На сході України днями бойовики та іноземні найманці вперше застосували танки, які, за даними української розвідки, з’явилися з боку Російської Федерації. У результаті військової операції, яку планували напередодні, українським військовим вдалося втримати ситуацію під контролем.

У зв’язку з цим Президент Петро Порошенко провів термінову нараду з керівниками силових відомств. За інформацією військових, унаслідок добре підготовленої операції, українські військові та прикордонники відновили контроль над ділянкою державного кордону завдовжки понад 100 кілометрів, ведучи боротьбу навіть із ворожими танками.

Державна межа перестає бути просто умовною лінією. Фото Володимира ЗAЇКИ

Того самого дня Петро Порошенко провів телефонні розмови з віце-президентом США Джозефом Байденом і Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, обговоривши з ними тривожні події, що відбуваються на сході України. Співрозмовники погодили подальші кроки щодо втілення мирного плану в регіоні, повідомляє прес-служба Президента.

Під час спілкування з керівником німецького уряду було обговорено координацію зусиль з деескалації ситуації в Донецькій і Луганській областях, діяльність тристоронньої Контактної групи з реалізації положень мирного плану Президента України щодо врегулювання ситуації на сході та питання взаємодії України з ЄС, зокрема у сфері енергетичної безпеки.

Федеральний канцлер заявила про послідовну підтримку ініціатив Президента України і висловила всебічну готовність сприяти процесу нормалізації ситуації. Сторони позитивно оцінили факт надання гуманітарної допомоги Україні Червоним Хрестом Німеччини за сприяння Міністерства закордонних справ ФРН.

На продовження теми стабілізації ситуації на сході України Петро Порошенко провів змістовну й тривалу телефонну розмову з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Перші особи обговорили мирний план глави нашої держави щодо врегулювання ситуації на сході України.

Президенти України та Росії порушили питання стосовно кроків, які необхідно здійснити для припинення вогню та вирішення кризи мирним шляхом.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»