Воротар нашої команди так і не зміг зберегти ворота сухими, бо ще в першому таймі пішла злива. Цей застарілий жарт футбольної середи у Донецьку почали згадувати неспроста, адже ще вранці задощило. Дехто навіть нарікав: мовляв, негоду привезла із собою з Англії звикла до неї команда суперників. Тому зважаючи на погодні умови, завсідники «Донбас Арени» у перерві між приготуваннями парасоль, плащів тощо робили свій прогноз: чого-чого, а сухого нічийного результату ввечері не повинно бути. Зрештою, так і сталося, та все за порядком.

Найбільш титулований клуб із Великобританії «Манчестер Юнайтед» уперше приїхав у Донецьк, і тому на цей матч тут очікували з особливим нетерпінням. Зокрема любителі статистики тішили себе спогадами, що на «Донбас Арені» «Шахтар» у єврокубках поки що не програв жодного поєдинку британським командам: 2 перемоги та 1 нічия.

Дуглас Коста (20) — Томасу Клєверлі (23): не поспішай, бо послизнешся. Фото УНІАН

«Наші гравці мають максимально налаштуватися і принести на футбольний матч свято, якого всі тут чекають, — сказав напередодні поєдинку наставник гірників Мірча Луческу. — Хочу, щоб на трибунах була атмосфера такою, як на матчах із «Челсі» та «Арсеналом». І бажано, щоб і результат був таким самим. А зможемо сподіватися на такий підсумок, якщо перенесемо на поле всі свої найкращі якості — техніку гравців і швидкість атаки».

Що ж, уболівальники не підвели: мокрого й прохолодного осіннього вечора на «Донбас Арені» був аншлаг і «дванадцятий гравець» підтримував своїх улюбленців з усіх сил (цікаво, що надвечір навіть виник автомобільний затор на українсько-російському кордоні, оскільки багато вболівальників уже традиційно їхали сюди із сусідньої Ростовської області).

Не секрет, що обидві команди зараз переживають не найкращий період кадрових ротацій і тому перебувають у трохи схожому становищі. А десь за годину до матчу топ-новиною стало таке повідомлення з табору суперника: у заявці нема грізного Вейна Руні, який провів феєричний поєдинок проти «Байєра». Але немов компенсуючи це, в основі «Шахтаря» знову з’явився «улюбленець» публіки Луїс Адріано, який змарнував стовідсотковий гольовий момент у виїзному матчі в Іспанії та через ушкодження пропускав поєдинок із земляками-«металургами».

Команди у статусі лідерів групи А почали поєдинок з розвідки, не поспішали форсувати події на полі, але сухий рахунок, як і передбачали місцеві оракули, протримався недовго. «Червоним дияволам» допомогла та суто англійська мокра погода: у цілком «робочій» ситуації Ярослав Ракицький несподівано послизнувся і фактично віддав гольовий пас суперникові. Забивши швидкий гол, гості цілком прогнозовано відійшли назад, а «Шахтареві» тепер належало наполегливіше шукати шляхи до воріт суперника, додаючи добре організовані оборонні редути.

Переповнений стадіон (51550 глядачів) гнав своїх улюбленців уперед і вже в другому таймі стало зрозуміло, що не такі й страшні «дияволи»: гірники заволоділи ініціативою, і нарешті з’явилися нагоди зрівняти рахунок. А вдалося це зробити за схожої ситуації: помилився захисник британців, і Тайсон, добре приклавшись до м’яча, забив свій перший гол у Лізі чемпіонів.

Гру зроблено? Схоже, такої думки дотримувалися й наставники команд, а тактичні заміни, зроблені буквально наприкінці поєдинку, — зайвий доказ того, що нічийний результат влаштовував обох суперників — лідерів групи.

«Ми взяли цінний бал, — підтвердив після фінального свистка головний тренер «дияволів» Девід Моєс. — У «Шахтаря» хороша статистика матчів з англійськими командами, але ми діяли, як потрібно. Хоча, забивши швидкий гол, я вважав, що зможемо зберегти свої ворота сухими».

Тезу про цілком прийнятний результат пізнього вечора неодноразово повторювали і футболісти обох команд, і фахівці, і вболівальники, адже команди й надалі очолюють групу А і мають непогані шанси та перспективи. Особливо це стосується гірників, які поступово додають у грі, й фактично врятована гра з одним із лідерів світового футболу має додати їм упевненості.

«Думаю, нічия — це не гірший результат для обох команд, але до гри ми в жодному разі не думали про те, щоб узяти тільки одне очко, — підсумував виступ своїх підопічних Мірча Луческу. — Я задоволений тим, що ми піднялися до рівня «Манчестера» і в деяких моментах мали певну перевагу. Гра мені сподобалася, і шкода, що не вдалося виграти».

Виправити це «Шахтар» зможе у двох наступних поєдинках проти «Байєра».