У Рівному чоловік відстрілювався газовим пістолетом від бродячих псів, які напали на нього вночі біля під’їзду багатоповерхівки. Міліція в його діях складу злочину не знайшла — дозвіл на пістолет рівнянин мав. А сусіди таки отримали добрячу дозу адреналіну. І тепер через Інтернет діляться рецептами обідів, які допоможуть звести собак зі світу: швидко, без пострілів та зайвого галасу. 

Закон «Про захист тварин від жорстокого поводження», зміни до якого набрали чинності наприкінці 2012-го, категорично забороняє присипляти і відстрілювати бездомних собак.

— Прокуратура тиснула на мене й таки змусила розформувати бригаду, яка присипляла бездомних тварин, бо вона виявилася поза законом, — зізнався міський голова Рівного Володимир Хомко. — Тепер відповідні служби лише стерилізують бродячих псів і після короткочасного утримання відпускають, прикріпивши до вуха пластиковий чип. Тож поки що рівняни мають навчитися жити разом із собаками.

«На собак» з міського бюджету вже два роки поспіль надають у межах мільйона гривень — більше, ніж на міську дитячу лікарню. Менше не можна: за приблизною статистикою, собак у місті майже 4 тисячі, хоч точно цього не знає ніхто. Препарати для стерилізації, кількаденне перебування після цього в тимчасових вольєрах — адже комунальний притулок тільки будується, і на це теж потрібні чималі гроші…

Нині в Рівному є один приватний притулок, де одночасно можуть перебувати 170 тварин, існує він завдяки ентузіазму та небайдужості жінки, яка взялася за цю справу не завдяки, а радше всупереч нашим реаліям.

Тим часом 54 відсотки опитаних рівнян (опитали  5,5 тисячі) вважають, що  закон, який забороняє знищення собак, потрібно скасувати, а найоптимальнішим виходом із ситуації залишається їхній відстріл. Звісно, що в цивілізованих (читай багатших) країнах і форми поводження з тваринами цивілізованіші. Сама бачила, як на півдні Франції люди їдуть у собачі притулки, щоб вибрати там чотирилапого друга для своїх дітей, платять за це 100 євро, та ще й із власної ініціативи приблизно на таку саму суму накуповують і залишають там збалансованих кормів. А ось бродячих псів не бачила, хоч уважно придивлялася.

Навчитися жити чи бодай мирно співіснувати із собаками — справа не з легких. Сам міський голова розповів: він стерилізував свого домашнього пса, але той і після цього примудрився покусати двох гостей. Аби зрозуміли, хто в домі господар.

А вперта статистика свідчить: торік через укуси собак офіційно звернулися до лікарів 590 рівнян, цього року — вже 400! 25 відсотків із них отримали травми від псів, які мають господарів, 75 — від бродячих. Так хто ж у домі (чи то пак у наших містах) господар?