Полтавщина останніми роками стабільно перебуває серед лідерів з економічного та соціального розвитку в Україні. Активно працюють тут і над питаннями адміністративно-територіального реформування. Це помітили в Євросоюзі й запропонували полтавцям взяти участь у їхньому спільному з Програмою розвитку ООН проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», пообіцявши їм певну суму на розвиток місцевих громад, якщо реформи в області відбуватимуться по висхідній.

За даними департаменту економічного розвитку Полтавської облдержадміністрації, нещодавно область отримала міжнародну техдопомогу обсягом понад 1 мільйон євро та 1 мільйон 270 тисяч доларів. Ці кошти підуть на реалізацію ініціатив у межах проекту 29 сільських та 3 селищних рад у 8 районах області. Співфінансування ЄС становить 40 тисяч доларів на район. Витратити кошти можна на проекти за напрямами: водопостачання, ФАПи, енергозбереження у школах і дитсадках, енергоефективність (застосування альтернативних технологій), довкілля (утилізація сміття).

Громади 8 районів подали 17 проектів, пов’язаних із заходами енергозбереження, 9 — щодо енергоефективності, 3 — із надання послуг водопостачання та водовідведення, 3 — у галузі охорони здоров’я. Поки що не у всіх районах, які виграли конкурс, проекти почали реалізовувати.

Безперечним лідером у плані реалізації проектів, спрямованих на добробут громад, став Пирятинський район. З 9 громад, які подали заявки на конкурс, дібрали 4 міні-проекти (їхня загальна вартість  — 1 мільйон 460 тисяч гривень).

Найвартіснішим став проект термомодернізації будівлі школи у селищі Велика Круча. Упровадження енергоощаодних заходів обійдеться в понад 517 тисяч гривень. Із них допомога проекту — 220 тисяч, кошти місцевих бюджетів — 271 тисяча, інші кошти залучить місцева громада. 

По 220 тисяч гривень отримали ще три громади. У  селі Нові Мартиновичі реконструюють систему опалення в амбулаторії сімейної медицини, громада Березової Рудки — водоприймальне устаткування артезіанської свердловини. Тут прокладуть лінії водопостачання на чотирьох вулицях. Громада села Малютинці кошти планує використати на капітальний ремонт лінії водопостачання на одній із вулиць.

А переможцями проекту муніципального розвитку стали  два міста — Комсомольськ і Миргород.  На кожне з них проектом передбачено до 62 тисяч доларів для підтримки мікропроектів. Співфінансування з міського бюджету становить не менш як 5% загальної вартості проекту.

Ремонт житла для переселенців — полтавська ініціатива, з якою тамтешня влада звернулася до проекту. В результаті Полтавщина отримала фінансову допомогу від донорів на ремонт двох об’єктів. На готель «Славутич» у Комсомольську, на який у межах гранту отримали 614 тисяч гривень, із міського бюджету — 153 тисячі. За ці кошти було повністю відремонтовано дах і замінено системи каналізації та опалення. Ще один об’єкт — це житлова будівля в смт Нова Галещина, в якій  відремонтовано перший поверх. Вартість робіт становить понад 1,5 мільйона гривень. ЄС надав на ці потреби мільйон гривень, з обласного бюджету — 376 тисяч. Решту зібрала громада, як і належить за умовами співфінансування. Другий поверх будівлі запланували відремонтувати у межах іншого проекту Євросоюзу.

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко зазначає, що це не кредитні кошти, вони не потребують повернення. Їх надає європейська спільнота на підтримку всієї України. Цю допомогу потрібно об’єднувати із програмами уряду щодо енергозабезпечення та енерго??збереження.