Стратегічний міжвідомчий форум «Реформа медицини: фінансування, управління, первинна медична допомога» відкривали високопосадовці з уряду, Адміністрації Президента та Міністерства охорони здоров’я. Разом із ними у Клубі Кабінету Міністрів шукали відповіді на питання, як дати життя реформі охорони здоров’я у 2017 році, народні депутати, члени ВООЗ, USAID, Глобального фонду, UNICEF та посольств. У деяких панельних дискусіях форуму брали участь голови обласних державних адміністрацій, міські голови найбільших міст України та керівники департаментів охорони здоров’я місцевих органів влади.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман говорив про готовність уряду розпочати найближчим часом повноцінну реформу системи охорони здоров’я. Незабаром він пообіцяв презентувати низку пропозицій. Глава уряду також попросив учасників форуму вважати реальний стан справ у сфері охорони здоров’я  викликом, на який слід дати ефективну й адекватну відповідь. Зі свого боку уряд готовий ухвалювати потрібні рішення.

Першочергові кроки — це підготовка і запровадження страхової медицини. «Маємо відновити систему, коли кошти на медичну послугу ходять за людиною, яка користуватиметься цією послугою», — означив мету змін Володимир Гройсман.

Окрім цього, потрібно створити госпітальні округи, об’єктивно оцінити працю медичного персоналу. «Ми маємо чітко зрозуміти, що той, хто надає кваліфіковану медичну допомогу, має отримати гідну заробітну плату», — зауважив Прем’єр.

До речі, пропозиції щодо моделі реформи будуть широко обговорювати. Мета — вийти на консенсусне рішення, аби їх швидко потім втілити в життя.

З цього приводу Володимир Гройсман заявив: «Система охорони здоров’я надскладна і потребує консолідованого рішення не тільки влади, а й експертного середовища, підтримки українського парламенту. Нам потрібно зробити все, щоб знайти ту систему, яка дасть нам змогу розв’язати актуальні проблеми українських громадян. Від законодавчих ініціатив до реального провадження — всі розумітимуть, що потрібно зробити для того, щоб підвищити якість надання медичних послуг».

Володимир Гройсман: хто надає кваліфіковану медичну допомогу, має отримувати гідну заробітну плату. Фото з Урядового порталу

Молоді потрібна профілактика…

Опісля він закликав представників регіонів і експертного середовища, парламентаріїв об’єднати зусилля задля зміни системи охорони здоров’я. «Тоді реформа, про яку всі говорять не один рік, стане  реальністю. Досить людям помирати в молодому віці тільки тому, що немає профілактики, доступних ліків, якісного обладнання, — передає слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — Досить тримати лікарів у надзвичайно непривабливих умовах оплати праці. Ми не перші, хто це робить, але ми можемо бути першими, хто зробить вдалу реформу саме в нашій країні».

Коли йшлося про пріоритети, Володимир Гройсман виокремив урядове рішення про спрощення реєстрації на нашому ринку ліків, вироблених у ЄС, США, Канаді, Японії, Швейцарії, Австралії; про запровадження системи референтного ціноутворення та механізму реімбурсації на ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми — з 1 січня 2017 року. Останнє працюватиме на користь встановлення справедливих цін на ліки в Україні.

А ще КМУ відновив будівництво нового лікувально-діагностичного корпусу національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» і докладає зусиль, аби завершити роботи у заплановані терміни.

Не оминув увагою Володимир Гройсман і збільшення у проекті Держбюджету-2017 ресурсу на централізовану закупівлю медикаментів. Йдеться про додаткові 2 мільярди гривень на забезпечення потреб громадян. 150 мільйонів гривень  передбачено на підтримку створення центрів серцево-судинної хірургії у містах країни та закупівлю необхідного обладнання.

Заплановано також зростання заробітної плати лікарів на 20%. З урахуванням збільшення вдвічі мінімальної заробітної плати у 2017 році вони отримуватимуть суми, на третину більші від нинішніх.

…а країні — медичний ресурс

Прем’єр визнав, що стан системи охорони здоров’я в крані жахливий. «Він не влаштовує ні тих, хто працює у системі, ні тих, хто звертається по медичну допомогу. На сферу охорони здоров’я завжди дивилися як на галузь, де можна розвивати безгосподарність, корупцію, неефективність і нераціональне використання ресурсів».

Щоб навести невдалий приклад спроби реформувати систему охорони здоров’я, глава уряду повернувся у 2011 рік. «Тоді хтось вирішив у Києві, що він розумніший за всіх нас, і почав ламати, знищувати терапевтичну, педіатричну служби. Тепер нам потрібно ухвалити рішення щодо зміни усієї системи і узгодження її з потребами нашої держави і, найголовніше, щоб вона адекватно реагувала на суспільні виклики. Один із головних критеріїв — здоров’я і життя українських громадян», — вивів формулу успіху Прем’єр.