ТУРИСТИЧНИЙ БІЗНЕС

Українці віддають перевагу приватним, а не багатомісним номерам у бюджетних готельних закладах

Кілька років тому знайома запропонувала поїхати на відпочинок в Крим у розпал сезону. У всесвітній мережі вона знайшла непоганий і, головне, дешевий хостел. Принаймні так себе вони позиціонували. Це мала бути кімната в новому кількаповерховому приватному будинку недалеко від моря. По телефону забронювали номер на двох і поїхали. Проте коли побачили цей, так би мовити, хостел, втратили дар мови. Почну з того, що до моря потрібно було йти не менше 40 хвилин. Кімната виявилася настільки маленькою, що дві наші валізи заполонили майже весь вільний простір, який був між чотирма двоповерховими ліжками. Попри те, що ліжка були двоповерховими, матраци в них були з розтягнутих пружин. Тож деякі частини тіла того, хто спав на «другому поверсі», «падали» на перший. Ще один нюанс — вид з вікна: перед нами відкривався незвичний пейзаж… місцевого кладовища. Тож зрозумівши, що це місце не для нас, відмовилися від проживання і знайшли собі інше.

Звісно, обираючи будь-який готель чи хостел, було б добре скористатися рекомендаціями друзів чи знайомих. Якщо немає в кого спитати поради, тоді, щоб не втрапити в подібну халепу, фахівці радять уважно роздивитися власний сайт хостелу і почитати відгуки клієнтів. Причому бажано, щоб ці враження були написані не на власному сайті, а на інших. Адже в Україні доволі багато непоганих місць, де можна дійсно недорого зупинитись.

Обираючи хостел, краще скористатись рекомендацією знайомих. Фото Володимира ЗАЇКИ

— Маю зауважити, що більшість українських хостелів запропонують гостям дешеве проживання в чистому номері. У деяких клієнтам навіть безкоштовно можна буде скористатись Інтернетом чи Wi-Fi. Середня вартість спального місця в номері на чотири місця коливається від 100 до 150 грн. За окремий номер в хостелі потрібно викласти приблизно 400 грн, — розповідає президент Молодіжної асоціації хостелів України Роман Пономаренко. — До речі, більшість українців ладні заплатити більше, але жити в окремому номері. Згідно з нашою статистикою, 60% гостей українських хостелів — наші співвітчизники. Тож зрозуміло, що попит на дешеве проживання серед українців є. Це вже не кажучи про іноземних гостей.

Оскільки Україна непогано себе зарекомендувала під час проведення футбольного турніру, тож, за прогнозами фахівців, кількість туристів має зрости, і такий вид проживання буде затребуваний. Після проведення Євро-2012 їх закрилося лише 10%. Інші успішно працюють, хоч і заповнюваність номерів трохи знизилася. Під час чемпіонату господарі деяких хостелів підвищували ціни вдвічі-тричі й змогли добре заробити. Але це стосується лише тих, хто встиг себе позитивно зарекомендувати на ринку і дати рекламу ще в лютому 2012 року.

— Ринок українських хостелів розвиваються по-різному. До початку активної підготовки до проведення Євро-2012 готельний ринок України розвивався повільно, потім ситуація дещо змінилася. Звідусіль говорили про те, що не вистачає готелів, люди взялися відкривати хостели, міні-готелі. На ринок зайшли і великі «бренди». Ситуація щодо нестачі готельних номерів була трохи роздута, — впевнений виконавчий директор Асоціації малих готелів і апартаментів в Україні Антон Матіяш. — Проте не всі, хто вирішив зайнятися цим бізнесом, розуміли його специфіку. Ще одна проблема — відсутність кваліфікованого персоналу, який би міг обслуговувати клієнтів на достойному рівні.

Щодо кількості, то експерти називають цифру в 2 тис. готелів і готельних закладів. Невеличкі комплекси функціонують переважно в Криму та Карпатах, а також в столиці. Щодо специфіки, то кримські і карпатські орієнтовані на відпочиваючих, здебільшого вони працюють посезонно. Натомість послугами столичних більше користуються люди, які приїжджають у відрядження чи на виставки, мережеві компанії, що проводять семінари тощо. Рідше туристи.

— Загалом готельний фонд України складає майже 77 000 номерів. Їх недостатньо для туристів, які могли б приїжджати в Україну. Так, для прикладу, на 1 тис. жителів Варшави нараховується 6,7 готельних номерів, у Києві цей показник складає 2,4 номера на людину, — зазначає Антон Матіяш.

ПОРАДА

Обираючи будь-який готель чи хостел, було б добре скористатися рекомендаціями друзів чи знайомих. Якщо немає в кого спитати поради, тоді, щоб не втрапити в подібну халепу, фахівці радять уважно роздивитися власний сайт хостелу і почитати відгуки клієнтів. Причому бажано, щоб ці враження були написані не на власному сайті, а на інших. Адже в Україні доволі багато непоганих місць, де можна дійсно недорого зупинитись.