ФУТБОЛ

У Лізі Європи не затримався жоден з українських клубів

Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»
Бордо — Київ

Узимку, коли свіжих футбольних новин обмаль, уболівальникам залишалося хіба що раз по раз згадувати приємні миттєвості минулої осені. Як упевнено подолав груповий турнір Ліги Європи змужнілий на наших очах «Металіст». Як на третій рік під керівництвом Хуанде Рамоса невпізнанно змінилася гра «Дніпра». Як підопічні румунського спеціаліста Мірчі Луческу легко і невимушено залишили за бортом Ліги чемпіонів чинного володаря найпочеснішого призу клубного футболу — лондонський «Челсі». Як, зрештою, вітчизняний клубний футбол зробив черговий крок уперед — уперше в історії відразу чотири наші команди зуміли пробитися до стадії плей-оф.

Роман Безус (№18) і партнери «випали» з єврокубкової весни.

Наприкінці зими оптимістична картина змінилася невпізнанно. Наче кості доміно, яких необачно торкнулася чужа рука, одночасно посипалися три з чотирьох учасників блискучого ще вчора квартету. Після перших матчів 1/16 фіналу Ліги Європи найбільш високо розцінювалися шанси на вихід до наступного кола киян і харків’ян.

Наприклад, 14 лютого на столичному «Олімпійському» господарі поля повністю переграли французький «Бордо». Тарас Михалик та його партнери володіли м’ячем 66 відсотків ігрового часу, завдали 15 ударів по воротах суперника, який відповів лише трьома пострілами.     Попри цю вражаючу перевагу поєдинок переможця не виявив — 1:1. Здавалося б, за тиждень співвідношення сил у цій парі не може змінитися кардинальним чином.

Ніхто із спеціалістів не сумнівався, що і в рідних стінах середнячок французької ліги буде відбиватися протягом усього ігрового часу. Але, хоч як це дивно, наш тренерський штаб виставив той самий склад, який починав гру в Києві. І це при тому, що Браун Ідейє вже кілька днів тренувався в загальній групі після повернення з Кубка Африки.

Що ми побачили в Бордо? Висунутий на вістря атаки Мехмеді всі м’ячі приймав, перебуваючи спиною до воріт суперника. Безус знову технічно розчинився в процесі організації командної гри, Ярмоленко раз по раз не знаходив оригінальних ходів на флангах. Після матчу Олег Блохін як досягнення своїх підопічних назвав той факт, що господарі завдали лише одного удару по воротах Коваля.

Але ж французи могли не робити і цього. Адже навіть рахунок 0:0 виводив їх у наступне коло. А як гості збиралися забивати самі, так і залишилося таємницею. Браун з’явився на полі після перерви, але змінити хід подій вже було важко. У київській зустрічі команду підвів Олег Гусєв, який не реалізував пенальті. Гра на «Шабан Дельма» лише підтвердила невипадковість рокового промаху: один з динамівських лідерів зустрічає весняну частину сезону у відверто розібраному стані. За таких умов сподіватися на злам у грі було наївно.

Двома годинами раніше, похнюпивши голови, залишали поля стадіонів у Дніпропетровську і Харкові місцеві улюбленці. Здобути бодай одну перемогу в шести матчах 1/16 фіналу Ліги Європи нашим клубам так і не вдалося. Зараз лишається дочекатися 5 березня, коли вирішиться турнірна доля останнього представника України на євроарені: «Шахтар» у Дортмунді зіграє проти місцевої «Боруссії».

ПРЯМА МОВА

Олег БЛОХІН,
головний тренер «Динамо»:

— Об’єктивно ми знову 90 хвилин грали на половині поля суперника, як і в Києві, але не вдалося забити. Чому? Мабуть, не вистачає виконавської майстерності. Що стосується розмов про те, що ми під час зимової перерви недопрацювали на трансферному ринку, то сьогодні київське «Динамо» нормально укомплектована команда. Ми працюємо з тими виконавцями, які у нас є.

 

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи. 1/16 фіналу. Матчі-відповіді

Бордо (Франція) — Динамо (Україна) —1:0 (Перший матч — 1:1). Гол: Діабате (41)

Металіст (Україна) — Ньюкасл (Англія) — 0:1 (0:0). Гол: Амеобі (64, з пенальті)

Дніпро (Україна) — Базель (Швейцарія) — 1:1 (0:2) Голи: Селезньов (76, з пенальті) — Шар (81, з пенальті)

Бенфіка (Португалія) — Байєр (Німеччина) — 2:1 (1:0). Голи: Джон (60), Матіч (77) — Шюррле (75)

Ліверпуль (Англія) — Зеніт (Росія) — 3:1 (0:2). Голи: Халк (19) — Суарес (27, 59), Аллен (43)

Ганновер-96 (Німеччина) — Анжі (Росія) — 1:1 (1:3). Голи: Пінто (70) — Траоре (90)

Рубін (Росія) — Атлетико (Іспанія) — 0:1 (2:0). Гол: Фалькао (84)