ДОСЯГНЕННЯ

Богдан долає земне тяжіння 

У легкій атлетиці існують рекорди, які прийнято вважати вічними. Скажімо, у стрибках з жердиною чинні чемпіони Європи і світу можуть тільки мріяти, щоб повторити космічні польоти Героя України Сергія Бубки. Інша наша співвітчизниця — киянка Інеса Кравець досі зберігає найкращий показник у потрійному стрибку серед жінок — 16 метрів 50 сантиметрів.

Серед подібних супердосягнень і рекорд світу у стрибках у висоту серед чоловіків. У 1993 році кубинський легкоатлет Хав’єр Сотомайор перелетів через планку, встановлену на небаченій висоті 2 метри 45 сантиметрів. З того часу минуло 20 років, але не те, щоб поліпшити, а навіть повторити подібне, не вдавалося нікому.

15 серпня в московських Лужніках увесь легкоатлетичний світ затамував подих: український атлет Богдан Бондаренко попросив суддів встановити планку на висоті — 2.46. Друга спроба харків’янина виявилася близькою до ідеальної — лише мізерна технічна помилка завадила народженню нового світового досягнення.

 Для золотої медалі чемпіона світу Богдану вистачило і рекорду України — 2.41. Він повторив свій найкращий результат сезону в світі, показаний на етапі Діамантової ліги в Лозанні 4 липня нинішнього року. «Срібло» дісталося бронзовому призеру лондонської Олімпіади-2012 Есе Мутазу Баршіму з Катару, бронзовим призером став канадець Дерек Друін.

Нагадаю, що рік тому в олімпійському Лондоні студент Харківської академії фізичної культури фінішував сьомим, показавши більш ніж скромний результат — 2.29. У секторі для стрибків у висоту тріумфував росіянин Іван Ухов — 2.38. Цьогоріч 23-річний атлет став беззаперечним лідером сезону. Європейська федерація легкої атлетики визнала Бондаренка найкращим легкоатлетом травня і червня. Це звання дісталося харківському стрибуну за перемогу на п’яти етапах Діамантової ліги, в яких він брав участь.

Новоспеченого чемпіона світу привітав Президент України Віктор Янукович.

«Надзвичайно приємно, що саме український спортсмен досяг найвищого результату в стрибках у висоту, продемонструвавши свій талант, високу майстерність та професіоналізм у змаганнях серед найкращих атлетів світу», — наводить слова привітання прес-служба глави держави.

Віктор Янукович побажав Богдану Бондаренку міцного здоров’я, особистого щастя і нових перемог в ім’я України. Богдана Бондаренка привітав також і Прем’єр-міністр Микола Азаров.

У змаганнях з потрійного стрибка Ольга Саладуха з Донецька завоювала бронзову медаль. У фіналі чемпіонка світу-2011 показала результат, який на чотири сантиметри поступається найкращій спробі у кваліфікації — 14.65. Перемогла її головна конкурентка Катерін Ібаргуен з Колумбії, «срібло» у росіянки Катерини Конєвой.

Сьогодні у вечірній програмі  світової першості буде розіграний черговий комплект медалей. Роман Авраменко вийшов до фіналу змагань з метання списа. Лідер української команди показав результат — 80 метрів 37 сантиметрів.

Продовжує боротьбу за медалі і Наталія Лупу. У попередньому раунді українка пробігла дистанцію 800 метрів за 1:59.59 — кращий показник у сезоні. Її подрузі по команді Ользі Ляховій не вистачило п’яти десятих, щоб пробитися у наступне коло змагань.

За два дні до закінчення світової першості наша збірна піднялася на шосте місце в загальнокомандному заліку. На рахунку українців дві золоті і одна бронзова нагорода. Лідирують американці з чотирма золотими медалями, друге місце ділять росіяни та кенійці — по три найвищі відзнаки.

У нинішньому столітті так високо не стрибав ніхто в світі. Фото Укрiнформу

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу з легкої атлетики 

Стрибки у висоту

Богдан Бондаренко (Україна) – 2.41

Мутаз Баршім  (Катар) – 2.38

Дерек Друін (Канада) – 2.38

Потрійний стрибок

Катерін Ібаргуен

(Колумбія) – 14.85

Катерина Конєва (Росія) – 14.81

Ольга Саладуха (Україна) – 14.65

Ходьба, 50 км

1. Роберт Хеффернан

(Ірландія) - 3:37:56

2. Міхаїл Рижов

(Росія) - 3:38:58

3. Джаред Таллент

(Австралія) - 3:40:03

4. Ігор Главан

(Україна) - 3:40:39

...13. Сергій Будза

(Україна) - 3:47:36