Напередодні католицького Різдва на інформаційних сайтах з’явилися повідомлення від Студентської координаційної ради про намір мобілізувати студентів на протестні акції проти затримок із виплатами стипендій. «Напередодні свят нас залишили без копійки в кишені», — повідомляли  активісти. Особливо обурювало молодь те, що на фоні бюджетних планів на 2014 рік підвищити фінансування правоохоронних органів студентам затримують їх мізерні виплати, на які й прожити неможливо. І оголосили вимогу Міністерству освіти і науки — протягом 24 годин ліквідувати заборгованість по стипендіях.

«Урядовий кур’єр» поцікавився, яка ж ситуація з виплатами  студентських грошей склалася в країні. Наші журналісти в регіонах повідомили про таке.

МИКОЛАЇВ. У Національному аграрному університеті студенти з дня на день очікують стипендію за грудень. Хоч і з затримкою, але викладачам щойно перерахували заробітну плату — зазвичай вони її отримують в один день із студентськими стипендіями. Педагогам навіть виплатили відпускні — їх відправили у відпустку з 30 грудня по 17 січня з грошима. Вчора тут відбулися загальні збори колективу, де керівництво пояснило ситуацію, що склалася у виші із фінансуванням. Щодо виплати стипендії — поки інформації про це немає.

ХАРКІВ. У Національному університеті ім. Каразіна стипендію зазвичай виплачують 13 грудня. Як повідомила заступник головного бухгалтера закладу Світлана Труш, за листопад гроші студентам виплачені повністю, а от за грудень — ні, але обіцяють. На папері гроші виділені, але казначейство їх ще не перерахувало. У Харківському університеті ім. Сковороди, за словами заступника головного бухгалтера Вікторії Ткаченко, теж за листопад стипендії виплачені, а от за грудень ще не прийшли гроші.

Виявилася така закономірність: навчальний заклад, який фінансується напряму з обласного казначейства, як правило, гроші отримує раніше, а той виш, який фінансується з районного, — значно пізніше. Вони подають про це інформацію в облдержадміністрацію. І ще важлива деталь — вишам виділяються окремі суми на харчування студентів-сиріт. Наразі ці гроші не виділені, тож діти без батьківської підтримки зараз просто перебиваються з хліба на воду.

ДНІПРОПЕТРОВСЬК. За повідомленням одного з викладачів, у Національній металургійній академії України, виплату стипендії вже затримали на 10 днів. У Дніпродзержинському державному технічному університеті стипендії студентам вже виплатили за графіком, а от зарплату викладачам трохи затримали, втім вони вже одержали СМС-повідомлення, що гроші на картки перераховані.

РІВНЕ. Ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник повідомив, що у них стипендію виплачують за графіком. Така ж ситуація і у Національному університеті водного господарства і природокористування. Тут навіть виплатили премії 67 відмінникам у розмірі місячної стипендії, також кільком десяткам студентів  — по половині стипендії. Голова облдержадміністрації Василь Берташ вручив сертифікати кращим студентам на премії від голови ОДА у розмірі 3600 гривень.

КИЇВ. У столиці в різних навчальних закладах ситуація різна. Навіть в різних інститутах Національного університету ім. Шевченка. Так, студенти Інституту міжнародних відносин, наприклад, стипендію за грудень отримали, а майбутні журналісти — ні.

***

Отже, святкуватимуть студенти Новий рік на голодний шлунок чи все ж таки їм виплатять стипендії за грудень? З цим питанням редакція звернулася до  Міністерства освіти і науки. От що нам відповіли: «Станом на 25.12.2013 року відповідно до помісячного розпису асигнувань Державного бюджету України за грудень 2013 року здійснено 100-відсоткове фінансування за соціально захищеними статтями видатків, в тому числі й на виплату стипендій. Проте ті навчальні заклади, які на сьогодні не здійснили виплату стипендій, подали свої платіжні доручення до відділень Державної казначейської служби України у визначені терміни, однак оплата за дорученнями не здійснена з причин, незалежних від розпорядників та одержувачів бюджетних коштів».