У рамках робочого візиту до Республіки Польща віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман зустрівся з Президентом Польщі Броніславом Коморовським.

Українська сторона подякувала за миттєве реагування на події в нашій державі та ініціювання низки заходів на форумі ЄС, високо оцінивши особистий внесок Президента Республіки Польща. «Ми високо цінуємо зусилля польської сторони, спрямовані на мирне врегулювання українсько-російського протистояння та збереження територіальної цілісності нашої держави», — підкреслив Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман і Броніслав Коморовський обговорили також питання надання експертного сприяння Польщі у здійсненні реформування органів самоврядування та проведенні адміністративно-територіальної реформи в Україні. Співрозмовники відзначили важливість негайного комплексного проведення реформ, забезпечення прозорості діяльності органів державної влади та системної протидії корупції в Україні.

Володимир Гройсман зустрівся і з міністром закордонних справ РП Радославом Сікорським, висловивши йому подяку за підтримку України під час протистояння на Майдані та за сьогоднішню активну участь його країни в процесі врегулювання ситуації, що склалася внаслідок акту анексії РФ Кримського півострова.

Радослав Сікорський наголосив, що офіційна Варшава рішуче засуджує російську агресію проти суверенної України та підтвердив беззастережну підтримку Польщею суверенітету і територіальної цілісності України, наголосивши на готовності й надалі максимально сприяти нашій державі у її протидії окупації. Співрозмовники також погодилися щодо доцільності якнайшвидшої реалізації в Україні реформи органів місцевого самоврядування, повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Хід структурних реформ обговорювали і під час зустрічі Володимира Гройсмана з віце-прем’єр-міністром — міністром інфраструктури та регіонального розвитку Ельжбетою Беньковскою і міністром адміністрації та цифризації Рафалом Тшасковским.

Наш урядовець поінформував про завершення опрацювання Концепції реформи місцевого самоврядування в Україні та низки проектів законодавчих актів, якими передбачається суттєве розширення повноважень територіальних громад. Водночас, наголосивши на готовності використовувати під час напрацювання власної моделі самоврядування успішний досвід Польщі.

Обговорено також питання розробки та впровадження регіональних стратегій розвитку і роль органів місцевого самоврядування у цьому процесі.

Для пришвидшення реформування системи місцевого самоврядування віце-прем’єр-міністр запропонував створити у рамках уже існуючих двосторонніх інституційних механізмів окремі структури, які на постійній основі забезпечуватимуть взаємодію у цій сфері між українськими та польськими експертами. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»