Перші новини введення обмежень на готівкові розрахунки у розмірі більше 150 тисяч гривень з’явилися на ринку нерухомості. І можна сказати, що вони не зовсім втішні ні для ріелторів, ні для покупців-продавців житлової нерухомості. Радіють із цього приводу лише  банки. І це не дивно, адже тепер вони мають неабиякий зиск від відкриття рахунків та переведення у готівку своїх коштів клієнтами.

Люди віддають свої кревні ні за що

Кореспондент «УК» і уявити не міг, якою емоційною виявиться розмова на цю тему з президентом Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Сергієм Злиднем. «Станом на 5 вересня майже у всіх комерційних банках за відкриття рахунку з фізособи, яка збирається перерахувати (або отримати) кошти за операцією купівлі-продажу житла, беруть 500 гривень. За переведення у готівку — від 0,1 до 2% суми коштів. Люди сплачують за останньою операцією до 16 тисяч гривень. Кому це потрібно? Адже на цьому заробляють лише банки, держава ж не має ні копійки. А люди віддають свої кревні ні за що ні про що», — каже він.

На думку експерта, держава повинна була зробити так: для таких розрахунків потрібно залучити лише державні банки (хоч Сергій Злидень додає, що і це погано), реформувати фінансову систему (запустити фондовий ринок так, щоб людина активно працювала із цінними паперами) й підвищити довіру населення до фінустанов.

Щодо фондового ринку, він таємний не лише для звичайних людей, а й часто для бізнесменів. Віддати ж усе державним банкам, як поправляє себе голова ріелторської спільноти, — і справді не діло, адже це буде не за правилами вільного ринку.

Отже, як майже завжди, йдеться про моральну складову цього питання. І вона, як і очікувалося, поки що не на користь нашим банківським установам.

Хоч можна згадати, що наприкінці серпня цього року Нацбанк звертався до керівників фінустанов із проханням проробити можливість недопущення зростання комісійних витрат клієнтів банків під час перерахування безготівкових коштів після набуття чинності з 1 вересня обмежень на готівкові операції на суму понад 150 тисяч гривень. Як видно за першими днями життя «після наказу», банки по-своєму зрозуміли це прохання.

Рахунки закривають одразу

Проте на нещодавній прес-конференції, яку було присвячено саме цій темі, представникам регулятора на закиди керівника комітету з правових питань Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України  Юрія Піти відповісти було нічого. За його словами, якщо 4 вересня деякі банки за відкриття рахунків для фізосіб, які збираються перераховувати (або отримувати) кошти від угоди купівлі-продажу нерухомості, брали 50 гривень, то вже 5 вересня сума сягала до 500 гривень.

«Я міг би назвати цей банк, але з етичної точки зору робити цього не хочу. Більше того, і покупці, й продавці, перерахувавши та отримавши кошти, майже одразу закривають ці рахунки і з банками вже не хочуть мати жодних справ», — підкреслив він.

Фахівці головного фінансового відомства країни порадили почекати трохи, коли в конкурентній боротьбі за клієнтів банки самі почнуть різко знижувати розміри і комісій, і платежу за відкриття рахунків.

Проте директор юридичного департаменту Нацбанку Віктор Новіков турбується з іншого приводу: чимало юристів та інших фахівців розписують в Інтернеті й дають усно під час зустрічей із клієнтами поради, як уникнути цієї «безготівкової» долі.

А координатор комітету Національної асоціації банків України (НАБУ) з питань інфраструктури і платіжних систем Володимир Єременко радить людям просто обрати банк, якому вони довіряють, і все буде гаразд. «Якщо в цій фінансовій установі вас цілком влаштовують комісії, то можна зробити звичайний перерахунок з рахунка на рахунок, який коштує не так дорого», — зазначив він.

Але, як бачимо, зняття коштів продавцем обходиться йому не так дешево. Хоч в інших експертів (які прямо не пов’язані з фінустановами) не такі песимістичні думки щодо «обкрадання» клієнтів банків, і вони пропонують свої «здешевлювальні» рецепти операцій із коштами за проданою (купленою) нерухомістю.

Рецепти дешевизни є

Як зазначає фінансовий директор ПростобанкКонсалтинг Олександр Сєдих, найвигідніше відкриття поточного рахунку (який, як він вважає, деякі банки роблять безкоштовно — треба пошукати такі установи). «За такими рахунками й переказ грошей буде дешевшим, ніж за іншими програмами, — 1,5%. Ще хочу наголосити, що деякі банки пропонують таку послугу, як інтернет-банкінг. Тобто клієнти можуть перераховувати свої кошти з комп’ютера або навіть з мобільного телефону», — додав він.

Справедливості заради слід сказати, що є експерти, які мають цікаву думку, суть якої зводиться до того, що таке нововведення на руку звичайним людям. Так, приміром, керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Віктор Оборський вважає,  що людям, які збираються купувати нерухомість на вторинному ринку, тепер не треба буде скуповувати валюту, тим більше, що на переведенні, приміром, доларів у гривні вони втрачають на різниці.

Звичайно, із цим твердженням можна погодитися, проте наші люди, які навчені жити в очікуванні кризи чи чогось подібного, заощаджують тверду валюту, бо вона завжди такою залишається.

Також експерт зазначає, що покупці нерухомості мають зараз і таку перевагу: під час оформлення купівлі нерухомості та за умови безготівкової сплати через банк вони мають підтверджувальний факт. І треба погодитися, що це дуже важливо, адже у разі виникнення будь-яких проблем з питань права власності на квартиру чи будинок шансів на повернення своїх коштів назад буде набагато більше.

За ці дні (і цього не заперечує, приміром, Сергій Злидень) кількість укладених угод на купівлю-продаж житлової нерухомості не впала. А це треба вважати позитивним знаком, адже люди не перелякалися (як це ще влітку прогнозували деякі ріелтори) і живуть звичайним життям  у цьому секторі ринку. Такі самі прогнози фахівці з ринку нерухомості дають і на другу половину вересня — жовтень.

Що стосується розмірів платежів за відкриття рахунків і комісій, про які йшлося, то цілком можливо, що конкурентна боротьба змусить наші банки знизити ці цифри вже найближчими тижнями.