БУДЬМО НАПОГОТОВІ

Лікарі прогнозують можливу епідемію в лютому

Зимі абсолютно справедливо можна присвоїти титул «Найнебезпечніша пора року». Бо коли ще українці так активно звертаються по допомогу до лікарів із забиттями, переломами, переохолодженнями, застудами? І коли над головою поступово почала вичерпуватися проблема бурульок, нависла нова — грип і ГРВІ.

Попри те, що рівень захворюваності населення в межах норми, лікарі вважають, що епідемію варто очікувати з початком лютого. Крім того, зазначають, що цього року циркулюватиме знайомий пандемічний, котрого варто не так боятися, як двох нових: «Вікторію» і «Вісконсін». Про катастрофічність наслідків грипу «Вікторія» яскраво свідчить ситуація у США.

Захворів — геть з офісу! Фото з сайту admdir.ru

Згідно з даними прес-служби МОЗ, «загальні показники захворюваності на грип та ГРВІ не перевищили епідемічного порога в жодному регіоні України». За минулий тиждень, 21-27 січня, захворіло 188 270 осіб, з них 52,7% — діти. Що на 19,7% більше, ніж позаминулого тижня. Госпіталізували 7 225 осіб, з яких 73,5% — діти.

Лікарі традиційно закликають ставитися до свого здоров’я з відповідальністю. Зазначають, що цього року втішні показники щеплень. 322 624 особи вакцинувалися проти грипу, що є позитивним явищем в Україні, однак недостатньо високим порівняно з Європою. «Ситуація радує. Головне, розуміти, що щеплення — це не колективний імунітет, це імунітет індивідуальний. І зважаючи на  активність громадян, сподіваємося, що рівня епідемії ми все-таки не досягнемо», — каже заступник начальника головного управління охорони здоров’я КМДА Алла Арешкович.

Попри те, що лікарні, за словами посадовців галузі, готові до епідемії, долю краще не випробовувати і берегтися. Все складне насправді просте: для того, щоб не наражатися на небезпеку, варто уникати скупчень людей, регулярно мити руки, особливо після транспорту, користуватися одноразовими масками за потреби (наприклад, під час догляду за вже хворим), використовувати одноразові паперові серветки і рушники, повноцінно харчуватися і відпочивати.

Для підвищення імунітету і профілактики грипу й ГРВІ лікарі рекомендують вживати цибулю, часник, квашену капусту, малиновий та калиновий чаї. Особливо це має значення для дітей до п’яти років, вагітних жінок, людей віком від 65 років, тих, хто має надмірну вагу і хто загалом має ослаблене здоров’я. Ці групи населення в зоні ризику. Крім них, учителі, продавці, водії громадського транспорту — всі, хто працює в багатолюдних місцях. Однак варто зазначити, що народні засоби не дієві, коли людина уже хвора, вони можуть лише пом’якшити симптоми.

Якщо вберегтися не вдалося, підвищилася температура, з’явився біль у горлі, кашель, нежить, варто відкласти всі справи і викликати лікаря додому. Лише лікар здатен відрізнити грип, ГРВІ від застуди чи інших захворювань. Зверніть увагу: грип — це вірусне захворювання, яке може мати тяжкі наслідки і ймовірність смерті.

ДО РЕЧІ

У межах Києва зробити щеплення коштує:

♦ в державній установі — 80 гривень,

♦ у приватній — від 120 до 400 гривень.

ЦЕ ЦІКАВО 

Чоловіки страждають від грипу і ГРВІ більше, ніж жінки

Це з’ясувала невролог Даремського університету (м. Дарем, Англія) Аманда Елісон. Як виявилося, секрет криється у… головному мозку. А саме в тій зоні, яка врівноважує різні механізми організму, в тому числі й температуру тіла. Про це пише The Telegraph.

Йдеться про зону преоптичних ядер, які в дитинстві і у хлопчиків, і в дівчаток однакового розміру. Однак під час статевого дозрівання у хлопчиків під впливом тестостерону ядра збільшуються, а внаслідок цього температурні рецептори — також. Завдяки ним організм  підвищує температуру тіла і намагається позбутися інфекції. Власне, через це чоловік і страждає більше, оскільки задіяна більша площина головного мозку.

Тож лікар Елісон вважає, що чоловіки справді почуваються дуже погано і не перебільшують свого реального стану під час грипу чи ГРВІ.