ПОДІЯ 

У столичному Музеї воскових фігур презентовано повну колекцію експонатів 

Воскова держава на території Києва нещодавно поповнилася ще одним громадянином – поп-зіркою Майклом Джексоном. А до хвоста цієї звістки одразу ж причепилася цікавість: хто ж наступний у черзі за  знаменитим американцем? І хоч у київському Музеї воскових фігур на проспекті Перемоги, 29 – особистості-люди: зі сфер історії, політики, літератури, кіно, естради, спорту, напрошується думка, що услід за Майклом  Джексоном там має оселитися істота, без якої не існувало б у світі подібних закладів. Бджола!

Якби не ця комаха, не з’явився б восени 1776 року перший у світі маленький приватний музей-театр воскових фігур доктора Кюрте в Парижі. Його учениця Марі Гросхольтц не дізналася б про своє обдарування  ліпити з воску реальних людей, не додумалася б одягти їх у справжній одяг і не вийшла б заміж – завдяки цим своїм здібностям – за королівського гравера Тюссо. Вона б не відкрила 1835 року разом з чоловіком Музей мадам Тюссо в Лондоні, у якого нині існує 12 філіалів: в Амстердамі, Бангкоку, Берліні, Вашингтоні, Сіднеї, Шанхаї тощо.

Фото Володимира ЗАЇКИ

У київському Музеї воскових фігур можна побачити тих, з ким випадково зустрінешся на вулиці: наприклад, з уславленою Яною Клочковою чи журналістом Миколою Вереснем. І з історичними знаменитостями, риси яких, за віддаленістю століть, дещо приблизні: Ярослав Мудрий, Володимир Великий... Хтось із знаних нами особистостей – точнісінькі копії «оригіналів», хтось схожий, та не дуже...

А знаєте, на що схожі самі музеї воскових фігур?  На гру дорослих у ляльки такого ж зросту, як і вони...