Чемпіонат України-1999 київські динамівці розпочали без свого багаторічного лідера.  «Мілан», скаути якого декілька років уважно відстежували ігрову кар’єру Андрія Шевченка, дійшли висновку: 22-річний вихованець київського футболу дозрів до виступів у серії А. Контракт гравця  збірної України обійшовся одному з італійських грандів у 25 мільйонів доларів.

Замінити ударного форварда в складі біло-блакитних мав Максим Шацьких, який переїхав на береги Дніпра з калінінградської «Балтики». Вже в першому сезоні дебютант з 20 забитими м’ячами став кращим бомбардиром Прем’єр-ліги, а три роки потому повторив рекорд іншої динамівської легенди —  Сергія Реброва – 22 голи протягом чемпіонату. За десять сезонів Максим став найрезультативнішим легіонером «Динамо» в історії, потрапивши до символічного клубу снайперів Олега Блохіна.

Залишившись у меншості, Олег Гусєв (праворуч) з партнерами вирвали перемогу. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Тиждень тому Шацьких у складі іншого столичного клубу, «Арсеналу»,  провів чергову зустріч національної першості. Цілком можливо, що київське дербі стане останнім поєдинком 35-річного футболіста на найвищому рівні. Минулої п’ятниці  каноніри не прибули в Сімферополь на матч 14-го туру.

— Якщо до п’ятниці, 25 жовтня, не знайдеться того, хто допоможе зберегти столичний клуб в українському футболі і місце в Прем’єр-лізі, футбольний клуб «Арсенал» (Київ) припинить своє існування, — заява генерального директора клубу Віктора Головка, розміщена на офіційному сайті, нагадувала крик про допомогу.

На жаль, рятівники в останню мить з’являються тільки в кіно. Скоріш за все, клуб буде визнано банкрутом і услід за «Кривбасом» припинить своє існування.

Складним виявився черговий тур для трьох українських команд, які минулого четверга грали матчі Ліги Європи. «Дніпро», виграючи по ходу зустрічі у полтавчан з перевагою в два м’ячі, примудрився впустити перемогу — 2:2. На останніх секундах автоголом відзначився центральний захисник господарів Ондржей Мазух.

— Ми добре провели перші 45 хвилин поєдинку, — розповів журналістам Хуанде Рамос. — Але після перерви відбулося те, що складно пояснити. Фактично ми самі собі забили два м’ячі. У результаті втратили дорогоцінні очки.

Осічка дніпропетровців дала змогу гірникам піднятися на другу сходинку турнірної таблиці. Щоправда, щільність результатів залишає можливість кожному з претендентів на медалі вже найближчим часом змінити ситуацію на краще.

Далеко не чемпіонську гру вкотре продемонстрували київські динамівці. Особливо розчарував Юнес Беланда, який припускався неймовірної кількості технічного браку. З якогось дива цей атакуючий півзахисник взявся замість Мігеля Велозу виконувати кутові і штрафні удари. Після цих стандартних положень гостроти біля воріт суперника не побільшало ні на йоту.

Господарі «Олімпійського» повинні подякувати найкращому гравцеві зустрічі Олегу Гусєву. Саме він за сім хвилин до фінального свистка заробив пенальті і впевнено його реалізував. Нагадаю, що біло-блакитні догравали матч удесятьох після вилучення з поля Андрія Ярмоленка.

Прикру серію з п’яти матчів без забитих м’ячів перервав «Чорноморець». У рідних стінах моряки здобули вольову перемогу над «Говерлою». Вирішальний м’яч на рахунку Олексія Антонова, який повернувся на поле після дискваліфікації.

Чорну смугу невдач намагаються обірвати футболісти запорізького «Металурга». Вісім турів поспіль підопічні Сергія Пучкова залишали поле без очкових здобутків. Уболівальники заговорили про неминучу зміну на тренерському містку команди, сватаючи на роль керманича екс-наставника «Кривбасу» Олега Тарана. Нарешті минулої суботи аутсайдер першості зумів зіграти внічию з одноклубниками з Донецька — 0:0.

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга, 14-й тур

Динамо — Іллічівець — 1:0
Гол: Гусєв (83, з пенальті)

Металург З — Металург Д — 0:0

Севастополь — Волинь — 2:1
Голи: Левандовський (57, з пенальті), Карноза (90+4) — Федорів (10, автогол)

Шахтар — Зоря — 4:0
Голи:
Степаненко (15), Бернард (19), Феррейра (21, 52)

Дніпро — Ворскла — 2:2
Голи: Коноплянка (17), Дуглас (40) — Дедечко (54), Мазух (90+4, автогол)

Металіст — Карпати — 2:1
Голи: Гомез (12), Х. Соса (20) — Бартулович (72)

Чорноморець — Говерла — 2:1
Голи: Джа Джедже (32), Антонов (38) — Нікулае (9)

Матч Таврія — Арсенал не відбувся.

Лідери: Металіст — 33 очки, Шахтар — 32, Дніпро — 30, Чорноморець — 28, Динамо — 27, Ворскла — 24.