ЗАСТЕРЕЖЕННЯ

 Відвідувачі ресторанів і барів постійно наражаються на небезпеку, дихаючи шкідливим тютюновим димом

Упродовж останніх двох місяців волонтери проекту громадської організації "Інститут Медіа Права" "Київ без тютюнового диму" здійснили моніторинг барів, кав'ярень і ресторанів Києва. Вони намагалися з'ясувати, як у цих місцях виконується Закон України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення". Згідно з цими вимогами заклади громадського харчування повинні відвести для осіб, які не курять, не менше половини площі. Причому це місце треба розмістити так, щоб тютюновий дим сюди не поширювався.

Так має бути в ідеалі. А от що побачили волонтери насправді. Для моніторингу обрали 100 столичних закладів, де дозволено курити: кафе, бари, паби, ресторани. Моніторинг виявив: 79% обстежених закладів громадського харчування порушують вимоги українського законодавства.

Майже половина зі ста закладів, які потрапили до моніторингу, порушують вимоги закону про розміщення наочних графічних знаків із надписами "Місце для куріння", "Куріння шкодить вашому здоров'ю" та "Куріння заборонено".

- Усі ми потрапляли в ситуацію, коли після відвідин кафе чи ресторану, навіть перебування в залі для некурців одяг та волосся смерділи сигаретним димом, - говорить волонтер Євгенія Малих. - А щодо кав'ярень, де відвідувачі взагалі не курили, такі можу перелічити на пальцях. Палять і на стадіонах. Зі мною одного разу відбувся такий випадок. Я прийшла на стадіон подивитися футбол. Раптом відчуваю -поряд хтось палить. Виявилося, це був охоронець. Попросила його припинити, але він не відреагував. Усе закінчилося тим, що я написала заяву до міліції. Але, що мене найбільше вразило, керівник охорони стадіону буквально виривав цю заяву у мене з рук - замість того, щоб навести лад серед своїх підлеглих.

Учасники проекту "Київ без тютюнового диму" взагалі вважають, що вимоги закону треба вдосконалити. Фактично розділити зали для курців і некурців неможливо, адже повітряний простір один.

- Куріння у таких закритих громадських місцях, як кафе, бари, ресторани, потрібно заборони повністю, - вважає головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка. - Адже в приміщеннях громадського харчування, де курять навіть декілька чоловік, концентрація канцерогенних і токсичних речовин тютюнового диму перевищує в десятки і навіть сотні разів ту концентрацію речовин, яку вдихає людина, стоячи біля пожвавленої автомагістралі або труби хімічного заводу.

ДО РЕЧІ

Кияни стурбовані чужим димом

Опитування Київського міжнародного інституту соціології показало, що переважна більшість мешканців столиці схвалює ідею щодо закону, який повністю забороняє куріння в більшості громадських місць, у тому числі на всіх робочих місцях, у громадських будівлях, офісах, ресторанах і барах (81% респондентів підтримують, у тому числі 63% повністю схвалюють).

Кияни не лише стурбовані чужим димом (73% респондентів стверджують, що дуже або досить стурбовані), вони визнають, що пасивне куріння викликає проблеми зі здоров'ям. Приблизно дев'ять з десяти вважають, що вплив чужого диму - це серйозна (62%) або помірна (26%) загроза для здоров'я.

Жителі столиці переконані, що чужий дим становить особливо серйозні ризики для здоров'я таких працівників як офіціанти (83%), бармени (80%) і службовці (84%).

Більш, ніж дев'ять з десяти киян (92%) згодні з тим, що всі працівники мають право на захист від пасивного куріння, не зважаючи на те, де вони працюють. Громадяни також зазначають, що уряд повинен зробити більше, щоб захистити працівників від чужого диму.

Респонденти не вважають, що права курців мають порушувати права людей, які не курять. Приблизно 77% переконані, що право дихати свіжим повітрям важливіше (45%), ніж право палити в громадських місцях.

ВАРТО ЗНАТИ

Вчені Ізраїльського інституту технологій "Техніон" довели, що частки, які осідають в оселях від сигаретного диму, більш шкідливі для здоров'я, ніж це вважалося раніше.

Відомо, що дихати чужим сигаретним димом, тобто бути пасивним курцем, шкідливо для здоров'я. Але частки диму, які осідають на поверхнях приміщень та одязі курців, небезпечні навіть після того, як дим розвіявся: нікотин при взаємодії з повітрям окислюється, внаслідок чого утворюються так звані вторинні органічні аерозольні сполуки. Продукти окислення нікотину осідають в оселі на всіх поверхнях, у тому числі на їжі й меблях, а також на одязі курців. Дослідники встановили, що за умови взаємодії нікотину з целюлозою, яка є компонентом дерев'яних меблів, бавовни і паперу, виділяються токсини. Вони швидко проникають в організм через шкіру та рот, легко потрапляють у легені і швидко переміщуються по організму. Особливо небезпечними є оселі курців для маленьких дітей. Адже діти тягнуть все до рота, а також повзають, тому постійно контактують з різними поверхнями.

