ТРІУМФ

Хокейний клуб «Донбас» уперше виграв престижний кубок Старого Світу 

Донецький школярик, який разом із класом побував на першому матчі хокейного Суперфіналу Континентального кубка, повернувся додому голодним і неабияк збудженим. Уминаючи обід за обидві щоки, він емоційно ділився враженнями. Мовляв, дракони були значно дужчими за лисиць і тим залишалося тільки, зрідка огризаючись, боронитися та відступати. Зате вовків треба остерігатися, оскільки вони, гарячкував юний експерт, сьогодні ввечері обов’язково покажуть свої зуби! Цей жвавий монолог навіть дав підстави комусь із домашніх здивуватися: де ж насправді побував хлопець — у Палаці спорту «Дружба» чи в звіринці?..

Щодо представників фауни, то їх на престижному турнірі справді не бракувало. До шахтарської столиці прибули льодові дружини «Руанські дракони» з Франції та «Больцано» з Італії, які на клубних гербах мають зображення відповідно дракона та лиса. Не відстав від них і «Металург» із сусідньої Білорусі із хижим вовцюганом на гербі. Тому за цих умов господарям турніру — донецькому «Донбасу» (з його териконами на гербі), випадала роль дресирувальника. Донеччани з цією роллю впоралися успішно.

Льодові баталії за Континентальний кубок відбуваються під егідою Міжнародної федерації хокею, президент якої Рене Фазель приїхав до Донецька. «Вперше Суперфінал пройде в Україні. І це чудова нагода для місцевих уболівальників побачити, як їхня улюблена команда боротиметься за звання чемпіона 2013 року на домашньому льодовому майданчику, — зазначив він. — Зважаючи на досвід минулорічного фіналу, я переконаний, що маса переживань та сильних емоцій уболівальникам гарантовані».

Капітан донеччан Вацлав Недорост з трофеєм. Фото з сайту XK Донбас

Президент IIHF не випадково згадав турнір 2012 року, який відбувався у французькому Руані. ХК «Донбас» тоді мав гарну нагоду вперше виграти головний трофей для України, але не склалося. Певна річ, і «Донбас», і всі його шанувальники прагнули реваншу.У заключному поєдинку господарям для завоювання трофею було достатньо навіть нічиєї. Але після другого періоду вони перемагали чемпіона  Франції більш ніж переконливо — 5:1. У заключній двадцятихвилинці «Донбас» під скандування уболівальників «Шайбу! Шайбу» ще двічі виконав це замовлення і вперше в історії вітчизняного хокею став володарем Континентального кубка. Срібні медалі турніру отримали хокеїсти «Металурга», бронза дісталася «Драконам».

Захисник Сергій Перетягін (праворуч) розписався у воротах французів

— Приймати престижний у хокейному світі турнір — висока довіра, — вважає міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. — Крім цього ми прагнемо готувати надійну зміну для команд майстрів: зараз у місті серйозно займаються хокеєм понад 700 юних спортсменів, які, сподіваюсь, у майбутньому поповнять команди «Донбас», «Донбас-2» та національну збірну України.

 Табло «УК»

 Суперфінал 
Континентального кубка

11 січня.

«Руанські Дракони»( Франція) – «Больцано» (Італія) – 6:1

«Донбас»( Україна) – «Металург» (Білорусь) – 1:0

12 січня. 

«Дракони» - «Металург» - 1:3

«Больцано» - «Донбас» - 0:3

13 січня.  

«Металург» - «Больцано» - 0:0; серія булітів - 3:2

«Донбас» - «Дракони» - 7:1