ЗНО-2012

Цьогоріч абітурієнти складатимуть тести  з чотирьох предметів замість п’яти  та матимуть сюрпризи під час вступної кампанії 

З 1 січня розпочалася реєстрація абітурієнтів для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні. Подати всі документи до свого регіонального центру оцінювання якості освіти можна буде до 20 лютого 2012 року.

Не відкладайте в довгу шухляду

Якщо торік випускники складали тестування з п’яти шкільних дисциплін, цього року профільне відомство скоротило їх кількість до чотирьох — мовляв, щоб потенційні вступники робили більш чіткий вибір майбутньої спеціальності. Відтак, згідно із затвердженим «Порядком проведення ЗНО в 2012 році», абітурієнти складатимуть тести не більш як із чотирьох дисциплін: українська мова і література, історія України, всесвітня історія, математика, біологія, географія, фізика, хімія, російська мова та одна з іноземних за вибором (англійська, німецька, французька, іспанська).

Якщо ви вже визначились, тести з яких саме предметів складатимете, слід ретельно підготувати всі  документи, зокрема оформити заяву-реєстраційну картку. Як пояснюють в Українському центрі оцінювання якості освіти, її можна сформувати самостійно, скориставшись спеціальною програмою, яку розміщено на веб-сайті центру. Також — у разі виникнення якихось питань — можна звернутися за допомогою до працівника вашого пункту реєстрації. Причому працівники УЦОЯО наголошують, що на копіях документів, які надаються для реєстрації, слід зробити відмітку «Згідно з оригіналом» та поставити особистий підпис, власне прізвище, ініціали й дату засвідчення копії.

Надіслати пакет реєстраційних документів слід не пізніше 20 лютого на адресу відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. Краще документи надсилати цінним листом із описом вкладеного. Як підтвердження своєї реєстрації для участі в ЗНО-2012 ви отримаєте власний сертифікат разом з реєстраційною карткою абітурієнта, інформаційним бюлетенем та повідомленням про створення особливих умов проходження тестування (для осіб, які надіслали відповідний висновок закладу охорони здоров’я).

Водночас спеціалісти застерігають абітурієнтів: якщо впродовж трьох тижнів з моменту відправлення пакета документів ви не отримали сертифікат або лист із відмовою в реєстрації, слід звернутися до свого регіонального центру — за телефоном інформаційної підтримки. Також краще не відкладати реєстрацію на останні дні, щоб уникнути додаткових проблем і хвилювань.

Освітяни запевняють, що навіть після реєстрації деякі абітурієнти раптом вирішують складати тести з інших предметів. У такому разі (або якщо потрібно внести зміни до персональних даних) доведеться пройти реєстрацію повторно, надіславши до центру документи та раніше отриманий сертифікат. Причому такі зміни можна внести лише до 5 березня (дату подання визначать за поштовим штемпелем).

Іноземна чи математика?

Нагадаємо, що цього року у зв’язку з проходженням в Україні фіналу чемпіонату Євро-2012 основна сесія проведення ЗНО розпочнеться значно раніше, ніж зазвичай. Якщо раніше абітурієнти спершу складали українську мову і літературу, тепер перше випробування відбудеться з хімії — 15 травня, 17 травня — з російської мови, 19 — з географії, 21 і 22 — з математики, 24 — із всесвітньої історії, 26 — з іноземних мов, 28 і 29 — з української мови та літератури, 31 травня та 1 червня — з історії України, 5 червня — з фізики і 7 — з біології. Додаткова сесія тестування відбудеться з 18 по 23 червня.

Вступна кампанія стартує на день пізніше — 2 липня. За словами батьків майбутніх вступників, своєрідним «сюрпризом» для їхніх дітей стали цьогорічні Умови прийому до ВНЗ. «При вступі на деякі  факультети провідних університетів раптом з’явилися додаткові предмети, які не мають жодного стосунку до відповідного напрямку, — обурюється батько випускниці киянин Микола Олексійович. — Скажімо, відтепер, щоб вступити на «Видавничу справу і редагування», окрім профільної української, як непрофільні даються предмети на вибір: історія України, іноземна і… математика! Скажіть, навіщо випускникам, які планують вступати на гуманітарний напрямок, здавати точні предмети?» На деяких інших напрямках додалися російська мова, географія та інші дисципліни.

Тож єдине, що можна порадити цьогорічним абітурієнтам, — спробувати свої сили в пробному тестуванні: «репетиція» тестів цьогоріч відбудеться теж раніше — 24 та 31 березня.

АБІТУРІЄНТУ НА ЗАМІТКУ

Щоб зареєструватися для участі в ЗНО-2012, потрібно подати:

  • копію паспорта або свідоцтва про народження
  • копію документа про повну загальну середню освіту (а якщо атестат отримаєте цьогоріч, подайте довідку з навчального закладу)
  • дві фотокартки розміром 3 x 4 см
  • оформити заяву-реєстраційну картку
  • висновок закладу охорони здоров’я про необхідність створення особливих умов проходження ЗНО (у разі потреби)
  • копію документа про зміну прізвища, імені чи по батькові
  • переклади документів державною мовою, завірені нотаріально