ПЕРСПЕКТИВА

Програма оренди з викупом не передбачає першого внеску

Державна іпотечна установа анонсує запуск ще однієї державної житлової програми — оренди квартир з правом викупу під 3% річних. Щоправда, самої програми ще немає — є лише проект відповідної постанови Кабінету Міністрів. Як зазначив голова правління Державної іпотечної установи Валентин Рибачук, цей проект уже пройшов погодження у всіх профільних структурах, і нині Мінфін має подати його на затвердження Кабміну. Посадовець сподівається, що цю постанову уряд ухвалить ще до початку грудня.

На думку експертів, пропозиція держави є досить цікавою та вигідною для ринку. Фото Володимира ЗАЇКИ

Таким чином, у країні запрацює ще одна державна житлова програма. Хоч їх і нині діє чимало. Впроваджуючи їх, урядовці орієнтуються тільки на квартири, які пропонуються на первинному ринку. Тобто вирішили вбити двох зайців одним пострілом: і допомогти людям, які мріють про власний куточок, але не мають коштів для придбання його за ринковими цінами, і підтримати будівельну галузь. Адже, за словами В. Рибачука, нині побудувати дім нескладно — набагато важче продати квартири. А така галузь, як будівництво, тягне за собою низку інших, суміжних галузей, отже, від неї в економіці залежить багато. А ще будівництво традиційно потребує  значної кількості робочої сили, тож дає роботу й заробіток людям.

Утім, уже діючі житлові програми йдуть не так жваво, як хотілось би. Одна сторона проблеми — зарплата в конвертах, яка автоматично виключає тих, хто її отримує, зі списку претендентів на власні квадратні метри. Інша — необхідність сплати першого внеску навіть з «білою», але невеликою зарплатою. Далеко не у всіх, хто не має грошей на квартири за комерційними цінами, вони знаходяться й на доступне житло. Навіть попри те, що ці люди стоять на квартирній черзі.

Тож, можливо, для них програма оренди з викупом стане справді рятівним кругом? Адже вона не передбачає першого внеску. Натомість у ній закладено, за словами Валентина Рибачука, що державна іпотечна установа викуповуватиме помешкання у будівельників і здаватиме їх в оренду. Банки до цього процесу не залучатимуть. На першому етапі ДІУ викуповуватиме квартири за рахунок коштів, отриманих від  випуску облігацій, а також коштів свого статутного капіталу. «А потім будемо звертатися по допомогу до держави. Потрібно ретельно відпрацювати механізми, щоб людям було зручно брати участь у програмі», — зауважив Валентин Рибачук. Квартира перейде у власність мешканця після того, як буде внесено останній платіж. У цій програмі зможуть брати участь усі, хто перебуває на квартирному обліку. Але пріоритет надаватимуть працівникам бюджетної сфери.

Притому це вже будуть квартири з мінімальним ремонтом, тобто такі, в які можна заносити меблі й жити. Втім, саме це повідомлення голови правління ДІУ викликало певне здивування. Адже будівельники зазвичай віддають майбутнім мешканцям лише голі стіни, а вже облаштування квартири — справа самих новоселів. У тому числі й тих, хто купує житло за підтримки державних житлових програм. А хто ж у цьому випадку робитиме ремонт? Валентин Рибачук зауважив, що будівельники. Якщо вони зацікавлені в реалізації цих квартир, будуть змушені потурбуватися про необхідний ремонт у квартирі. Звичайно ж, це додатковий плюс до привабливості такої програми. «Я певен, що ринок під наші вимоги підлаштується», — зауважив голова правління ДІУ.

Посадовець підрахував, що нині будівельники можуть запропонувати за програмою оренди з викупом 14 тисяч квартир, зі ступенем готовності 90%. За розрахунками Державної іпотечної установи, при оренді з правом викупу квартири, наприклад, площею 50 м2 у столиці України, щомісяця потрібно буде сплачувати 2,6 тис. грн. І, звичайно ж, платити за житлово-комунальні послуги.

Якщо ця програма запрацює, можливо, вона трохи вгамує «апетити» тих власників квартир, які нині здають їх в оренду. Адже не секрет, що нині потрібно мати досить солідні заробітки, щоб «потягти» таку оренду. Її вартість підрахував голова комітету статистики і аналітики Ліги експертів України Андрій Гусельников. Він зауважив, що оренда найдешевшої квартири в Києві — на Лівому березі — коштує 3900 грн на місяць. Тож, на думку експерта, пропозиція держави щодо оренди житла з викупом буде досить цікавою і вигідною для ринку.

Все це добре, однак ми поки що говоримо тільки про перспективу. Посадовці мають надію, що нова програма запрацює вже в наступному році.