліги Європи?

Ганна РОМАШКО
 для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи. Груповий турнір. 3-й тур

Шахтар —Гент — 5:0
Голи: Коваленко (12), Феррейра (30), Бернард (46), Тайсон (75), Малишев (85)

Фейєнорд — Зоря — 1:0
Гол: Йоргенсен (55)