- Це дослідження ще раз переконливо свідчить, що єдиним надійним способом захисту дітей є повне припинення куріння їхніми батьками та іншими оточуючими, - говорить Костянтин Красовський, завідувач сектору контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

Інтернет-ресурси відмовилися від реклами сигарет

ЗАБОРОНА

Лідери Інтернет - міжнародні пошукові системи Google, Yahoo, Bіng, соціальні мережі Facebook, Вконтакте, відеохостинг Youtube, eBay Іnc відмовилися від реклами сигарет на своїх сайтах.

"Оголошення не повинні містити, сприяти просуванню, поширювати рекламу тютюнових виробів, а також посилатися на неї", - вказано на офіційному сайті соціальної мережі Facebook. Youtube забороняє у себе рекламувати тютюн і тютюнові вироби, включаючи сигарети, сигари, трубки і папір для сигарет.

Google AdWords також забороняє рекламу тютюнових виробів, включаючи сигарети, сигари, трубки, електронні сигарети. Проте тут дозволено рекламувати тютюнові аксесуари, такі як запальнички, попільнички, портсигари, а також різну продукцію для допомоги в припиненні куріння. Такої політики щодо заборони реклами тютюнової продукції дотримується і Mіcrosoft / Yahoo.

Творець найбільшої в СНД соціальної мережі в Інтернет "Вконтакте" Павло Дуров повідомив, що з 31 березня 2011 р. проект відмовиться від розміщення реклами алкогольної і тютюнової продукції.

"З погляду біохімії, алкоголь і нікотин - такі самі наркотики, як кокаїн і марихуана. Мене не заохочують рекламні бюджети наркоторговців, які руйнують розум і підривають здоров'я росіян. Незабаром у "Вконтакте" зникне реклама тютюну і спиртного, - обіцяє Павло Дуров.

За даними дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я, майже 17 європейських країн вже заборонили рекламу тютюну через Інтернет - Вірменія, Австрія, Хорватія, Кіпр, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Латвія, Португалія, Румунія, Словенія, Іспанія, Македонія, Туреччина.
 

Дар'я БОРИСЯК

ПРЯМА МОВА

Ганна ГОПКО,
Керівник відділу адвокації Коаліції
"За вільну від тютюнового диму Україну"

- 70% населення України, за даними ВООЗ, підтримують повну заборону реклами тютюну, в тому числі і в Інтернеті, де активно проводить час молодь. Враховуючи, що в Україні противники тютюнопаління очікують на ухвалення законопроекту, який має намір заборонити всі види реклами тютюну, зарубіжний досвід творців соціальних мереж має переконати законодавців, що заборона реклами в Інтернеті не є актом цензури, як вважають деякі експерти, а навпаки -є проявом розуміння, що Інтернет-простір не можна використовувати для просування, реклами шкідливих товарів, які викликають залежність.

ПОРАДИ ФАХІВЦІВ

Роззбройте курця... усмішкою!

Перш за все слід пам'ятати, що ваші права захищені законодавчо. Згідно з Законом України N2899-ІV (ст.20 ч.2), за невідведення у закладах громадського харчування для осіб, які не курять, не менш, ніж половини площі цих громадських місць, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію, передбачено штрафи -від 1 тис. до 10 тис. грн. Штрафи визначені і за необладнання спеціально відведених для куріння місць та нерозміщення наочної інформації - 3,4 тис. грн. З 26 листопада 2010 р. набула чинності постанова Держспоживстандарту N479 щодо порядку накладання штрафів. Згідно з документом, до закладів-порушників тепер застосовують штрафні санкції.

Тож якщо ви виявили, що ресторан або кафе, до якого прийшли, порушує норми закону, можете написати скаргу до Держспоживстандарту - він проведе перевірку цього закладу громадського харчування. На жаль, за даними Інституту Медіа Права, кияни практично не користуються цим засобом впливу на недобросовісних власників кафе та барів. За минулий рік до Держспоживзахисту надійшла лише одна така скарга.

Пам'ятайте: якщо ви дозволяєте комусь курити у вашій присутності, перетворюєтеся на пасивних курців. Отже, вам доведеться усвідомлювати свої права на чисте повітря і навчитися їх захищати. Головна складність, про яку згадують некурці, - попросити людину з цигаркою не диміти поряд. Якщо доводиться стояти на зупинці в очікуванні транспорту, а поруч хтось курить, можна сказати: "Шановний, перекуріть, будь ласка, у стороні, а я скажу, що ви тут стояли". І перед тим, як курець скаже хоч слово, важливо усміхнутися йому і сказати "Дякую!"