ПОДІЯ 

На жаль, нині саме цим словом можна означити появу на телеканалі культурно-мистецького тижневика

Дарина ФІАЛКО 
для «Урядового кур’єра»

Свого часу «УК» вже звертався до теми браку культурно-мистецьких проектів на українському телебаченні. Відтоді таких передач на загальноукраїнських телеканалах стало ще менше: закрутилися з вітром «Майстер-клас» («Перший Національний»), «Галерея СІТІ», «Старий Київ», «Історії Міста» («СІТІ»). Однак, як зазначалося раніше, супутникові телеканали прогресивніші й активніші в цьому плані. До прикладу, канал «ТВі» запустив десять нових проектів, серед яких є й новий культурний тижневик, назва котрого — «Гра в слова і не тільки».

Напівосвітлена цегляна кімната, колода — альтернатива столику, велика полиця, нав’ючена книжками, зручні дивани, на яких запрошують приєднатися до себе господарі «помешкання» — телеведучий Віталій Гайдукевич і літературний критик, перекладач Ірина Славінська. Ось у такій, можна сказати, інтимній атмосфері вони розпочинають свою «Гру в слова і не тільки». Опис вражень від побаченого недарма почався зі словесного малюнку студії — такий інтер’єр важливий для інтелектуальної програми. Річ у тім, що подібні передачі зазвичай сприймаються масовою аудиторією як нудні. Натомість створення сучасної й заразом домашньої атмосфери долає просторовий бар’єр між глядачем і тими, хто перебуває у студії.

«Ми хочемо відійти від розваг, оскільки їх вистачає на всіх каналах. Ми не в змозі конкурувати з ними, оскільки немає таких ресурсів. Наша мета — дати людям можливість думати», — зізналася журналістам Наталя Катеринчук, заступник гендиректора телеканалу «ТВі». «Гра в слова і не тільки» передусім скерована на інтелектуалів, які цікавляться культурою. Однак зовнішня форма програми здатна привернути до себе увагу глядачів, які живуть за принципом «будь-які знання зайвими не бувають».

Прикметно, що творці проекту не обмежують поняття «культура» лише матеріальними цінностями народу. Так, пілотний випуск передачі було пронизано темою пропаганди та її вияву в культурному просторі України. Розмірковували з цього приводу художник Іван Семесюк, медіа-експерт Євген Глібовицький, письменниця Ірена Карпа. Дискусія нагадувала жваву гру в кубик Рубика, коли ведучі «обертали» думки гостей, шукали алгоритми, аби врешті-решт зробити цілісний висновок.

 У цій частині програма набуває аналітичності, проте обговорення проблеми не затягнуте, до того ж воно чергується з інформаційними рубриками: «Нові ноти» — короткий огляд музичних новинок, «Нові букви», де Ірина Славінська пропонує прочитати якусь книжку, як ось роман українського постмодерніста Василя Кожелянка «Діти застою». Та, як поділилася на сайті «Буквоїд» Ірина, вона говоритиме «не тільки про книжки, а й про цікаві літературні блоги, нові номери улюблених журналів, самвидав (паперовий і мережевий), опубліковані ентузіастами та фахівцями переклади української чи зарубіжної літератури».

Також під час перегляду тижневика можна дізнатися про події, що відбулися, і на які варто чекати найближчим часом у культурному просторі України. На додаток програму «приправлено» музикою, аби глядачі могли відпочити або ж поринути у внутрішній монолог у вирі джазової мелодії. Творці «Гри в слова і не тільки» навмисне оминають увагою ту музику, котру можна почути «з уст» музичних телеканалів, намагаючись виховати смак глядацької аудиторії. Та й не дивно, адже програма є нішевою, відповідно й музика має бути такою самою.

Сподіваємося, що в наступних випусках «Гра в слова і не тільки» різноманітніше демонструватиме культурне життя країни, не забуваючи, до прикладу, про театральне мистецтво, підставить своє інформаційне плече вітчизняним музеям, які його потребують. А цієї суботи Віталій Гайдукевич та Ірина Славінська запрошують у гості глядачів, аби поговорити про масову культуру — тема логічно випливає з попередньої, адже слухаючи про пропаганду, я зловила себе на думці, що пропаганда впливає передусім на загал: серед особистостей, які здатні фільтрувати інформацію, вона менш дієва. Натомість ті, хто не встигає на суботні зустрічі, можуть переглядати програму он-лайн на офіційному сайті каналу.