ПОКАЗНИК

Льодова арена на Тернопільському ставі стала найбільшою в Україні

Останнім часом Тернопільщину захопила рекордоманія. Лише за півроку в області спекли найбільший у країні коровай, представили найбільшу макітру з кутею, сплели найвищий дідух і розгорнули у «живому» ланцюгу найдовшу синьо-жовту стрічку. І ось — черговий вагомий показник, який зафіксувала Книга рекордів України: на Тернопільському ставі облаштували найбільшу ковзанку України.

Власне, у Тернополі вперше в Україні готувалися провести змагання з хокею на озері, тож підготували п’ять льодових майданчиків. Водночас завдяки цьому вдалося домогтися й найкращого всеукраїнського показника. Експерти національного проекту реєстрації рекордів переміряли площу ковзанок і вивели сумарний результат: 4512, 84 квадратного метра. Відтепер саме у файному місті Тернопіль є найбільша у нашій країні ковзанка. До того у лідерах перебували Сімферополь, де в місцевому палаці льодова арена має 1500 кв. метрів, та Іллічівськ — з катком у 1456 кв. м.

На найбільшій ковзанці в Тернополі впродовж двох днів тривали змагання «Хокей на озері». Ініціативу таких спортивних баталій подав Георгій Хвічія-Дуве, міська рада підтримала це починання. Георгій — воротар тернопільської хокейної команди «Галицькі ведмеді». Грали у різновид класичного хокею: тут команди виступають без воротарів, поле не має бортів, а гру проводять на замерзлому озері чи річці. Тут діють певні спрощені правила, які дають змогу відчути, що таке хокей із шайбою, але не потребують повного комплекту дорогої амуніції. Завдяки цьому до спорту залучається більше молоді. 

В хокей на озері грають лише справжні чоловіки. Фото автора

На перші змагання з хокею на озері приїхали 13 команд з Києва, Одеси, Вінниці, Львівської та Тернопільської областей. На льодові майданчики в складі одеситів виходили з ключками й дві жінки-гравці. А от у фіналі зустрілися господарі — команда «Подоляни-2» та київський «Ледокол». Тернополянам так і не вдалося «розмочити» рахунок, тож з результатом 0:7 вони поступилися гостям із столиці. До Києва переможці повезли головний трофей турніру — дерев’яний кубок. Крім основної нагороди, організатори змагань подбали й про інші цікаві призи та дарунки. У конкурсі «Супернавички» не було рівних хлопцям з тернопільських «Подолян-1», за що вони отримали від міської ради цілий кошик з хокейним спорядженням.

Змагання «Хокей на озері» його ініціатори мають бажання зорганізовувати щороку. Головним арбітром щодо їх проведення виступатиме, звісно ж, погода. Цього року зима потурбувалася про це якнайкраще.