ЕПІДСИТУАЦІЯ

Цього року фахівці прогнозують появувже знайомих нам вірусів

Рівень захворюваності на грип серед українців  нижчий, ніж минулого року, й до перетину епідемічного порогу поки що далеко. За словами голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Анатолія Пономаренка, на сьогодні люди переважно нездужають  на респіраторно-вірусні захворювання. «Показники захворюваності нижчі за епідемічні пороги: за останній тиждень від 76,1% в Херсонській області до 12% — в Запорізькій», — наголосив головний державний санітарний лікар, додавши, що «госпітальна база готова до епідемічного розвитку подій». Підвищення рівня захворюваності на грип фахівці чекають у середині-кінці наступного місяця.

За словами директора Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Віктора Марієвського, цього року до України «завітає» вже знайомий нам грип А H3N2. Не виключають лікарі й повернення вірусу H1N1. Як і кожного року, фахівці радять зробити щеплення від грипу насамперед тим, хто входить до так званих груп ризику: людям похилого віку, дітям, тим, хто має ослаблену імунну систему або чий спосіб життя чи професійна діяльність сприяє інфікуванню. Вакцинація від грипу вже почалася, на сьогодні в Україні зареєстровано 5  препаратів для щеплення.

Крім того, як повідомив Анатолій Пономаренко, причиною отруєння учнів краснодонської міської гімназії Луганської області стало стафілококове забруднення, а носієм інфекції виявилась працівниця харчоблоку навчального закладу. Нагадаємо, що минулого тижня з цієї гімназії було госпіталізовано 47 учнів 1-4 класів з харчовою токсикоінфекцією.

«Ми зараз маємо на 90% версію, що це стафілококове забруднення, й що носієм стафілококу є працівниця харчоблоку, яка роздавала харчі», — сказав Анатолій Пономаренко, додавши, що стафілокок як збудник інфекції було висіяно у 8 з 20 дітей, в яких брали проби. «Враховуючи, що більшість дітей була в середньому, ближче до легкого стані,  наслідків для здоров’я жодного з дітей по цьому краснодонському випадку не буде, ми в цьому впевнені», — наголосив головний державний санітарний лікар. 

Загалом, за його словами, з початку року зареєстровано 37 спалахів кишкових інфекцій, під час яких постраждало в нашій державі 736 осіб, з них 416 – діти. Кількість постраждалих у цілому не відрізняється від минулорічних показників.