Не встигли вщухнути пристрасті навколо пожежі в Черкаському музично-драматичному театрі, що знищила чимало матеріальних цінностей, як запалала міська загальноосвітня школа №12. Вогонь з’явився в побутовому приміщенні на другому поверсі. Першими виявили дим робітники, які виконували ремонтні роботи. Один із них ще до прибуття рятувальників намагався загасити вогонь власноруч, внаслідок чого зазнав отруєння продуктами горіння. Зусиллями рятувальників, які швидко прибули на місце події, пожежу ліквідували. Вогонь устиг знищити побутові речі, які були всередині приміщення. Постраждалого госпіталізували. Загрози його життю немає.

Здавалося б, тривіальна ситуація. Пожежі, на жаль, трапляються частенько. Однак чи не занадто часто лихо локалізується там, де працює чи відпочиває значна кількість людей, навчаються діти? Чи не замало уваги приділяємо їхній безпеці? Адже існує комплекс запобіжних і профілактичних заходів, які нерідко лишаються на папері, «для галочки».

Пригадується, як у квітні нинішнього року виникла пожежа в одному з навчальних корпусів Канівської дитячої школи мистецтв. Завдяки оперативності й старанням працівників місцевої пожежно-рятувальної частини вогонь швидко локалізували, а потім і ліквідували. Але ж була реальна загроза поширення його на інші приміщення. Як пізніше з’ясувалося,  причиною пожежі стало коротке замикання електромережі. Але ж хтось мав відповідати за справність електрогосподарства. Вочевидь, відповідав лише формально.

А ось іще одне з останніх повідомлень зі стрічки надзвичайних новин: у Чорнявці Черкаського району згоріла 300-річна дерев’яна церква. На щастя, жертв не було. Хоча пожежники швидко ліквідували вогонь, та пам’ятку місцевого значення врятувати не вдалося.

Якщо всі згадані випадки обійшлися без жертв, то в результаті пожежі в кафе «Оріон» села Носачів Смілянського району, за повідомленням управління ДСНС в області, у березні нинішнього року загинуло двоє людей.

Перелік подібних ситуацій можна продовжувати. Героїчними зусиллями рятувальників вогняну стихію здебільшого вдається швидко приборкати. Разом з тим відповідні служби, вочевидь, систематично аналізують ситуацію, роблять необхідні висновки. Однак прикрі факти недбальства, внаслідок яких і доводиться проявляти героїзм, — нині не рідкість. Згідно зі статистичними даними, основні причини пожеж в Україні — це необережне поводження з вогнем, порушення правил монтажу та експлуатації електроустаткування, побутових електроприладів та приладів опалення.

Порівняно з країнами Західної Європи, кількість пожеж та людей, які на них загинули, в нашій країні досить значна. Це пов’язано зі складним соціально-економічним становищем держави, недостатньою профілактичною роботою щодо запобігання вогняній стихії, низькою участю в справі пожежної безпеки місцевих органів самоврядування та громадських об’єднань.

За даними Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту, тільки за чотири місяці нинішнього року в Україні зареєстровано 22 570 пожеж. Їх кількість збільшилась на 5%, прямі матеріальні збитки — на чверть. Матеріальні втрати від пожеж становили майже 1,5 мільярда гривень. Внаслідок пожеж загинуло 886 людей, зокрема 22 дитини, 498 людей зазнали травм (із них 40 дітей). Тобто щодня внаслідок пожеж гинуло семеро і травмувалося четверо осіб.

Тому варто замислитися над ситуацією і діяти — цілеспрямовано та відповідально.