ЗАКОНОДАВСТВО

Відтепер тим, хто продукує та поширює неякісні ліки, загрожує позбавлення волі

Україна — єдина держава, яка досі не мала кримінальної відповідальності за фальшування ліків. У європейських країнах за такі правопорушення злочинцям «світить» у середньому до десяти років позбавлення волі, в Сполучених Штатах — від 20 й аж до довічного ув’язнення, а в Китайській Народній Республіці передбачено найсуворішу міру покарання.

Минулого тижня Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо

запобігання фальсифікації лікарських засобів». Віднині в нашій державі за  продукування, збереження чи поширення фальсифікованих медикаментів передбачено штраф у розмірі від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів або позбавлення волі на термін до трьох років. Якщо ж вживання неякісних ліків спричинило смерть людини,  закон передбачає від п’яти до десяти років в’язниці. Досі таким зловмисникам загрожувало лише адміністративне покарання. До слова, торік за фальшування ліків до адміністративної відповідальності було притягнуто 315 суб’єктів.

 

Як повідомив на прес-конференції народний депутат України Валерій Коновалюк, третина лікарських засобів в Україні не відповідає вимогам якості. Офіційна статистика, щоправда, значно скромніша: за словами голови Держслужби з лікарських засобів Олексія Соловйова,  неякісними, фальсифікованими чи незареєстрованими є лише 1% медикаментів. За його словами, серед десяти чинників, визначених ВООЗ такими, що впливають на обсяги фальсифікату, в Україні не було лише двох, зокрема, й кримінальної відповідальності. Інший чинник, який також уможливлює обіг фальшивих ліків, — те, що в ланцюжку доставки медикаментів від виробника до аптечної мережі у нас беруть участь від двох до шести посередників. Мало того, що це негативно впливає на умови зберігання ліків та їхню ціну, за словами Олексія Соловйова, саме на рівні шостого дистриб’ютора й з’являються фальсифіковані чи неякісні медикаменти. Для порівняння, в європейських країнах доставку ліків, як правило, здійснює лише один посередник.

Голова Держслужби зауважив, що нині держава значно посилила контроль за вітчизняним фармацевтичним виробництвом: «Якщо за результатами 2010 року ми посідали 3 — 4 місце у світі за кількістю випущених неякісних препаратів, то нині — одинадцяте».

За словами народного депутата України Віктора Коржа, до 40% неякісних ліків в Україні — насамперед антибіотики, психотропні ліки й препарати для лікування серцевих захворювань. «У всіх цивілізованих  країнах світу злочини, пов’язані з виробництвом і розповсюдженням неякісних препаратів, є найсерйознішими. Вони наносять не лише економічні збитки, а передовсім колосальну шкоду людському здоров’ю», — зазначив Віктор Корж.

Поза сумнівом, фальсифікація ліків — справа для необтяжених совістю спритників заманлива: якщо, наприклад, у фальшуванні грошей потенційний прибуток від кожної вкладеної тисячі доларів становить 20 тис. «зелених» (стільки ж — від торгівлі героїном), від підробки тютюнових виробів — 43 тис., то від виробництва неякісних ліків 200–450(!) тис. американських доларів.

Примітно, що ринок лікарських засобів в Україні становить понад 25 млрд грн, зокрема, лише на рекламу окремі виробники й дистриб’ютори витратили 1 млрд 200 млн грн. За словами Віктора Коржа, парадоксальною є ситуація, коли споживачі лікарських засобів лікуються не від тих хвороб, структура яких відома фахівцям і які мають найбільший вплив, а від тих, які найбільше рекламуються, що також впливає на обсяги ринку неякісних ліків.

УВАГА: ПІДРОБКИ!

За цьогорічними даними, найчастіше підробляють такі препарати, як «Уролесан», «Мезим», «Ротокан», «Кетанов», етиловий спирт та перекис водню.